"Najpristojnija si. Vrlo promišljena": Neobičan trend pokorio društvene mreže

Screenshot/Foto: TikTok/etsy.com/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO u posljednje vrijeme viđate puno videa na društvenim mrežama koji vam savjetuju kako da izgledate "pristojno" i "slatko", svjedočite novom trendu koji je popularizirala tiktokerica Jools Lebron. Ovaj trend poznat je pod imenom demure, a kroz prikaz elegancije kritizira društvena očekivanja koja ženama nameću da budu tihe i nenametljive.

"Vrlo elegantno i pristojno"

Jools na svojem TikToku pokazuje kako ovaj trend tihe, nenametljive elegancije provodi u svakodnevnom životu, a prvi video koji je postao viralan pokazuje kako odlazi na posao.

"Ovako dolazim na posao. Vrlo pristojno, našminkana, uredne perike, ispletene kose", navodi u videu. "Vrlo pristojno, vrlo promišljeno. Ne zaboravimo biti pristojne, dive", dodaje.

@joolieannie #fyp #demure @OAKCHA @Paul | Fragrance Influencer ♬ original sound - Jools Lebron
@joolieannie #fyp #demure ♬ original sound - Jools Lebron

Njezini su videi brzo pokrenuli niz TikTok videa u kojima drugi korisnici, većinom žene, dijele vlastita iskustva o tome kako su "pristojne" i "pristupačne" u javnosti, ismijavajući nerealna očekivanja koja se postavljaju ženama.

@campbellhuntpuckett very demure very cutesty very modest🤭🥐🍴 #trending #demure #foodtiktok #pookie ♬ original sound - Campbell Puckett
@abbieherbert THE END 😭 Not very demure of poot 😭 #demure @Jools Lebron ♬ original sound - AbbieHerbert

"Vrlo je pristojna", "Važno je biti pristojna", "Pristojna, promišljena", "Ovo je jako pristojno i jako promišljeno", "Vrlo elegantno i pristojno", "Jako pristojno", "Najpristojnija si. Vrlo promišljena. Vrlo vatrena", "Definicija pristojnog", neki su od komentara na objave.

Ovaj trend nikoga ne isključuje, a ima i svoj merch

Trend je privukao veliku pozornost jer se pojavio nedugo nakon brat ljeta, kojem, barem na prvi pogled, predstavlja suprotnost. Prema influencerici Madison Werner, demure pokazuje da sve vrste ženstvenosti imaju jednaku vrijednost ma koliko bile nametljive.

"Brat ljeto prikazuje zabavnu, glasnu, neurednu djevojku koja uživa u zabavama. Ali neke djevojke, poput mene, više vole nježniji izraz ženstvenosti", rekla je Werner upozoravajući na razlike među ženama, prenosi Byrdie.

Dodatnu snagu ovaj trend ima i zato što ga je pokrenula transrodna žena, koja se ne uklapa u dosad popularne trendove kao što su clean girl estetika, tihi luksuz i slični koji su često ograničeni na žene određenih proporcija, crta lica i životnog stila. Demure ne ograničava - svi su dobrodošli.

Demure je oduševio i brojne kreativce, stoga su Etsy i Amazon puni odjevnih predmeta i detalja kojima možete svima dati do znanja da ste vrlo "pristojne" i "promišljene".

Bijela majica s natpisom, Etsy, cijena na sniženju je otprilike 9.05 eura
Bijela majica s malenim natpisom, Etsy, cijena na sniženju je otprilike 25.83 eura
Majica s natpisom, Amazon, cijena je 19.43 eura
Majica s printom, Amazon, cijena je 19.43 eura
Šilterica, Etsy, cijena je otprilike 38.20 eura
Šalica, Etsy, cijena je otprilike 11.33 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.