Isprobali smo 10 krafni iz pekara, trgovina i slastičarni. Neke su top, neke grozne

Foto: Karlo Klasić/INDEX

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KRENULA je sezona krafni i taj slatki simbol fašnika prodaje se na gotovo svakom uglu, pa je bilo jedino logično da ih i mi isprobamo i recenziramo. Krafne smo kupili u maloprodajnim trgovinama te poznatim zagrebačkim pekarama i slastičarnicama i ocijenili ih.

Zanimalo nas je mogu li ove iz maloprodajnih trgovina konkurirati skupljim krafnama - ukratko, ne mogu, ali im je zato i cijena prihvatljiva pa su nekakva zlatna sredina ako želite pojesti krafnu i ne platiti je previše.

Prije nego što krenemo na dio članka u kojem ih recenziramo, želimo samo napomenuti da smo u nekoliko maloprodajnih trgovina naišli na stare krafne, u jutarnjim satima, za koje je očito da su na policama stajale dan ili dva. Njih nismo kupili, nego smo otišli u drugi dućan po svježe. Mislimo da je neprihvatljivo da se stari proizvod nalazi na polici bez ikakve naznake i prodaje se po redovnoj cijeni. 

Isprobavale smo ih naslijepo i nasumično

Žiri se sastojao od tri članice, novinarki Indexa Ane Kovač i Martine Medur te office administratorice Gabriele Vrhovec. Krafne smo isprobavale naslijepo i nasumično, dakle nismo znale od kuda je koja krafna prilikom recenziranja, kako bismo otklonile mogućnost bilo kakve subjektivnosti. Sve krafne u ovoj recenziji su klasične s pekmezom. 

U članku su krafne po redu kojim smo ih isprobavale, a ako vam se ne da sve ovo čitati i samo vas zanima koje su dobile najvišu ocjenu, onda odskrolajte do kraja članka gdje se nalazi tablica. U ocjenjivanju krafni fokusirale smo se na okus, količinu nadjeva i teksturu tijesta. U nastavku možete pročitati naše dojmove. 

Slastičarnica Cukeraj

Cijena: 1.40 € (10.55 kn)

Gabriela: 4 
"Vizualno jako lijepa krafna, tijesto mi je malo žilavo. Pekmez je prefin i dovoljno sladak. Odličan omjer pekmeza i tijesta."

Ana: 4 ⭐
"Debela je, puno tijesta, do namaza trebaju dva veća griza, ali je fina i pekmez je fin. Lijepo je slatka."

Martina: 4.5 ⭐
"Previše mi je tijesta, ali na stranu to, fina je. Pekmez je preukusan i voljela bih da ga je mrvicu više jer mi je trebalo par grizova da dođem do njega."

PROSJEČNA OCJENA: 4.2 


Pekara Mlinar

Cijena: 0.85 € (6.40 kn)

Gabriela: 3.5 ⭐
"Pekmez je jako ukusan, a tijesto mi nije fino. Gusto je i teško, no pekmez definitivno popravi dojam."

Ana: 5 ⭐
"Odlična, pekmez se odmah osjeti pri prvom zagrizu, što volim, i ima ga dosta, ne štede na njemu."

Martina: 4 ⭐
"Malo je previše šećera u prahu za moj ukus, tijesto je gušće, ali je pekmez preukusan iako ga možda neće voljeti oni koji nisu ljubitelji preslatkih džemova. Pekmez mi je toliko fin da bih samo zbog njega kupila ovu krafnu."

PROSJEČNA OCJENA: 4.2

*Disklejmer: samo je u ovoj krafni bio pekmez od šumskog voća, sve druge imaju onaj od marelice. 


Lidl

Cijena: 0.59 € (4.45 kn)

Gabriela: 3 ⭐
"Krafna je suha, a pekmez je kiselkast i ne uklapa mi se s krafnom."

Ana: 3.5 ⭐
"Ima fini pekmez od marelice i ima ga dosta, ali mi je tijesto malo tvrdo, kao da se osušilo."

Martina: 3 ⭐
"Gledam svoju i druge dvije kod kolegica i sve tri izgledaju različito. Na prvi griz pekmez je odmah prisutan, a to je uvijek plus. Tijesto je malo gušće i malo je previše šećera u prahu za moj ukus. No pekmez je ukusan."

PROSJEČNA OCJENA: 3.2


Spar S-BUDGET

Cijena: 1.49 € (11.23 kn), pakiranje od 4 komada

Gabriela: 1.5 ⭐
"Suha, tijesto je slano i tvrdo, a pekmez kiselkast i vodenast. Ne sviđa mi se."

Ana: 2 ⭐
"Šupljikava je, malo pekmeza i osušena je. Obožavam krafne, ali ovo mi se nimalo ne sviđa."

Martina: 1 ⭐
"Čudna je, tijesto je jako nabijeno, okus je nekakav miks slatkog i slanog. Baš mi je loša, ne bih je kupila."

PROSJEČNA OCJENA: 1.5

*Ovo su bile jedine zapakirane krafne koje smo isprobavale, sve druge su iz rinfuze.


Pekara Pan Pek

Cijena: 0.65 € (4.90 kn)

Gabriela: 3 
"Tijesto je suho i mjestimice tvrdo, pekmez je na kiseliju stranu."

Ana: 4.5 
"Tijesto mi se sviđa, pekmez je malo jači, ali mi čak i odgovara. Dosta je slatka, što mi se isto sviđa."

Martina: 3 ⭐
"Premalo pekmeza, trebalo je par grizova do njega. Dovoljno je slatka, pekmez je malo kiselkast, a tijesto je tako-tako. Nisam oduševljena njom, ali nije ni loša."

PROSJEČNA OCJENA: 3.5 


Slastičarnica Vincek

Cijena: 1.35 € (10.17 kn)

Gabriela: 4.5⭐
"Dobar omjer pekmeza i tijesta, vizualno lijepa krafna. Tijesto je fino, malo hrskavo. Vuče na domaće krafne kakve bake rade. Ulje se malo više osjeti nego na ostalima. Zasitna je i velika."

Ana: 3 ⭐
"Velika je, tijesto je preslatko za moj ukus pa mi se to ne sviđa i puno je šećera na vrhu. No okus je kao da je domaća."

Martina: 4.5 ⭐
"Drugačije tijesto od drugih koje smo do sada isprobale, ukusno je, ali mrvicu masno. Pekmez je jako fin. Krafna je velika i zasitna, možda za moj ukus malo prevelika. No onda opet, može li krafna ikada biti prevelika?"

PROSJEČNA OCJENA: 4 ⭐


Pekara Dubravica

Cijena: 0.80 € (6.03 kn)

Gabriela: 2.5 
"Tijesto vrlo suho, nije ukusno. Pekmez je fin, slatkast i ima ga dovoljno u krafni."

Ana: 3.5 ⭐
"Malo je osušena, kao da nije danas napravljena, nego je stajala par dana. Pekmez je jačeg okusa, ali mi se to sviđa."

Martina: 2.5 ⭐
"Pekmez je malo prekiseo za moj ukus, ima ga dovoljno doduše u krafni. Tijesto mi nije fino, kao da nije friško. Nisam oduševljena ovom krafnom."

PROSJEČNA OCJENA: 2.8


Konzum - Klara krafne

Cijena: 0.80 € (6.03 kn)

Gabriela: 2.5 
"Osjeti se dosta ruma, pekmez je fin, ali tijesto je suho i loše. Čudno mi je to što se u ostalim krafnama rum nije toliko osjetio."

Ana: 3.5 
"Super izgleda, puna šećera na vrhu, tijesto je odlično, ali mi se pekmez u njoj ne sviđa."

Martina: 2 
"Rum se osjeti, presuho mi je tijesto i previše šećera u prahu. Pekmez je jako ukusan i to je jedini plus. Rum mi previše preuzme krafnu."

PROSJEČNA OCJENA: 2.7 


Kaufland

Cijena: 0.60 € (4.52 kn)

Gabriela: 3 ⭐
"Tijesto je tako-tako, nije premekano, ali nije ni tvrdo. Pekmez je fin, ali ga ima malo."

Ana: 3.5 ⭐
"Pekmez mi je ukusan, ali bi voljela da ga ima više. Krafna je lijepo slatka, ali tijesto mi nije nešto specijalno." 

Martina: 3 ⭐
"Fali pekmeza, tijesto nije baš prhko, malo je žilavije. No pekmez je ukusan i popravi stvar, nije presladak ni prekiseo - taman je."

PROSJEČNA OCJENA: 3.2 


Slastičarnica Jakšić

Cijena: 1.33 (10.02 kn)

Gabriela: 4 ⭐
"Tijesto je fino. Drugačija je od drugih koje smo danas probale. Na opip je žilavija i ima dosta ulja u sebi. Osjeti se fino rum, ima malo pekmeza, ali je i on fin. No unatoč svim manama, ukusna mi je."

Ana: 5 
"Ima dosta ulja, domaćeg je okusa, ali za razliku od onih prijašnjih domaćih koje sam probala, kod ovih nije tako slatko tijesto, što volim. Ima dosta pekmeza i fin mi je. Super mi je ova krafna."

Martina: 4 ⭐
"Jako mekano tijesto, mrvicu previše ulja se osjeti. Samo nakon ove krafne su mi prsti bili masni. No tijesto mi je ukusno. U mojoj krafni je premalo pekmeza, koji je jako ukusan i dovoljno sladak."

PROSJEČNA OCJENA: 4.3


Tablica:

Pročitajte više