Evo koliko koštaju hrana i piće u Aldiju u Njemačkoj, a koliko kod nas

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INDEXOVI novinari otputovali su u Njemačku kako bi iz prve ruke pratili događanja vezana uz Europsko prvenstvo u nogometu. Dok su tamo, iskoristili su priliku da posjete popularnu njemačku trgovinu Aldi i usporede cijene pojedinih proizvoda s onima u Hrvatskoj.

S obzirom na to da u Hrvatskoj nema Aldi trgovina, za usporedbu cijena istražili smo više trgovina u našoj zemlji i u svakoj tražili slične artikle, slične gramaže ili mililitraže. Ako nismo našli odgovarajuću gramažu, usporedili smo onu približno istu ili dostupnu, što je istaknuto u tablici.

Također, u Hrvatskoj su za neke od navedenih artikala na snazi ograničene cijene, što smo označili zvjezdicom. Na kraju smo istaknuli i kretanje cijena u Hrvatskoj pregledavajući nekoliko trgovačkih lanaca.

Za usporedbu smo odabrali nekoliko proizvoda koji se nalaze u gotovo svakom kućanstvu i usporedili njihove redovne cijene u Aldiju s redovnim cijenama istih ili sličnih artikala u nekoliko vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Ispod možete vidjeti tablicu.

Osnovne namirnice i meso povoljniji u Njemačkoj

Osnovne namirnice, poput jaja, svježeg mlijeka i brašna, povoljnije su u njemačkom Aldiju nego u većini naših trgovačkih lanaca. Nadalje, meso koje smo uspoređivali također je povoljnije u tom njemačkom trgovačkom lancu nego u bilo kojoj trgovini kod nas u kojoj smo gledali ponudu istih artikala.

U Hrvatskoj je uglavnom povoljnije povrće

Što se tiče namirnica poput riže i tjestenine, i one su povoljnije u Aldiju nego kod nas, osim špageta koje su kod nas nešto jeftinije, vjerojatno zbog ograničenja cijena. 

Kad govorimo o hrani, u Hrvatskoj su uglavnom povoljnije cijene povrća, tako da su kod nas tikvice, češnjak, luk, krumpir, cvjetača i brokula jeftiniji. No miks paprika povoljniji je u Aldiju.

Što se tiče slatkiša i grickalica, one koje smo gledali u Aldiju povoljnije su nego kod nas. Tako je čips Pringles čak i za euro jeftiniji nego u većini naših trgovina, a samo u jednoj smo ga našli za 2.99 eura, što je i dalje skuplje nego u Aldiju.

Popularni Nutella keksi skuplji su i za euro, a Nutella u staklenci od 500 grama tamo stoji 3.49 eura. Kod nas takvog pakiranja Nutelle nema pa smo gledali onu u staklenci od 400 grama, a najpovoljnija koju smo našli košta 4 eura. Cijene pića poput Coca-Cole i kave slične su i u Aldiju i kod nas.

Tekući deterdžent Ariel u Hrvatskoj i pet eura skuplji

Još jedna stavka koja se kod nas može pronaći povoljnije je toaletni papir, ali valja napomenuti da su i njegove cijene u Hrvatskoj ograničene. No tekući deterdžent Ariel kod nas je pet eura skuplji, dok je Schauma šampon skuplji za čak 1.70 eura. Kod nas je skuplja i hrana za mačke, i to ravno dva eura.

Samo ćemo na kraju zaključiti ovim podatkom - u Hrvatskoj je prosječna bruto zarada po satu u 2023. bila 14 eura, a u Njemačkoj 41 euro (izvor Eurostat).

*Više fotki iz Aldija i cijene pogledajte u galeriji. 

Pročitajte više