Evo što kažu trgovine o tome hoće li ograničavati kupnju proizvoda s fiksnom cijenom

Foto: Emica Elvedj/PIXSELL

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je vlada Republike Hrvatske privremenom mjerom ograničila cijenu devet prehrambenih proizvoda, po društvenim mrežama krenule su se širiti informacije da su neke trgovine navodno količinski ograničile kupovinu tih artikala po osobi. 

Neki su mediji pak objavili da su pojedine trgovine u potpunosti povukle navedene proizvode iz prodaje da ne bi bile na financijskom gubitku. 

"Mišljenja smo da se ograničenje količine kupovine pojedinih proizvoda može samo primjenjivati u posebnim uvjetima"

Kontaktirali smo Hrvatsku udrugu za zaštitu potrošača i pitali ih jesu li takva ograničenja u skladu sa zakonom i što bi kupci trebali učiniti ako se nađu u takvoj situaciji. 

"Mišljenja smo da se ograničenje količine kupovine pojedinih proizvoda može samo primjenjivati u posebnim uvjetima kada je nestašica takvih proizvoda u slučajevima rata ili elementarnih nepogoda, ali to bi također trebala onda propisati vlada RH.

Koja je svrha ograničavanja ili zamrzavanja cijena ako proizvoda ne bude na tržištu? Trgovci će možda gubiti na tih desetak proizvoda, ali će zato dobiti na stotinama drugih koje su već povećali! Nas bi jako interesirao podatak po kojoj cijeni trgovci nabavljaju određene proizvode", odgovorili su iz udruge. 

Također nas je zanimalo što bi savjetovali kupcima koji se nađu u situaciji da im na blagajni kažu da ne mogu kupiti toliko komada nekog od proizvoda obuhvaćenog ovom mjerom. 

"Predložili bismo potrošačima da na blagajni ostave sve proizvode i da za svoj novac odu u trgovinu koja ih neće diskriminirati i koja će im prodati onoliko proizvoda koliko im treba", rekli su.

Pitali smo maloprodajne trgovine na području Hrvatske planiraju li uvesti ograničenja

Kontaktirali smo maloprodajne trgovine na području Hrvatske i pitali ih jesu li mjeru vlade Republike Hrvatske o ograničenju cijene devet prehrambenih proizvoda već primijenili i planiraju li uvesti ograničenje na količinu prilikom kupovine tih artikala. 

"Svjesni smo da kao vodeći trgovački lanac imamo veliku odgovornost prema našim kupcima i upravo zato, u suradnji s dobavljačima, kontinuirano radimo na tome da im uvijek osiguramo najbolje cijene. Odluku vlade Republike Hrvatske o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda primijenili smo u potpunosti u svim našim prodavaonicama, a ograničenja kupovine pojedinih artikala nema niti ih u ovom trenutku razmatramo", odgovorili su nam iz Konzuma. 

"Lidl Hrvatska je na svojim prodajnim mjestima s današnjim danom primijenio Odluku vlade o mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda", odgovorili su nam iz Lidla 10.9. "Lidl Hrvatska u svojim trgovinama nema restrikcije količine kupnje pojedinih proizvoda. U Lidlu s velikom pažnjom prate situaciju na tržištu, u svjetlu trenutnih tržišnih okolnosti i Vladinih mjera", napisali su.

"U Kauflandu su mjere vlade RH provedene. Nismo ograničili količinu artikala koje kupci kod nas mogu kupiti niti to planiramo. Osim toga, Kaufland je pokrenuo i veliku kampanju Osloni se na Kaufland s kojom našim kupcima želimo pružati dodatnu podršku. Naime, snizili smo cijene najtraženijih proizvoda: od raznih domaćih i stranih marki, preko osnovnih namirnica do higijenskih potrepština", odgovorili su nam iz Kauflanda.

Ostale odgovore trgovina ćemo objaviti kada ih i ako ih primimo.

"Trgovac može ograničiti prodaju određene količine robe sukladno svojoj poslovnoj odluci"

Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslali smo upit je li u skladu sa zakonom ako trgovine ograniče kupovinu prehrambenih proizvoda po osobi obuhvaćenih mjerom vlade Republike Hrvatske.

"Trgovac može ograničiti prodaju određene količine robe sukladno svojoj poslovnoj odluci", odgovorili su. 

Vlada je ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda

Kao što smo pisali, od 10.9. na snazi je odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda nakon što je vlada ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda, među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso.

Cijene bi, po planovima vlade, trebale vrijediti iduća tri mjeseca.