Korisnici iPhonea sve dulje imaju telefon prije nadogradnje na novi. Evo zašto

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA najnovijoj CIRP studiji, korisnici iPhonea sve dulje imaju svoje pametne telefone prije nego što se odluče na nadogradnju na novi model. 34% korisnika ispitanih u ožujku ove godine imalo je tri godine star iPhone ili stariji, što je porast u odnosu na 26% u 2019. godini, najranijoj godini za koju CIRP ima podatke.

Samo je u 2022. došlo do naglog skoka iPhonea mlađih od godinu dana ili između jedne i dvije godine. CIRP identificira različite razloge povezane s covidom-19 zbog kojih su korisnici iznenada poželjeli potrošiti novac na novi iPhone, kao što su smanjena potrošnja za zabavu i putovanja, piše Tom's Guide

Apple iPhone 14 Plus, 512 GB, 1725 € (12.997,29 kn)

Sveukupni trend korisnika koji dulje koriste svoje iPhone uređaje ne iznenađuje jer postoje neki vrlo jaki razlozi da ne zamijenite telefon čim se pojavi sljedeći model. Kao što smo vidjeli u posljednjem izvješću CIRP-a za iPhone i kao što svatko može primijetiti uspoređujući cijenu iPhonea 14 s iPhoneom od prije nekoliko godina, morate potrošiti sve više da biste dobili najnoviji pametni telefon.

Novi modeli sve su skuplji, ali iPhone dobro drži vrijednost

Pozitivna strana iPhonea koji koštaju sve više je to što dobro drže svoju vrijednost, čak i dok stare. To čini iPhone daleko boljim za prodaju kada dođe vrijeme za nadogradnju. Ovo je područje u kojem se čak i najbolji Android telefoni bore održati korak.

Apple još uvijek nadmašuje sve svoje konkurente pametnim telefonima kada je u pitanju broj ažuriranja koje isporučuje na određeni telefon. Androidi marke poput Samsunga nedavno su poboljšali svoju igru nudeći četiri godine potpunih ažuriranja OS-a, ali Apple je još uvijek bolji.

>> Sedam stručnjaka za Laptop Mag otkrilo što iPhone može, a Android ne može

Gledajući najnoviju verziju softvera za iPhone, iOS 16, vidimo da podržava iPhone sve do iPhonea 8 i iPhonea X iz 2017. Samsungov najnoviji softver One UI 5.1, temeljen na Androidu 13, trenutno je podržan samo na odabranim uređajima unazad do Galaxyja A51 iz 2019. 

Renewd iPhone 8, 64 GB srebrni, 291.86 € (2199.07 kn)

"Još uvijek ima dosta inovacija koje se mogu pronaći u industriji pametnih telefona, ali one izlaze sporije, a i skokovi su također manji. Uzmimo za primjer iPhone 14, koji je što se tiče značajki gotovo identičan iPhoneu 13 osim nešto dodatnog RAM-a, nekoliko novih sigurnosnih značajki, nedostajućeg utora za SIM u SAD-u i nekih novih softverskih mogućnosti kamere", ističe Tom's Guide.

>> iPhone 15 dolazi bez utora za SIM karticu u Francuskoj i drugim zemljama u Europi?

Svake godine ima promjena, ali za većinu njih ne vrijedi mijenjati savršeno upotrebljiv telefon. Tu ne ide u prilog ni činjenica da većina promjena dolazi na skuplje Pro modele.

Apple teško da je zagovornik prava na popravak kao tvrtka, ali u posljednje vrijeme mu ide malo bolje u pružanju opcija korisnicima za popravak njihovih iPhonea ako se pokvare umjesto da samo potiče kupnju izravne zamjene ili osiguranje od oštećenja s Apple Careom Plus. Čak smo vidjeli kako je iPhone 14 dobio redizajn koji olakšava otvaranje i zamjenu komponenti te politiku popravka iste jedinice u Appleovim dućanima.