Najpoznatiji hrvatski plakat sada je dostupan u novoj limitiranoj seriji

Foto: Andrija Zelmanović

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OTAC i sin, Vanja i Mimi Rakočević, vlasnici zagrebačke galerije Paravan u Martićevoj, ponukani velikom potražnjom za djelima našeg slavnog umjetnika Borisa Bućana, posebno za njegovim najslavnijim i najprepoznatljivijim djelom, plakatom Žar ptica, dolaze do ideje da naprave limitiranu seriju od 100 komada u pleksiglasu. 

"Od ideje do realizacije prošlo je par mjeseci ispunjenih interesantnim i živopisnim razgovorima s našim umjetnikom. Napravljeno je puno tiskanih proba, različitih varijanti boja i tonova da bi se dobio finalni proizvod", navode iz galerije Paravan. 

Kultni plakat

Istaknuti hrvatski slikar, dizajner i grafičar Boris Bućan je 1982. godine za splitski HNK dizajnirao danas kultni plakat za balete Žar ptica i Petruška Igora Stravinskog.

Šestodijelni plakat velikih dimenzija Žar ptica postao je jedan od najpoznatijih Bućanovih radova, a nalazi se i u postavu njujorške MoMA-e i londonskog muzeja Tate Modern. Plakat se ističe izraženim grafizmom trave koji se provlači kroz mnoga autorova djela, a informacijski sadržaj smješten je na crnom porubu, uz veličinu plakata od gotovo 2 metra u oba smjera.

Sada je taj kultni plakat ponovno dostupan za kupnju u ovoj posebnoj i limitiranoj seriji. 

"Specifičnost i zapravo transparentnost samog medija su rezultirale interesantnim i pomalo pop artovskim izričajem zbog svoje trodimenzionalnosti i različitim formama, ovisno o kutu iz kojeg promatrač gleda. Sam Multiple je izrađen od 6 dijelova, svaki dio je zapravo jedan plan i kasnije se spajaju te dobivamo ta specifična preklapanja i trodimenzionalnost", objašnjava Vanja Rakočević. 

Limitirana serija

Multiple kao takve su nastale 1955. godine, kada su umjetnici Jean Tinguely i Arman, želeći svoje radove učiniti dostupnijima, iznijeli ideju o produkciji većih i neograničenih serija svojih umjetničkih djela. Tako su djela umjetnika postala dostupnija i cijenom prihvatljivija široj publici.

Multiple Žar ptica mogu se pogledati uživo u galeriji na adresi Martićeva 4, a moguća je i narudžba te slanje poštom bilo gdje u EU. Svaki Žar ptica je numeriran i potpisan na aluminijskoj pločici, a dolazi u dimenzijama od 40 x 40 cm. 

Više informacija možete saznati ovdje ili ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.