Frizeri otkrivaju tajne dugotrajne boje vaše kose

Foto: Shutterstock/dm.hr/k18.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BEZ obzira na to bojite li cijelu kosu ili samo nekoliko pramenova, važno je znati kako zaštititi svoju svježe obojenu kosu i produljiti postojanost boje. Prema frizerima, postoje različiti načini na koje to možete postići. Možete primijeniti osnovne mjere, poput nadogradnje dnevne rutine pranja šamponima posebno formuliranim za očuvanje boje. Također, možete razmotriti i složenije korake, kao što je ulaganje u tuš s filterom koji će filtrirati vodu i smanjiti negativan utjecaj klora i drugih agresivnih sastojaka na boju kose. Četiri frizera su za časopis Byrdie podijelila savjete i trikove kako maksimalno produljiti postojanost boje.

Ne pretjerujete s pranjem kose

Ako ste skloni pranju kose nekoliko puta tjedno, pokušajte se suzdržati od toga. "Nemojte je prati odmah nakon nanošenja boje", kaže Michelle Cleveland, frizerka i vlasnica salona Hair Addict. "To bi moglo uzrokovati ispiranje svježe nanesene boje."

Koristite šampon i regenerator koji su sigurni za obojenu kosu

Frizeri su se složili da je upotreba šampona i regeneratora koji su sigurni za bojanu kosu ključna u njezi tek obojene kose. "Kako biste produljili postojanost i živost svoje boje kose, perite je šamponom i regeneratorom koji ne sadrže sulfate", kaže slavna koloristica Bianca Hillier. "Sulfati (mogu biti) previše abrazivni za vašu boju kose i brže će izblijedjeti."

Ona preporučuje Olaplex No. 4 Bond Maintenance šampon i No. 5 Bond Maintenance regenerator.

Olaplex No. 4 Bond Maintenance šampon, cijena je 28.95 eura / Bond Maintenance regenerator za kosu No.5, cijena je 28.95 eura

Koristite tjedni tretman za kosu

Bianca Hillier ističe da je bojanje tehnički kemijski proces i da je važno vratiti zdravlje kose nakon toga. Emilie Riant Passelande, glavna koloristica salona Christophe Robin u Parizu, rekla je da su "redoviti tretmani kose (uljem ili maskom) ključni za obnavljanje oštećenja i produljenje trajanja boje".

Bianca preporučuje Olaplex No. 3 Hair Perfector te No. 8 Bond Intense Moisture Mask.

Hair Perfector tretman za kosu No. 3, cijena je 16.90 eura / Bond Intense Moisture No.8 maska za kosu, cijena je 28.95 eura

Koristite ulje

Korištenje ulja može biti blagotvorno za njegu obojene kose. "Volim koristiti ulje kamelije na kosi mojih klijentica nakon bojenja", kaže Emilie Riant Passelande. "Hrani i štiti kosu bez otežavanja. Koristim ga prije bojenja, ali može biti korisno i kao tretman nakon bojenja kako bi kosa ostala zdrava."

Michelle Hong, osnivačica i kreativna direktorica NYC The Teama, također ističe da nanošenje ulja može pomoći u zaštiti vaše obojene kose. "K18 Molecular Repair ulje za kosu je izvrsna opcija jer se lako nanosi i obnavlja oštećenu kosu."

K18 ulje za molekularnu obnovu kose, 30 ml, cijena je 59 eura

Koristite aparate za oblikovanje kose na niskim temperaturama

Općenito govoreći, vrući aparati za oblikovanje mogu oštetiti kosu ako se ne koriste pravilno. Još ako bojate kosu, važno je posebno paziti na izlaganje toplini jer to može utjecati na boju i uzrokovati lomljenje.

"Snizite temperaturu svojih styling aparata", ističe Michelle Cleveland. "Fenovi za kosu, pegle i uvijači za kosu često imaju visoke temperature. Smanjenje temperature aparata za oblikovanje može produljiti trajanje boje kose."

Zaštitite svoju kosu od sunca

Prekomjerna izloženost sunčevoj svjetlosti može uzrokovati izbljeđivanje boje. Korištenje proizvoda koji štite od sunca može pomoći u prevenciji toga.

Izbjegavajte bazen

Naglasili su i da izbjegavate kupanje u bazenima jer klor može uzrokovati promjenu boje ili isušivanje kose. "Važno je odmah isprati kosu nakon plivanja u bazenu", kaže Hong. "Klor se mora odmah isprati kako bi se spriječilo oštećenje kose."

Pročitajte više