Mijenjanjem ručki na ormarićima jednostavno ćete osvježiti kuhinju

Foto: Shutterstock/pevex.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ODABIR najbolje opreme za kuhinju može biti kompliciran, pogotovo kad shvatite koliko različitih stilova uređenja postoji. Kad razmišljate o načinima na koje možete osvježiti svoju kuhinju, fokusirajte se na male stvari. Ne morate zamijeniti cijeli ormarić, možete jednostavno zamijeniti ručke na njemu. Dizajneri interijera otkrivaju kako odabrati najbolje detalje.

Razmislite o cjelokupnom estetskom dojmu

Prvo odlučite koji stil želite da bude dominantan u kuhinji, bilo da je moderan, tradicionalan, maksimalistički, retro... To će jako utjecati na dodatke koje unosite u kuhinju. Dizajner Richard Davonport objasnio je za Homes&Gardens: "Kada birate ručke, potrebno je razmotriti kako utječu na izgled cijele prostorije, koliko su praktične i koliko će trajati.

U modernim kuhinjama bolje izgledaju minimalistički detalji kao što su ručke u obliku šipki, dok klasična kuhinja može bolje izgledati s okruglim ručkama." U većinu kuhinja je lako uklopiti ručke od bakra i bronce jer dobro izgledaju u gotovo svakom stilu.

Zapitajte se kakvu završnu obradu najviše volite

Vaš dom treba odražavati ono što vi volite, a ne što je u trendu, a ne sviđa vam se. Nema smisla dodavati završnu obradu opreme koja nije po vašem ukusu samo zato što odgovara određenom dizajnu kuhinje. Oprema za ormariće može biti od nehrđajućeg čelika, mesinga, bronce, keramike, stakla i brojnih drugih materijala. Na vama je da odredite koji vam se sviđa.

"Svaki materijal nudi jedinstvenu estetiku, izdržljivost i cijenu, omogućujući vlasnicima kuća da biraju na temelju svojih preferencija i proračuna", rekla je Jo Ann Howa, vlasnica i glavna dizajnerica u Natural Instincts Interior Designu. Savjetuje da sve dodatke koje želite unijeti pogledate uživo kako biste lakše procijenili jesu li ono što tražite.

Ručka za namještaj, mesing, Pevex, cijena je 2.59 eura
Ručka za namještaj, Pevex, cijena je 3.79 eura

Zapitajte se i koja završna obrada opreme odgovara dizajnu vaše kuhinje

"Odaberite opremu koja nadopunjuje stil i paletu boja vaše kuhinje. Primjerice, mat crne ili nehrđajuće ručke prekrasno se slažu s modernim, elegantnim dizajnom, dok ručke od mesinga ili zlata dodaju toplinu tradicionalnoj kuhinji", kaže Allison Kaminsky, glavna dizajnerica u Lola Tucker Interiorsu.

Kaminsky savjetuje da razmotrite bezvremenske dodatke koji ne podliježu trendovima i da uložite u opremu koja će godinama dobro izgledati umjesto da se počne trošiti nakon par mjeseci.

Odlučite želite li da sva oprema bude usklađena

Eklektični interijeri postaju sve omiljeniji u odnosu na one u kojima je sve usklađeno. Iako mnogi još uvijek cijene pomno promišljenu i usklađenu kuhinju, teško je poreći šarm prostora koji izgledaju tako ležerno.

"Razmotrite završne obrade vodovodnih instalacija i rasvjete u prostoru. Koristite li istu završnu obradu ili kontrastnu? Ako koristite istu završnu obradu, preporučujem da pogledate uzorke jer se završne obrade mogu razlikovati ovisno o dobavljaču", rekla je Elle Cantrell, vlasnica i glavna dizajnerica u Elle Du Mondeu.

Crne ručke, 2 komada, IKEA, cijena je 4.99 eura
Kromirane ručke, 2 komada, IKEA, cijena je 4.99 eura

Obratite pozornost na veličinu opreme

Osim estetike uzmite u obzir i funkcionalnost. Neće svaki ormarić, ladica i panel uređaja zahtijevati istu opremu. Posebno pripazite na veličinu. Većim vratima trebat će veće ručke, težim vratima trebat će jače ručke, a ladice obično trebaju manju i lakšu opremu.

Ako se dvoumite ili niste sigurni što vašoj kuhinji treba, sjetite se da su ručke u obliku šipki gotovo uvijek funkcionalne i dobro se uklapaju u većinu stilova.

Kvake za namještaj, IKEA, cijena je 8.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.