Kupovati voće na tržnici ili u trgovini? Provjerili smo gdje je povoljnije

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji nam se i samima sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZANIMALO nas je gdje je povoljnije kupovati voće i povrće te smo usporedili kako se kreću cijene pojedinih proizvoda na virtualnom Facebook placu, na klasičnoj tržnici te u maloprodajnim trgovinama poput Spara, Lidla i Konzuma. Od povrća i voća provjerili smo cijene krumpira, luka, salate, mrkve, paprike babure, rajčice, banane, naranče, bijelog grožđa, lubenica... Usporedbu pogledajte u tablici:

Za potrebu članka obišli smo lokalne tržnice u zapadnom dijelu Zagreba i usporedili ih s cijenama voća i povrća u Sparu, Lidlu i Konzumu. Imajte na umu da su cijene podložne promjenama zbog akcija ili posebnih pogodnosti u pojedinim trgovinama. U tablici iznad su navedene cijene kakve su bile na tržnici, Facebook virtualnom placu i trgovinama na početku kolovoza. 

Cijene na tržnici i virtualnom placu su više

Iako su cijene na tržnici i u Facebook grupi virtualni zagrebački plac više, i šarolike, treba uzeti u obzir dvije stvari. Trgovački lanci voće i povrće nabavljaju u velikim količinama i postižu bolju nabavnu cijenu te potom krajnjem kupcu mogu ponuditi nižu cijenu nego trgovci koji kupuju voće i povrće na veletržnicama pa preprodaju na placu.

Drugo, na tržnici kao i u FB grupi pojedini OPG-ovci prodaju proizvode iz vlastitog uzgoja te je njihova proizvodnja ograničena pa ne mogu konkurirati velikim trgovinama s cijenama. Nadalje, OPG-ovci nerijetko nude svojim kupcima voće i povrće koje nije tretirano te je kvalitetnije od uvoznog. 

Što se tiče usporedbe cijena trgovačkih lanaca, možemo primijetiti da su im cijene više-manje usklađene te da tu i tamo postoji razlika od kunu do dvije ovisno o proizvodu i trenutnim akcijama i pogodnostima. 

Odgovorite nam u anketi gdje vi kupujete.