Na tri sata od Zagreba nalazi se ova prekrasna prirodna atrakcija koju vrijedi obići

Foto: Shutterstock/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U SUSJEDNOJ Sloveniji u sklopu Nacionalnog parka Triglav nalaze se Tolminska korita, jedna od najljepših prirodnih atrakcija Tolmina. Tolminska korita su zapravo zajednički naziv za korita Tolminke i Zadlaščice. Ona su najniža i zasigurno najljepša ulazna točka u sam Nacionalni park. 

Danteova jama

Na službenoj stranici doline Soče piše da legenda kaže da je talijanski pjesnik Dante Alighieri posjetio Zadlašku jamu, koja se nalazi iznad Tolminskih korita, te da ga je ljepota i divljina prirode navodno potaknula da napiše Pakao u sklopu Božanstvene komedije, pa su mještani po njemu nazvali špiljski sustav dug 1140 metara koji ima tri dvorane.

Ulaz u Danteovu špilju moguć je samo u pratnji špiljskog vodiča uz prethodnu rezervaciju. Bez vodiča može se vidjeti samo ulaz u nju. Doživljaj je i završetak posjeta Tolminske kotline jer se Tolminku može vidjeti iz ptičje perspektive, s mosta koji povezuje ekološko selo Čadrg s ostatkom svijeta.

Vražji most je izgrađen 1907. godine, a ime je dobio po seoskoj legendi o vragu koji je sagradio most. Nekad su seljani koristili mali most koji je premošćivao rijeku Tolminku na dnu riječnog korita kako bi došli do grada i iz njega.

Na putu kroz korita nalazi se bogata flora, među kojima su endemski uskolisni šaš, sočko smilje i jelen kamenjar. U porječju Zadlaščice nalaze se slikoviti slapovi i klinasta stijena koju mještani nazivaju Medvjeđa glava.

Cijena ulaznica ovisi o dobu godine pa je tako u ožujku i travnju 1 euro (7.53 kn) za djecu do 5 godina, djeca od 6 do 15 godina plaćaju 3 eura (22.61 kn), odrasli 6 eura (45.21 kn), studenti i skupina odraslih 5 eura (37.67 kn), a skupina djece 2.5 eura (18.84 kn). Sve informacije i cjenik možete vidjeti ovdje


Ako pak poželite ostati koji dan u ovom kraju, donosimo preporuke smještaja.

Glamping Tinka

Glamping Tinka smještaj nalazi se u Tolminu. Ima vlastitu čajnu kuhinju s hladnjakom, pločom za kuhanje i tosterom te kupaonicu s tušem. U sklopu objekta je besplatno privatno parkiralište. Cijena noćenja za dvije osobe u travnju je 84 eura (632.90 kn), a minimum su dva noćenja. Smještaj možete vidjeti ovdje

Hotel Dvorec

Za one koji preferiraju hotelski smještaj ili trebaju više od jedne sobe tu je hotel Dvorec, smješten isto u Tolminu. Cijena noćenja za dvije osobe u travnju kreće se od 129 eura (971.95 kn). Smještaj možete vidjeti ovdje

Pročitajte više