Dok raste popularnost Huaweija, prodaja iPhonea u Kini pala je za 24%

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRODAJA iPhonea u Kini je pala za 24% na godišnjoj razini u prvih šest tjedana 2024. godine, prema istraživačkoj tvrtki Counterpoint. Razlog ovog pada je povećana konkurencija domaćih rivala, poput Huaweija.

S druge strane, Huawei je zabilježio rast prodaje uređaja za 64% u istom razdoblju, kako navodi izvješće. Ovaj trend sugerira promjenu u preferencijama potrošača u Kini i jačanje položaja domaćih proizvođača pametnih telefona.

Prema izvješću tvrtke Counterpoint, udio Applea u kineskom tržištu pametnih telefona pao je na 15.7%, što ga stavlja na četvrto mjesto. Ovo je značajan pad u usporedbi s prošlogodišnjim drugim mjestom, kada je imao udio od 19%. Ovi podaci ukazuju na smanjenje popularnosti iPhonea u Kini i rastuću konkurenciju u vidu domaćih i drugih stranih proizvođača pametnih telefona na kineskom tržištu.

Huawei je sada na drugom mjestu

Huawei je sada na drugom mjestu na kineskom tržištu pametnih telefona jer je njihov udio porastao na 16.5% s 9.4% prije godinu dana. Ukupno tržište pametnih telefona u Kini je smanjeno za 7%.

Huawei se vratio u igru prodajom svojih vrhunskih pametnih telefona nakon što je lansirao seriju Mate 60 u kolovozu.

Honor je jedina marka među prvih pet brendova koja je zabilježila povećanje prodaje tijekom prvih šest tjedana ove godine, i to za 2%. S druge strane, kineski brendovi Vivo, Xiaomi i Oppo zabilježili su pad prodaje za 15%, 7%, odnosno 29%.

Pročitajte više