Kamenice su dobro poznati afrodizijak, ali znate li koja još hrana nosi tu titulu?

Foto: Shutterstock/Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Sadržaj nastao u suradnji s: Kaufland

HRANA nije samo osnovna potreba već i izvor užitka. Od davnina su poznata različita jela i namirnice koje, navodno, imaju moć da pojačaju strasti i potaknu romantiku. Bilo da vjerujete u ove priče ili jednostavno volite eksperimentirati s novim okusima, dobro je znati koje namirnice nose titulu afrodizijaka.

Kava

Mnogi dan ne mogu započeti bez šalice omiljene kave. Osim što povećava energiju, poboljšava raspoloženje i budi osjećaj uzbuđenja, kava je sjajan početak svake romantične priče. Kofein daje energiju i smanjuje umor te potiče proizvodnju dopamina, hormona sreće.

Antioksidansi u kavi poboljšavaju cirkulaciju, povećavajući osjetljivost i užitak. Kava također poboljšava mentalnu jasnoću i koncentraciju, olakšavajući emocionalno povezivanje s partnerom. Uz sve te prednosti, savršen je dodatak svakom romantičnom jutru.


Čokolada

Čokolada je odavno prepoznata kao jedan od najpoznatijih afrodizijaka. Posebno je tamna čokolada bogata antioksidansima i feniletilaminom, kemikalijom koja potiče osjećaj zadovoljstva i sreće. Tamna čokolada sadrži značajne količine feniletilamina, dok mliječna ima manje ovog spoja.

Čokolada povećava razinu serotonina u mozgu, što dovodi do osjećaja zadovoljstva, opuštanja i blagostanja. Ova svojstva čine je idealnom za stvaranje romantične atmosfere i poboljšavanje raspoloženja.


Kamenice

Legenda kaže da je Casanova, poznati zavodnik iz 18. stoljeća, svakodnevno jeo kamenice kako bi povećao strast i vitalnost. Ovaj klasik među afrodizijacima bogat je cinkom, za koji se vjeruje da povećava libido i poboljšava reproduktivno zdravlje.

Kamenice se obično poslužuju sa svježe iscijeđenim limunom, što pojačava njihov okus i nutritivne vrijednosti. Zbog jedinstvene teksture i okusa prava su poslastica za nepce i srce, savršene za romantične večere.


Tartufi

Tartufi, rijetki i skupi gljivasti dragulji, također slove kao afrodizijak. Njihov jedinstven i intenzivan okus obogaćuje mnoga jela, a vjeruje se da njihova aroma potiče osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja.

Posluženi uz tjesteninu, jaja ili jednostavno naribani na svježu salatu, tartufi su siguran put do gastronomskog savršenstva. Osim toga, postoje i sirevi s tartufima koji su idealni za romantične večere, dodajući sofisticiranu notu svakom obroku.


Vino

Nema ništa romantičnije od čaše dobroga vina. Vino, posebno crveno, poznato je po poboljšavanju raspoloženja i opuštanju uma i tijela.

Crveno vino je bogato resveratrolom, moćnim antioksidansom koji može poboljšati cirkulaciju i time povećati energiju i vitalnost. Uz umjereno uživanje, može biti savršen pratitelj romantične večeri, potičući opuštanje i stvaranje intimne atmosfere.


Avokado

Avokado je superhrana koja je posljednjih godina stekla veliku popularnost. Bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima, avokado je također afrodizijak. Posebno je bogat vitaminom E, koji je poznat i kao vitamin plodnosti. 

Kremasta tekstura i blagi okus čine ga idealnim dodatkom salatama, smoothiejima, a od njega se može napraviti i ukusan guacamole. Osim što je hranjiv i ukusan, avokado je savršen za stvaranje romantičnih jela koja potiču zdravlje i vitalnost, doprinoseći osjećaju blagostanja i zadovoljstva.


Cimet

Cimet je mnogo više od ukusnog dodatka kolačima i toplim napicima - on je i moćan afrodizijak. Poznat po slatkom i ugodnom mirisu, koristi se već tisućljećima u raznim kulturama zbog ljekovitih svojstava i sposobnosti da probudi ljubavne strasti.

Bogat antioksidansima, cimet pomaže u održavanju tijela zdravim. Njegova posebna svojstva uključuju poboljšanje cirkulacije, što znači bolji protok krvi kroz tijelo i povećan osjećaj užitka.

Cimet djeluje i kao prirodni stimulans, a njegov miris može pobuditi osjetila, potaknuti osjećaj ugode i opuštanja te poboljšati raspoloženje. Zbog svega toga je ključni sastojak u raznim napicima i jelima koja se konzumiraju u romantičnim prilikama.


Đumbir

Đumbir je poznat po ljekovitim svojstvima, ali i kao moćan afrodizijak. Ovaj začin s pikantnim okusom i intenzivnim mirisom poboljšava cirkulaciju krvi, povećava osjetljivost i užitak. Djeluje kao prirodni stimulans, povećavajući energiju i vitalnost, što može stvoriti strastvenu atmosferu.

Bogat je antioksidansima i protuupalnim spojevima koji održavaju zdravlje i smanjuju stres. Može se konzumirati u čaju, smoothiejima, kao začin u jelima ili svježem soku. Dodavanje đumbira u prehranu donosi brojne zdravstvene prednosti i može začiniti ljubavni život.


Vanilija

Vanilija je poznata po ugodnom, slatkom mirisu i okusu, ali je također moćan afrodizijak. Njezin miris ima opuštajući učinak na um i tijelo, smanjujući stres i anksioznost, što poboljšava raspoloženje i povećava osjećaj intimnosti. 

Vanilija sadrži spojeve koji potiču proizvodnju hormona sreće, poput serotonina. Konzumacija vanilije povećava osjećaj zadovoljstva i opuštanja, pomažući u stvaranju bliskosti i strasti između partnera. Često se koristi u desertima, pićima i parfemima, što je čini svestranim saveznikom za romantične trenutke.


U Kauflandu trenutno možete pronaći ove afrodizijake po izvrsnim cijenama, izdvajamo: dva komada avokada za samo 1.29 eura, President polutvrdi sir miješan s tartufima u pakiranju od 200 g za samo 6.49 eura, kamenice u pakiranju od 450 g po cijeni od 4.99 eura, vino Ivan Dolac plavac mali na akciji za 11.99 eura, odabrane Lindt Excellence čokolade po 1.99 eura te odabranu Barcaffe kavu u pakiranju od 200 g po cijeni od 3.75 eura.

Sve namirnice i trenutne cijene možete vidjeti u anketi u kojoj vas pitamo koja vam je hrana ili piće najdraži afrodizijak.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Kaufland Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.