Kupiti ili ne kupiti? PlayStation 5 ulazi u zadnju fazu svog životnog ciklusa

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA je PlayStation 5 izašao 2020. godine, potražnja za njim bila je toliko velika da je Sonyju trebalo tri godine da proizvede dovoljno uređaja za sve zainteresirane kupce.

Međutim, svaka konzola ima svoj vijek. Sony je ovog tjedna objavio da njihov četiri godine star PlayStation 5 nije postigao planirane ciljeve prodaje i da će se vjerojatno suočiti s još većim izazovima ove godine. Tvrtka je zabilježila slabiju blagdansku prodaju od očekivane te smanjila svoju prognozu prodaje PS5 za ovu financijsku godinu spustivši je na 21 milijun uređaja umjesto očekivanih 25 milijuna.

"Gledajući unaprijed, PS5 će ući u drugu fazu svog životnog ciklusa", rekla je Naomi Matsuouka, viša potpredsjednica Sonyja, u konferencijskom pozivu, kako je ranije izvijestio Bloomberg .

Nisu definirali što točno znači da PS5 uđe u "zadnju fazu svog životnog ciklusa", osim što su rekli da će "staviti veći naglasak na ravnotežu između profitabilnosti i prodaje". Ako PlayStation 5 ulazi u kraj svog životnog ciklusa, to bi značilo da je PlayStation 6 iza ugla. 

PS5 je lansiran u studenom 2020. na vrhuncu pandemije, a do sada je prodan u 54.7 milijuna primjeraka u nešto više od tri godine. Ovog studenog konzola će proslaviti četiri godine, a s obzirom na Sonyjevu najavu da ulazi u drugu polovicu svog životnog ciklusa, pažnja će se okrenuti prema sljedećoj generaciji i PS6.

Kupiti ili ne kupiti

Ako razmišljate o nabavi PlayStationa 5, sada bi mogao biti pravi trenutak da to i učinite. Naime, ako već ne posjedujete PlayStation 5, vjerojatno nećete odmah kupiti PlayStation 6 kada bude lansiran. Jedini opravdani razlog za čekanje u ovom trenutku bile bi eventualne rasprodaje.

Iako je Sony najavio da ne planira izdati nove velike postojeće franšizne naslove sljedeće fiskalne godine, važno je napomenuti da će i dalje biti dostupni neki veliki naslovi za PlayStation 5.

Pročitajte više