Život, sreća, uspjeh: Pet pitanja za Dr. Kenana Crnkića

Foto: Promo 

DR. KENAN Crnkić, autor je dva, trenutačno, najprodavanija naslova u Hrvatskoj iz područja uspjeha i samopomoći. 
 
Radi se o naslovima "Pazi kojeg vuka hraniš" i "7 tajni uspjeha". Ono što Kenanove knjige izdvaja iz gomile jest njegova toplina te neposredno i koncizno izražavanje životnih mudrosti. Dobili smo priliku s autorom napraviti intervju te smo je objeručke prihvatili.  Ovo su naših "Pet pitanja s Dr. Kenanom Crnkićem". 
 
 
1. Kenane, možete li, za naše čitatelje, definirati što smatrate srećom ne koristeći izraze koje ste do sada upotrebljavali?
 
Često koristim sljedeću izreku: "Uspjeh je dobiti ono što želite, a sreća je htjeti ono što ste željeli." Tu leži odgovor na pitanje zašto je toliko mnogo "uspješnih ljudi" nesretno. Iako su naizgled postigli nešto na čemu im mnogi zavide, to zapravo nije bilo ono što su oni uistinu željeli. Često činimo i postižemo stvari iz pogrešnih razloga (da dokažemo nešto društvu, roditeljima, nekome tko nas je povrijedio i sl.) i zato nam sreća bježi. Nismo to postizali za sebe i zbog sebe, a sreća stanuje jedino i isključivo u nama, nikada u vanjskome svijetu. Put ka istinskoj sreći počinje iskrenim razgovorom sa samim sobom i razjašnjavanjem svojih motiva kroz odgovor na pitanje: "Što će mene, ali iskreno, učiniti sretnim i zadovoljnim?" Kada to definiramo, sva suština je svakodnevno raditi ciljano i sistematski na tome i tako, radeći ono sto nas čini sretnima, postajemo istinski i trajno ispunjeni!
 
2. Ako netko baš želi biti nesretan i neuspješan, što treba činiti, kako se ponašati?
 
(Smijeh) Postoji izreka "Ne znam recept za uspjeh, ali mogu vam reći recept za neuspjeh – pokušajte udovoljiti svima." Isto bi se moglo reći i za sreću i nesreću.
 
3. Definiranje onoga što želimo u srži je vaših priručnika. Čini se jednostavnim, ali nije. Kako samima sebi najlakše možemo razjasniti što uistinu želimo ili, bolje, trebamo?
 
Riječ MOTIVACIJA dolazi od riječi MOTIV + AKCIJA. Dakle prvo ide motiv pa tek onda akcija. Prvo moramo odgonetnuti zašto nešto želimo, tj. motiv, a tek onda krenuti raditi na tome da to i postignemo.
 
 
4. Zašto samo želja nije dovoljan čimbenik za postizanje sreće i uspjeha u životu?
 
Moderna psihologija utvrdila je da svi naši problemi nastaju iz dva razloga: ili djelujemo, a ne razmišljamo ili razmišljamo, a ne djelujemo. Dakle, za motivaciju koju inače treba „tankati“ poput goriva svakog dana, potrebni su nam i motiv (stječemo razmišljanjem) i akcija (stječemo djelovanjem). Usklađenost motiva i akcije donosi nam trajnu motivaciju, a kroz nju i pobjedu u beskonačno zanimljivoj i izazovnoj igri života. 
 
5. Ispričajte nam jednu mudru anegdotu ili priču koju još niste nikome ispričali.
 
Priča se zove "Spavate li vi?“  Dobri papa, kako ga je narod prozvao, Ivan XXIII bio je poznat po svojoj duhovitosti, spontanosti i mudrosti. Jednog dana u audijenciju mu je došao novoimenovani biskup. U kratkom razgovoru biskup se potužio papi da mu nova služba ne da spavati. "Otkad ste me imenovali za biskupa ja jednostavno ne mogu ni oka sklopiti”, govorio je, "samo mi se, po svu noć, vrzmaju po glavi razne brige." "Oh", uzdahne papa Ivan Dobri sažalnim glasom i pogleda biskupa s puno razumijevanja, "Prvih tjedana, nakon što sam postao papa, i meni se događalo jednako tako. No, onda sam jednom vidio svojeg anđela čuvara koji mi je šapnuo: 'Ivane, ne smatraj se toliko važnim!' I otada opet spavam.

 

 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.