Evo kako prepoznati lažne recenzije na internetu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDNA od stvari koje kupci cijene kod Amazona su recenzije koje provjerenim kupcima omogućavaju da ostave nefiltrirana, iskrena mišljenja o proizvodima. Iako Amazon poručuje kupcima da odmah prijave ako naslute da je recenzija lažna, neki prodavači i dalje pokušavaju izigrati sustav i osigurati si najbolje recenzije.

Na recenzijama se može i zaraditi

Christoph Hoffmann iz PC Worldsa je jednom prilikom primio poruku od prodavača na Amazonu. U zamjenu za pozitivnu recenziju raspršivača ulja koji je platio 10.82 dolara, ponuđeno mu je 21.65. Dakle, ne samo da bi proizvod dobio besplatno, još bi i zaradio.

Dogovor je bio da on napiše recenziju s pet zvjezdica i zatim im pošalje e-mail sa svojim brojem narudžbe, snimkom zaslona objavljene recenzije i svojom PayPal adresom za plaćanje. Hoffmann je slijedio upute i primio uplatu u roku od dva sata. Amazon je njegovu recenziju odobrio.

Jasno je da ovo sigurno nije jedini takav slučaj. To što je kupnja provjerena ne znači da je recenzija istinita, bez obzira na to koliko Amazon tvrdio da se bori protiv takvih stvari. Sve što prodavač treba učiniti je kontaktirati kupca i zamoliti recenziju u zamjenu za novac ili poklon. Na kupcu je hoće li prihvatiti ponudu ili ne.

Sustav plaćenih recenzija sve je pametniji. Pet zvjezdica od svakog korisnika nije realno, stoga se plaćaju i loše recenzije proizvoda kako bi se stvorio osjećaj autentičnosti. Pojedincima ili tvrtkama relativno je jednostavno stvoriti više lažnih Amazonovih računa za ostavljanje recenzija.

Kako prepoznati lažne recenzije?

TechSpot savjetuje da obratite pozornost na neobične pravilnosti u načinu izražavanja ljudi koji pišu recenzije i u vremenu u kojemu su recenzije objavljene.

Ako u više recenzija vidite iste fraze, pohvale na točno istu stvar na specifičan način ili ako su sve objavljene u gustom vremenskom slijedu, npr. 10 recenzija unutar jednog dana, vrlo vjerojatno su lažne.

Pripazite i na recenzije koje su pretjerano pozitivne ili negativne, ali ne nude dovoljno detalja da biste znali što je korisnike oduševilo ili razočaralo. Provjerite i što su osobe koje su ostavile recenziju na proizvod koji vas zanima još recenzirale. Ako vidite da su ocijenili puno proizvoda u kratkom vremenu, vjerojatno nisu iskreni.

Konačno, uvijek možete potražiti pomoć alata kao što su Fakespot ili The Review Index. Ovi su alati razvijeni upravo kako bi vam pomogli prepoznati lažne recenzije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.