Kako prepoznati lažnjake? Postoje trikovi koji otkrivaju fejk dizajnersku robu

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POZNATE dizajnerske marke uvijek su na meti prevaranata koji kopiraju najtraženije modele i prodaju ih po niskim cijenama. Najčešće je riječ o proizvodima slabe kvalitete za koje ćete požaliti što ste ih kupili. No, neki vas mogu zaista zavarati, a kako ne biste završili s krivotvorinom koja će se raspasti pri prvom pranju, postoji nekoliko stvari na koje trebate pripaziti.

Kako prepoznati krivotvorinu?

Čak sedam posto svjetske trgovine otpada na ovaj unosan biznis koji je uzrokovao gubitak od 2 i pol milijuna radnih mjesta u posljednjih 20 godina, prema podacima s frelogoservices.com. Ako sumnjate da je riječ o krivotvorenoj robi, postoji nekoliko načina da provjerite autentičnost.

  • Autentična dizajnerska roba bit će besprijekorno zašivena s puno šavova, za razliku od lažnjaka koji su često nemarno zašiveni.
  • Patenti i kopče na dizajnerskim jaknama ili torbama često dolaze u mat verziji, lako se koriste i teže su od onih na fejk robi.
  • Logo je jedan od najlakših detalja koji će vam pomoći da uočite lažnjak. Logo na dizajnerskoj odjeći i dodacima besprijekorno je izrađen, dok lažnjaci često imaju pogrešan font, dizajn ili boju loga.
  • Gumbi na odjeći dobar su pokazatelj autentičnosti. Na dizajnerskoj robi najčešće dolaze s ugraviranim imenom, inicijalima ili logom brenda, detalj za koji krivotvoritelji nemaju vremena u izradi.
  • Još jedan jednostavan način detektiranja fejka je provjera je li izrađen od prave kože. Prođite rukom po površini predmeta. Ako je površina glatka i bez neravnina, velika je šansa da je riječ o lažnjaku. Prava koža nejednake je teksture i ima prepoznatljiv miris.
  • Bez obzira na to je li riječ o modi ili tech gadgetima, poznate marke dolaze u kvalitetnom, čvrstom pakiranju, najčešće s ugraviranim logom.
  • Ako je cijena predobra da bi bila istinita, velike su šanse da ste naišli na lažnjak. Možda ste naišli na dobar deal, no ako je vrući model na 75 posto popusta, budite na oprezu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.