Lego prelazi na obnovljivu plastiku, rast će troškovi izrade kockica

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROIZVOĐAČ igračaka Lego izjavio je u srijedu da će do 2032. fosilna goriva koja koristi za proizvodnju svojih kockica zamijeniti obnovljivom i recikliranom plastikom. Lego godišnje prodaje milijarde plastičnih kockica. Tvrtka je testirala preko 600 različitih materijala kako bi razvila novi materijal koji bi u potpunosti zamijenio kockicu na bazi nafte. Uspjeh je bio ograničen.

Ne namjeravaju dizati cijene kockica

No ograničeni ih rezultati nisu obeshrabrili. Lego planira postupno smanjiti udio nafte u svojim kockicama, plaćajući do 70% više za certificiranu obnovljivu smolu od koje će proizvoditi svoje kockice.

"Ovo znači i značajno povećanje troškova proizvodnje Lego kockice", rekao je izvršni direktor Niels Christiansen za Reuters. Dodao je i da želi da više od polovice smole do 2026. bude certificirano prema metodi masene bilance. To je pristup koji se koristi za praćenje i dokumentiranje održivih materijala kroz lanac opskrbe. Ova metoda omogućuje proizvođačima da kombiniraju obnovljive ili reciklirane sirovine s fosilnim materijalima u proizvodnom procesu, a zatim izračunaju udio održivih materijala u konačnom proizvodu.

Cilj je omogućiti transparentno i jednostavno praćenje održivih praksi, a proizvođači i potrošači tako će znati koliko je udjela održivih materijala korišteno pri izradi pojedinog proizvoda, u ovom slučaju Lego kockice.

"S obzirom na to da su vlasnici tvrtke predani održivosti, privilegija je što možemo platiti više za sirovine bez potrebe da kupcima naplaćujemo više", rekao je Christiansen.

Oko 90% plastike izrađeno je od fosilnih goriva. Dobavljači za Lego koriste biootpad, poput ulja za kuhanje ili masnoća iz prehrambene industrije, kao i reciklirane materijale kako bi zamijenili fosilna goriva u proizvodnji plastike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.