Kraljica i njen muž slave godišnjicu braka: Evo kako su izgledali na vjenčanju

Foto: EPA-EFE, Instagram

BRITANSKA kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas slave 72. godišnjicu braka.

Par se upoznao 1934. godine na vjenčanju Philipove rođakinje, princeze Marine od Grčke, kada je Elizabeti bilo samo osam godina, piše The Oprah Magazine.

Pet godina poslije ponovno su se sreli na sveučilištu Royal Naval College gdje je Philip bio brucoš, a Elizabeta je bila u posjetu sa svojim roditeljima i sestrom Margaret. 13-godišnju Elizabetu je 18-godišnji Philip tada navodno očarao svojim igranjem tenisa. No princ Philip je kraljevskom biografu Basilu Boothroydu otkrio da su se počeli dopisivati tek nekoliko godina poslije jer tada, zbog razlike u godinama, nisu imali slične interese.

Do ljeta 1946. godine već su postali par i htjeli su se vjenčati pa je Phillip zamolio Elizabetinog oca, kralja Georgea, za njezinu ruku. On je pristao, ali je zatražio da objavu zaruka odgode na godinu dana, dok Elizabeta ne napuni 21 godinu.

9. srpnja 1947. godine par je javnosti objavio zaruke, a 20. studenog iste godine su se vjenčali u Westminsterskoj opatiji. Na vjenčanju je bilo 2000 uzvanika, a događaj se emitirao na radijima diljem svijeta. U nastavku pogledajte YouTube video s fotkama s vjenčanja.

Vjenčanicu tadašnje princeze Elizabete kreirao je kraljevski dizajner Norman Hartnell, a imala je šlep s uzorkom zvjezdica dugačak čak četiri metra, koji je simbolizirao preporod i rast Velike Britanije nakon Drugog svjetskog rata. Inspiraciju za vjenčanicu dizajner je pronašao u Botticellijevoj slici "Alegorija proljeća".

Fotka s njihovog vjenčanja objavljena je i na službenom Instagramu kraljevske obitelji povodom godišnjice braka kraljice i princa, dok su im princ William i Kate Middleton na svojem službenom Instagramu čestitali godišnjicu njihovom zajedničkom fotkom iz mladosti.

Inače, kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas imaju četvero djece, osam unučadi i osam praunučadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.