Dostava namirnica putem robota širi se diljem UK-a. Pogledajte kako to izgleda

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POJEDINIM dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva roboti već nekoliko godina dostavljaju namirnice kupcima. Starship Technologies pokrenuo je pilot-usluge robota dostavljača 2016. u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, među ostalim zemljama, s komercijalnim uslugama pokrenutim 2017. U travnju 2018. Starship je pokrenuo svoju autonomnu uslugu dostave u Milton Keynesu, u Engleskoj, u partnerstvu s Co-op i Tescom. Sada se ta usluga širi diljem UK-a. 

Roboti su lagani i putuju brzinom ljudskog hoda - ne brže od 6 km/h - i mogu otkriti automobile. Koriste senzore, umjetnu inteligenciju (AI), strojno učenje i navigacijski sustav temeljen na računalnom vidu.

24. svibnja ova je usluga došla u Wakefield, a prethodno je isprobana u Leedsu, Milton Keynesu, Bedfordu, Camborneu, Cambridgeu, Northamptonu i Saleu. "Cilj je smanjenje broja kratkih putovanja automobilom", piše Wakefield Express.

Kupci naručuju hranu putem Starship aplikacije, a dostupna je za iOS i Android. Mogu birati iz širokog spektra namirnica, zakazati njihovu dostavu, a zatim staviti pribadaču na mjesto gdje žele da im se pošalje.

Reakcije javnosti su podijeljene

Uvođenje robota za dostavu u Wakefieldu izazvalo je različite reakcije javnosti, a jedan je kupac nazvao novu uslugu smiješnom i rekao da će vrijedne ljude ostaviti bez posla. Jedan lokalni dostavljač rekao je: "Zapravo radim ovo kao posao, a roboti vam čak ne dostavljaju namirnice na vrata pa morate napustiti kuću da biste preuzeli dostavu." 

Majka dvoje djece Sally Jones nedavno je koristila robota i rekla za BBC North West Tonight da je bilo jako zabavno. Dodala je: "Pustio je Baby Shark nakon što smo preuzeli namirnice i onda otišao niz cestu. Djeca su bila tako uzbuđena."

Mnogi su na TikToku podijelili kako takva jedna dostava u stvarnosti izgleda. Jedan tiktoker rekao je da je naručio kavu putem robota, a kupnja je protekla prilično glatko. Pogledajte video.

@chrisko241 We ordered coffees using the robot delivery service in MK! @starshiprobots #fyp #CreatorRevolution #fypシ ♬ Send Me on My Way - Vibe Street

Jedna tiktokerica ih je opisala kao "mini frižidere na kotačima".

@maddiemoate The robots are coming...🤖 Would you use an autonomous delivery robot to deliver your groceries?! #robot #autonomous #starship #delivery #fooddelivery #science #techtok ♬ original sound - Maddie Moate

No robotima nije uvijek lako pa ponekad trebaju pomoć, primjerice, kad ne mogu prijeći visoki rubnjak. No pristojni su pa zahvale onima koji im priskoče u pomoć.

@strawbeeboo What a polite baby 😭❤️ #robot #fyp #deliveryrobot #starship #starshiprobot #foryou ♬ Mission impossible - The Spelding's Jazz Orchestra

Ispod svih tih videa ima različitih komentara, od onih kojima se sviđaju do drugih koji misle da uzimaju poslove od ljudi, a tu su i treći koji smatraju da ih je lako ukrasti. Ali nije jer roboti su zaključani, imaju kamere sa svih strana i ugrađene alarme, a i firma prati robote tako da zna gdje se nalaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.