15.9 milijuna sklopivih uređaja isporučeno je 2023., Samsung dominirao

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TRENDFORCE je izvijestio da je 2023. isporučeno 15.9 milijuna sklopivih telefona u 2023., što je povećanje od 25% u odnosu na prethodnu godinu i čini približno 1.4% ukupnog tržišta pametnih telefona.

U 2024. očekuje se porast isporuka na otprilike 17.7 milijuna jedinica, povećavajući se za 11% i blago povećanje tržišnog udjela na 1.5%. Međutim, ova stopa rasta ostaje ispod tržišnih očekivanja, s predviđanjem da će udio segmenta premašiti 2% tek do 2025.

Dva su glavna faktora zašto je rast sklopivih telefona spor - potrošači nemaju dovoljno povjerenja u ove uređaje, zbog čestih problema s kojima se susreću njihovi kupci, a tu je i visoka cijena. TrendForce ističe da je napredak tržišta sklopivih telefona ovisan o smanjenju troškova.

Standardizacija ključnih komponenti poput UTG-a i šarki mogla bi omogućiti masovnu proizvodnju i znatno smanjiti troškove. Također, veće isporuke panela od kineskih proizvođača, koji su cjenovno konkurentniji od korejskih, mogu dodatno smanjiti cijene, omogućujući brendovima da smanje prodajne cijene i brže prodiru na tržište.

Samsung ostaje tržišni lider kategorije

Samsung je nastavio svoju dominaciju kao vodeći dobavljač sklopivih pametnih telefona sa 66.4% udjela na tržištu u 2023., unatoč smanjenju svog tržišnog udjela s 80% iz 2022., Huawei se smjestio na drugo mjesto, s 11.9% tržišnog udjela, a Xiaomi se našao na trećem mjestu s 5.3% tržišnog udjela. Dok su druge marke ostvarile ukupno 16.4% udjela. 

Iako mnogi brendovi razvijaju sklopive telefone, Apple još nije objavio planove za takav uređaj. Unatoč glasinama o testiranju komponenti, nije sigurno hoće li Apple zaista lansirati sklopivi telefon. Međutim, očekuje se da bi Appleov ulazak na tržište mogao značajno potaknuti njegov rast.

Osnovan 2000. godine, TrendForce je globalni pružatelj tržišnih informacija o tehnološkim industrijama sa sjedištem u Taipeiju.

Pročitajte više