Meta je upravo predstavila nove proizvode, evo detalja

Foto: meta.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

META je danas predstavila nekoliko noviteta - Meta Quest 3S, novi par Ray-Ban naočala i svoje prve naočale za proširenu stvarnost Orion. Potonji novitet još je samo prototip i neće biti dostupan za kupnju, ali tvrtka je istaknula da stiže "uskoro".

Meta Quest 3S

Meta Quest 3S je povoljnija verzija uređaja Quest 3. Cijena modela 3S počinje od 330 eura, a koristi isti Snapdragon XR2 Gen 2 čipset kao i standardni Quest 3, uz 8 GB RAM-a.

"Od gledanja omiljenih TV emisija na ekranu veličine kinoplatna do osobnog trenera kojeg možete nositi bilo gdje, uz mogućnost multitaskinga, igranja i još mnogo toga - nema boljeg uređaja za mješovitu stvarnost na tržištu po ovoj cijeni", naglašava Meta u priopćenju.

Prema GSMAreni, Quest 3S koristi jedan LCD zaslon s nešto nižom rezolucijom po oku - 1832 x 1920 px u odnosu na 2064 x 2208 px. Iako novi LCD ima brze stope osvježavanja od 90 Hz i 120 Hz, nema opcija za 72 Hz i 80 Hz. Nova, tanja leća iz Questa 3 zamijenjena je starijom vrstom leće iz Questa 2, što smanjuje vidno polje u odnosu na Quest 3.

Meta Quest 3S teži gotovo isto kao Quest 3, s razlikom od samo jednog grama, ali nudi nešto dulje trajanje baterije od 2 sata i 30 minuta, u usporedbi s 2 sata i 12 minuta kod Questa 3. Ovo je postignuto iako koristi manju bateriju, kapaciteta 4324 mAh u odnosu na 5060 mAh kod Questa 3.

Meta Quest 3S dostupan je u dvije verzije s memorijskim kapacitetom od 128 GB i 256 GB. Verzija s 128 GB košta 330 eura, dok verzija s 256 GB stoji 440 eura. Meta je također najavila sniženje cijene za Meta Quest 3, pa sada model s 512 GB memorije košta 550 eura.

Meta Orion

"Orion naočale imaju najšire vidno polje u najmanjem obliku AR naočala do sada", kratak je opis ovih naočala. Iako su slične Ray-Ban Stories modelu, ovo su prave naočale za proširenu stvarnost (AR) s holografskim zaslonima i 3D tehnologijom, koja može smjestiti virtualne objekte u stvarni svijet.

Meta Orion naočale mogu se koristiti i u zatvorenom i na otvorenom. Tvrtka kaže da su lagane i da imaju velike holografske zaslone, ali nije objavila više detalja.

Holografski zasloni su prozirni, što znači da možete vidjeti kroz njih, a i drugi ljudi mogu vidjeti vaše oči. Ovi zasloni prikazuju virtualne objekte u 3D formatu, stvarajući dojam da su ti objekti stvarno ispred vas dok gledate i stvaran svijet.

Ovi zasloni mogu prikazivati slike u boji. Na primjer, mogu prikazati virtualni ekran s informacijama ili koristiti Meta AI (umjetnu inteligenciju) za prepoznavanje stvarnih predmeta i dodavanje dodatnih informacija. U jednoj demonstraciji Meta je prikazala hranu na stolu, a naočale su prepoznale te namirnice, označile ih i ponudile recept za pripremu jela.

Meta navodi da su, kako bi Orion naočale bile kompaktne i moderne, morali maksimalno optimizirati komponente, čak i u najmanjim detaljima, na razini dijelova milimetra. Iako su to najnaprednije AR naočale dosad, još su u fazi dorade.

"Umjesto da požurimo s plasiranjem na tržište, odlučili smo se fokusirati na daljnji razvoj. To nam omogućuje brži napredak i pomicanje granica tehnologije kako bismo što prije ponudili još bolji proizvod potrošačima", objašnjava Meta.

Od danas će zaposlenici Mete i odabrani vanjski korisnici imati pristup prototipu Orion naočala. To će pomoći timu u učenju i poboljšanju proizvoda kako bi pripremili verziju za širu upotrebu koja će "uskoro biti dostupna na tržištu".

Prije toga Meta planira poboljšati kvalitetu prikaza, dodatno smanjiti veličinu uređaja i razviti metode za masovnu proizvodnju kako bi gotov proizvod bio pristupačan potrošačima.

Ray-Ban Meta

Danas je predstavljen i novi model Ray-Ban Meta naočala. Za razliku od Oriona, ove naočale više služe kao pametna kamera s integriranim AI asistentom. Naočale omogućuju snimanje videa i fotografija, a zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, mogu pomoći u svakodnevnim zadacima poput postavljanja podsjetnika ili slanja poruka glasovnim naredbama.

Meta je sklopila partnerstvo s aplikacijom Be My Eyes, besplatnom platformom koja omogućuje volonterima da pomažu slijepim i slabovidnim osobama. Naočale će prenositi video iz perspektive korisnika, a volonteri će moći pružiti upute i pomoć na daljinu.

Meta je također ostvarila partnerstva s Audibleom i iHeartom kako bi korisnicima omogućila više audiosadržaja tijekom korištenja naočala. Uz to, poboljšana je integracija sa Spotifyem i Amazon Musicom za još bolje iskustvo slušanja.

Za one koji žele nešto ekskluzivnije, Meta je lansirala i Shiny Transparent Wayfarer naočale. Osim toga, predstavljene su nove Luxottica Ultra Transitions GEN S leće, koje se automatski prilagođavaju promjenama u osvjetljenju.

Nove Ray-Ban Meta Wayfarer naočale dostupne su po cijeni od 330 eura, dok verzija Shiny Transparent s Ultra Transitions staklima košta 459 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.