Brend energetskih pića sukobio se s Pokémonom zbog korištenja riječi monster

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TVRTKA koja stoji iza energetskog pića Monster Energy poznata je po tvrdnjama da drugi krše njezine zaštitne znakove. Najnovije vijesti navode da je tvrtka "zaprijetila" omiljenim videoigrama poput Pokémona i Monster Huntera jer vjeruje da bi potrošači mogli zamijeniti igre s Monster Energy pićima zbog njihove upotrebe riječi monster. Te su pritužbe vrlo brzo odbijene. 

Vijest objavljena u Automatonu, japanskom mediju, tvrdi da se Monster Beverage Corporation žalio na registracije zaštitnih znakova za Pokémon X, Pokémon Y, Pokémon Sun i Pokémon Moon tijekom godina, kao i na brend Monster Hunter i videoigre Monster Hunter Generations, piše Gizmodo.

Svevidećem oku Monster Beverage Corporationa nije promaknula ni mobilna igra Monster Strike. Tvrtka se usprotivila punom nazivu igre i njezinoj kratici "Monst". U Japanskom uredu za patente Monster Beverage Corporation podnio je nevjerojatna 134 prigovora na trgovačke marke.

U djelomičnom je vlasništvu Coca-Cole

U međuvremenu, u SAD-u ima više od 100 prigovora pred Uredom za patente i žigove. Monster je djelomično pod vlasništvom Coca-Cole (19.3%) i ima tržišnu kapitalizaciju od 55 milijardi dolara. Iako je tvrdnja da bi netko mogao pogrešno povezati videoigre Monster Hunter i Monster Strike s Monster Energy napitcima vrlo diskutabilna i malo vjerojatna, možda se pitate: kakve veze Pokémon ima sa svim tim?

U slučaju robne marke Pokémon, Monster Beverage Corporation tvrdio je da bi prezentacija robne marke tvrtke - u Japanu serija koristi i svoj puni naziv Pocket Monsters i kraticu Pokémon - mogla dovesti do toga da ljudi pogrešno vjeruju da je proizvod povezan s Monster Energy napitcima.

Kao što se i očekivalo, ovi prigovori nisu urodili plodom, a Pokémonove igre su izašle na tržište sa svojim izvornim imenima. Međutim, to nije bio slučaj za sve brendove koje je napala korporacija Monster Beverage.

Godine 2020. Ubisoft je promijenio naslov svoje videoigre iz Gods & Monsters u Immortals: Fenyx Rising nakon što se Monster požalio da se original može lako zamijeniti s njegovom markom. Krajem ožujka indie studio Glowstick Entertainment otkrio je da se bori protiv Monster Beverage Corporationa u slučaju pred Uredom za patente i žigove SAD-a u nastojanju da zadrži naziv svoje igre Dark Deception: Monsters & Mortals.

Tvrtka je poznata po brojnim tužbama zbog korištenja riječi monster

"Monster Energy je nasilnik koji je u vlasništvu tvrtke CocaColaCo", napisao je na Twitteru Vincent Livings, osnivač i izvršni direktor Glowsticka, 29. ožujka 2023. "Ne podržavajte nasilnu tvrtku kupujući njihova energetska pića. Ako ništa drugo, nadam se da će na kraju naučiti da lov na studije za igre nije u njihovom najboljem interesu."

Livings je izjavio da je Monster Beverage Corporation pokušao pregovarati s njim i predložio da se studiju dopusti korištenje imena Monsters and Mortals u zamjenu za pristanak da nikad ne koristi nijednu varijaciju riječi "monster" u bilo kojoj drugoj budućoj igri.

Monster Beverage Corporation ima duboke veze s industrijom videoigara i značajan je sponzor streamera i događaja. Unatoč tome, njegovo uznemiravanje nije ograničeno na one uključene u industriju videoigara. U prošlosti je tvrtka pokušala natjerati Toronto Raptorse, NBA košarkašku momčad, da prestanu koristiti košarkašku loptu s kandžama kao logotip svoje momčadi jer je tvrdila da je previše slična njihovom logotipu "M" Monster.

Tvrtka također ne pravi razliku između velikih i malih tvrtki kada podnosi pritužbu. Prošlog mjeseca Monster Beverage Corporation tužio je libanonski restoran u Ohiu zbog korištenja logotipa na znaku restorana koji podsjeća na njihov logo.

Prije više od 10 godina korporacija je vodila višegodišnju pravnu bitku sa skupinom ribočuvara koji su pripadali internetskom forumu pod nazivom "MonsterFishKeepers" i htjeli su prodavati robu s imenom foruma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.