Je li u redu ostaviti Nintendo Switch na docku dulje vrijeme?

Foto: Shutterstock/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POSTOJI niz razloga zbog kojih želite (ili morate) staviti svoj Nintendo Switch na baznu stanicu ili ga čak dulje ostaviti na njoj. Možda radije igrate na TV-u zbog većeg zaslona pa ga zbog toga manje koristite u ručnom načinu rada.

Isto tako, neki ga drže na docku preko noći kako bi sljedeći dan bio u potpunosti napunjen. No postoje tvrdnje da prekomjerno punjenje ili konstantno punjenje smanjuje cjelokupno trajanje baterije konzole, kao što se to događa u slučaju pametnih telefona, piše Slash Gear. 

Razlog zbog kojeg se vijek baterije može smanjiti kako vrijeme prolazi je to što ovi izvori energije često imaju određeni broj ciklusa punjenja prije nego što počnu gubiti učinkovitost. I svaki put kada uređaj prijeđe s nule na punu vrijednost, to se računa kao jedan potpuni ciklus.

Nintendo Switch konzola, 269.95 € (2033.94 kn)

Nintendo kaže da se ne trebate brinuti

Kada dosegnete tu granicu, odnosno broj ciklusa, možda ćete početi primjećivati ​​da vaš uređaj nema punu bateriju tako dugo kao prije. Ali ako ste ostavljali Switch na docku dulje vrijeme, nemojte paničariti. Nintendo je izjavio da baterija Switcha neće degradirati ili pretrpjeti štetu kada konzola ostane priključena nakon što se napuni.

Ovo ima smisla s obzirom na to da je Switch izvorno dizajniran kao hibridna konzola koja bi mogla funkcionirati spojena s TV-om ili kao prijenosni ručni uređaj. Kad bi ostanak Nintendo Switcha na docku oštećivao bateriju, to bi potkopalo cijeli smisao konzole.

Nintendo također uvjerava da će se priključivanje Switcha na dock kada baterija još uvijek nije u potpunosti ispražnjena, već ima još "juicea" u sebi, računati kao djelomični ciklus punjenja kada dosegne 100 posto.

Neizbježno je da će se sve baterije u elektroničkim uređajima s vremenom početi brže prazniti, ali Switch ne bi smio pretrpjeti nikakve loše posljedice ako ga dulje ostavite u docku. 

Pročitajte više