Rouge preporuka za vikend: Kad muškarac odluči napisati ljubavnu komediju

Foto: Instagram, Promo

Muškarac je odlučio napisati ljubavnu komediju, a mi urlamo od smijeha.

Jednog tmurnog londonskog dana, hodajući sam ispod olovnog neba, Nick Spalding došao je na ideju napisati chick-lit roman o dejtanju i potrazi za pravom ljubavi. Kako je on muškarac, a k tome i vrlo duhovit, dobili smo ovaj roman, njegov prvi - On voli, ona voli.

Originalan naslov malo bolje opisuje što ćete pronaći u knjizi. Love From Both Sides je priča o bijegu od samoće napisana i iz muške i ženske perspektive. Protagonisti se izmjenjuju u sukcesivnim poglavljima te nam iznose svoje viđenje izlaženja s potencijalnim partnerima. Ako ste ikada išli na spojeve, a vjerojatno jeste, onda znate koliko promašenih večeri oni uključuju. A o neugodnim situacijama iz kojih se očajnički pokušavate izvući nećemo ni govoriti. Ali Nick Spalding itekako hoće.

Jamie je slobodnjak, savjetnik za odnose s javnošću i pisac marketinških tekstova. Uz to, sklon je imati prijatelje koji mu preporučuju djevojke nimalo prikladne za njega. A on ih sluša. Ipak je očajan samac na rubu tridesetih. Već prva rečenica knjige upućuje čitatelja na pozornost jer je toliko smiješna da ne želite roman čitati na javnom mjestu. A da nije smiješna bila bi tragična. I tako Jamie luta, nimalo se ne približavajući idealnoj partnerici, ali ostavljajući iza sebe gomilu – planinu – neugodnih situacija od kojih se sastoje noćne more. Možda ste nekad izašli s krivom osobom, ali sigurno ne Jamie-totalna-katastrofa-krivom.



Laura je divna djevojka i svoje spojeve opisuje u pismima preminuloj majci. No ta pisma nisu ono što biste očekivali. Vjerujemo da ženi koja vas je rodila ne biste rekli niti jedan posto od onoga što govori Laura. Ide otprilike ovako: ''Znala sam da stvari neće ići dobro kada se moj partner za tu večer pojavio u biciklističkim hlačicama. I to onim zaista  uskima koje ističu mušku meštriju poput najboljih šljiva u izlogu voćarne.'' Kao i Jamie, ona je prilično trezvena osoba, ali to joj ne pomaže u nošenju s hrpom stereotipnih luđaka s kojima izlazi. A to je sve normalno. Kada se trudite, ljubav bježi od vas kao vrag od tamjana, zar ne? Sve dok ne upozna Jamieja, Laura je u banani. Ali tek onda počinju problemi.

Naše dvoje junaka prvi se put sretnu na susretu za brzo upoznavanje. No oboje će morati odraditi još nekoliko spojeva za čeličenje. Njihov prvi izlazak je kao izmišljen i osjećaju se kao da hodaju po oblacima. Ali to je početnička sreća jer slijedi niz ljubavnih užasa sve do sretnog završetka.

Glavna značajka ovog romana je svakako humor. Rijetko ćete pronaći knjigu sa smiješnom scenom na svakoj stranici, a još rjeđe s više njih. Pričamo o količini smijeha koju uzrokuju najbolje epizode Saturday Night Livea. I tako kroz cijeli roman. I Jamie i Laura su vrlo duhoviti ljudi, mogli bi se baviti stand-upom. Oboje su, također, pod pritiskom društva i svojih godina te pronalaženje partnera smatraju top, ali zaista top prioritetom. U romanu se autor osvrće i na brojne karakteristike modernog društva, ali to je majstorski ukomponirano u radnju pa nemate osjećaj da vam netko pametuje ili nešto kritizira. Ovo je chick-lit kakav još niste čitali. (Znanje, 29,00 kn)

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.