Lidl uvodi velike promjene u asortimanu

Foto: Index/tvrtka.lidl.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

LIDL u Njemačkoj ima novu strategiju kojom mijenja vlastiti asortiman proizvoda. U budućnosti će se smanjiti udio proizvoda životinjskog podrijetla, prenosi Fenix magazin

Na policama supermarketa i diskonta u Njemačkoj sve je više vegetarijanskih i veganskih proizvoda. Ponuda namirnica bez mesa ili drugih životinjskih proizvoda sada je velika. Nude se različite alternative za mliječne proizvode, kao i za meso.

Lidl sada želi promijeniti ponudu te najavljuje smanjenje udjela proizvoda sa životinjskim bjelančevinama u svojoj ponudi. Kako kažu iz Lidla, ovo je korak "bez alternative". Lidl na ovaj način želi učiniti nešto dobro za planet, javljaju njemački mediji.

Planiraju u svojim trgovinama smanjiti asortiman proizvoda životinjskog podrijetla te dati primjer mlađim generacijama. Udio biljnih bjelančevina u asortimanu diskontera sada će se "kontinuirano povećavati". Lidl planira posebne tematske tjedne kako bi novu strategiju približio potrošačima.

Ipak, kupci ne žele da im se diktira način prehrane, nego ih je potrebno motivirati. Lidl također želi motivirati vlastitu konkurenciju na prelazak sa životinjskih proizvoda na biljne. "Naš cilj nije samo pozitivna slika Lidla nego želimo nešto promijeniti", kažu iz Lidla i dodaju kako se nadaju da će im se i konkurentske tvrtke pridružiti u ovoj akciji.

I Lidl u Hrvatskoj obuhvaćen je ovom strategijom

Kontaktirali smo Lidl u Hrvatskoj i pitali ih hoće li se promjena asortimana dogoditi i u Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj. Odnosno, mogu li kupci očekivati veći asortiman vegetarijanskih i veganskih proizvoda na Lidlovim policama u Hrvatskoj? Njihov odgovor prenosimo u cijelosti. 

"Vezano za vaš upit o promjenama koje Lidl uvodi na njemačkom tržištu, riječ je o sveobuhvatnoj međunarodnoj strategiji koja uključuje i hrvatsko tržište. Lidl je usvojio međunarodni paket mjera namijenjen poticanju osviještene prehrane: razvojem asortimana i komunikacije, ovaj maloprodajni trgovački lanac želi kupcima olakšati izbor zdravih i održivih proizvoda u budućnosti.

Proizvodnja životinjskih proizvoda ima najveći utjecaj na okoliš na globalnoj razini. Većom konzumacijom proizvoda biljnog podrijetla, pozitivno doprinosimo okolišu, jačamo bioraznolikost i brinemo za vlastito zdravlje. Već sada Lidl u asortimanu ima ukupno 158 certificiranih veganskih i vegetarijanskih proizvoda (prehrambenih i neprehrambenih).

Uz to, Lidl dosljedno povećava udio proizvoda biljnog podrijetla u svom asortimanu te širi ponudu veganskih proizvoda poput, primjerice, ponude robne marke Vemondo. Od poslovne godine 2023., Lidl će u Izvješću o održivosti transparentno komunicirati o udjelu proteina životinjskog podrijetla u odnosu na one biljnog podrijetla u asortimanu vlastitih robnih marki.

U odnosu na 2021. godinu, Lidl Hrvatska proširio je asortiman za ukupno 19 Vemondo proizvoda te dodatno još i 5 Cien Nature proizvoda u neprehrambenom asortimanu", rekli su nam iz Lidla. 

Pročitajte više