Kanađanka koja živi u Rijeci: Kupovina namirnica u Hrvatskoj je postala suluda

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

CIJENA hrane česta je tema u posljednje vrijeme, što i ne čudi s obzirom na inflaciju i silna poskupljenja. Također, često se na društvenim mrežama, ali i u medijima mogu naći i usporedbe cijena namirnica kod nas i u drugim zemljama. Sada je jedna Kanađanka hrvatskih korijena, koja trenutno živi u Rijeci, učinila upravo to - usporedila je cijene pojedinih namirnica u Kanadi s onima u Hrvatskoj.

Dani Kristinu na TikToku prati gotovo 100 tisuća ljudi, a tamo često dijeli svoje isječke iz života, ali i o tome kakav joj je život bio u Kanadi prije preseljenja u Hrvatsku. U videu koji je do sada pregledan preko 20 tisuća puta usporedila je prosječnu neto plaću u Hrvatskoj s onom u Kanadi (tri puta je veća u Kanadi, op.a.) pa se bacila na usporedbu cijena namirnica. 

@itsdanikristina like i understand inflation and all that but this is truly baffling to me… 🥴 #livingincroatia #lifeincroatia #rijekacity #itsdanikristina #danijelahajdinjak #movingtocroatia #grocerypricesincanada #expensivefood ♬ original sound - DANI KRISTINA (HAJDINJAK)

"Kupovina namirnica u Hrvatskoj je postala suluda", istaknula je na početku. Dodala je da u Hrvatskoj sada živi dvije godine te smatra da bi cijena hrane trebala biti značajno niža. Prvo je usporedila cijenu teglice Nutelle od 400 grama, koja u Hrvatskoj košta 3.79 eura, s teglicom Nutelle od 725 grama, koja u Kanadi košta 5.47 kanadskih dolara (oko 3.73 eura). 

Zatim je istaknula da kilogram pilećih prsa košta u Kanadi 10.52 kanadskih dolara (oko 7.16 eura), dok je u Hrvatskoj cijena 4.59 eura. Osvrnula se i na rajčicu, čija je cijena jednaka (2.99 eura). Dodala je i da se u Hrvatskoj radi o tjednim ponudama. 

"Uvijek je u Hrvatskoj bilo ludo skupo"

Na kraju je ponovo istaknula razliku u plaći. "Tužno je. Stvarna kriza troškova života traje u cijelom svijetu. Ljudima u Kanadi nije lako, tako da očito i ljudima u Hrvatskoj nije lako. Ovo je ujedno i razlog zašto mnogo ljudi ode u Italiju u nabavu namirnica", istaknula je na kraju. 

Video je prikupio mnoštvo komentara. Prenosimo neke od njih.

"Uvijek je u Hrvatskoj bilo ludo skupo u odnosu na naše plaće, nažalost", "Srećom, puno Hrvata ima svoju kuću i ne moraju je plaćati mjesečno, ali je svejedno ludo skupo! Skuplje od Švedske gdje živim što je ludo", "Tužno, ali istinito", "Upravo sam došla doma nakon kupovine namirnica i pitam se što sam uopće kupila", "Ne možeš tako uspoređivati. Hrvati ne plaćaju školarinu, nema poreza na imovinu, besplatan je vrtić... tako da zarađujete više u Kanadi, ali trošite više na stvari koje su besplatne u Hrvatskoj."

Pročitajte više