Ove su žene prave frajerice i zato ćete ih obožavati

Foto: Screenshot Youtube, Press

SA ženama se općenito nije za šaliti, a posebno ako rade u skladu sa zakonom.

U posljednjih nekoliko godina objavljeno je dosta krimića koji imaju žene kao glavne protagoniste. Među njima ima onih u kojima junakinje istražuju slučaj, ali nisu ruka zakona; primjerice, genijalni psihološki krimići kao što su „Sestra“ ili „Djevojka u vlaku“ opisuju žene čije živote kriminalno djelo duboko potresa. No tko su žene koje rješavaju slučajeve s ove strane zakona? Neke su detektivke u policiji, druge pak odvjetnice koje ne odustaju dok ne riješe zločin. Pogledajmo u kojim romanima ljepši spol ima ulogu moćne ruke pravde.
  
1. Nele Neuhaus – Nevoljena žena
 
Neuhaus je najpoznatija njemačka autorica krimića. Svaki njezin roman redovito je bestseler čak i izvan granica Europe. Slučajevi se kreću u rasponu od ruralnog krimića pa do žestokog urbanog trilera. Istražitelji u svakom romanu su muško-ženski tim detektiva koji se sastoji od Pije Kirchhoff i Olivera von Bodensteina. Oboje su fascinantni likovi, a kroz serijal ih upoznajemo sve dublje, u čemu nam pomaže njihova konstantna interakcija. Njemačka je izuzetno dobro uređena zemlja, a ovo je prilika da upoznamo istraživačke metode njemačke policije. Počnite s romanom „Nevoljena žena“. (Mozaik knjiga)
 
  
2. Asa Larsson – Sunčeva oluja
 
Asa Larsson je švedska autorica koja se ističe vrhunskim, gotovo umjetničkim proznim stilom. Glavna protagonistica u njezinim romanima je odvjetnica Rebecka Martinsson. Iako ne radi u policiji, Rebecka se hvata u koštac sa slučajevima koji graniče s noćnim morama. Od skandinavskih autora navikli smo čitati realistične romane, a Larsson nas upoznaje i s korumpiranim pravosuđem sjevernih zemalja. Dosad su kod nas prevedeni romani „Sunčeva oluja“ i „Prolivena krv“. (Ljevak)
 
 
 
3. Žena u ledu – Robert Bryndza
 
Ovaj roman je prvi u nizu krimića s detektivkom Erikom Foster. Erika se, iako je tek upoznajemo, oporavlja od trauma iz prošlosti. No s obzirom da je moćna žena koja ne odustaje lako, u misterij ubojstva djevojke, koja je pronađena zaleđena, ulazi sa srcem i bez straha. Fascinantno je gledati kako se Erika bori sa sustavom, ali i sa samom sobom, pokušavajući se probiti kroz beskonačne slojeve misterija koji, svakom novom stranicom romana, postaje sve više osoban. Autor je podrijetlom iz Engleske, ali živi u Slovačkoj i često ljetuje u Hrvatskoj. Novi roman očekujemo s nestrpljenjem. (Znanje) 
 
 
4. Bol – Lisa Gardner
 
Prvi roman na hrvatskom nevjerojatne autorice trilera Lise Gardner. Njezina detektivka D.D. Warren primjer je samostalne, uporne i nepokolebljive žene. U ovom nas romanu Gardner upoznaje s još jednim ženskim likom koji je vrijedan divljenja. Policajka Tessa Leoni optužena je za ubojstvo svog muža, a uz to joj je oteta kćer. Sve upućuje da ona stoji iza zločina, no je li to stvarno tako? Roman prati ove dvije žene i njihove suprotstavljene snažne volje. Eksplozivno i žestoko. Knjiga izlazi u rujnu, a ovo je prvi pogled na naslovnicu. (Stilus)
 
  
5. Putujem sama – Samuel Bjork
 
Bjork je nova senzacija iz Norveške. Kao autor profinjenih tekstova nije se proslavio jer je prodaja bila više nego loša. No nakon što se odlučio pisati krimiće, postao je pravi hit. U prvom romanu „Putujem sama“ upoznajemo detektivku Miju Kruger koja je otišla iz policije, preselivši se iz Osla na osamu jednog norveškog otoka. Njezin stari kolega, istražitelj Holger Munch, ne može se pomiriti s tim te je nagovara da se vrati. Naravno, to se događa kada se pojave jeziva ritulna ubojstva. Mia Kruger je, kratko rečeno, u banani: depresija, suicidalne misli i sve ostalo što dolazi u paketu osobnih problema. Ali Mia je detektivka iznimnog, gotovo nadnaravnog, dara i njezini uvidi oduševljavaju čitatelje. (Znanje)  
 
 
6. Eci, peci, pec – M. J. Arlidge
 
Ovaj odličan triler prvi je u nizu romana u kojima se pojavljuje inspektorica Helen Grace. Helen se suočava s psihopatom koji otima parove, zatvara ih na čudnim lokacijama i prisiljava na zastrašujući izbor: da ubiju ili će biti ubijeni. Prednost ženskog glavnog lika je to što u jezivu priču unosi senzibilitet i osjećajnost koju ne nalazimo kod muških detektiva. Također, povezanost s njihovom intuicijom čini žene izvrsnim istražiteljima, a inspektorica Grace odličan je primjer toga. (Mozaik knjiga)
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.