Nemaš pojma na što točno potrošiš plaću svaki mjesec? Ove aplikacije mogu pomoći

Screenshot: Google Play

PAMETNA štednja u doba inflacije nešto je o čemu svi moramo razmišljati, a ako spadaš u skupinu onih koji ne vode računa o potrošnji novaca, mobilne aplikacije mogu ti biti od velike koristi.

Postoje razne vrste aplikacija za praćenje budžeta, a mi smo se fokusirali na one najpopularnije s velikim brojem preuzimanja i visokom ocjenom korisnika. Pomoću njih aktivno pratiš svoje prihode i rashode, a neke imaju mogućnost podjele rashoda u kategorije ili pak postavljanje i praćenje konkretnih ciljeva, poput kupnje auta, planiranja putovanja i slično.

Donosimo listu najboljih aplikacija za praćenje budžeta uz koje ćeš, uz malo discipline, imati kontrolu nad potrošnjom novca.

Wallet (4.8*)

Wallet Budget Tracker je najopsežnija aplikacija za praćenje prihoda i rashoda s pouzdanom sinkronizacijom u oblaku i visokom razinom sigurnosti. Pomoću aplikacije možeš upravljati bilancom, protokom novca, listama za kupovinu, proračunom i dugovima zajedno sa svojim partnerom ili obitelji.

Najveća prednost: možeš se spojiti na više bankovnih računa i postaviti ciljeve (novi automobil, putovanje, novi dom).

Najveći nedostatak: korisnici prijavljuju probleme povezivanja s bankovnim računima.

Spendee (4.7*)

Spendee je besplatna aplikacija za proračunavanje koju koristi skoro 3 milijuna ljudi diljem svijeta, a preporučuju je velika imena poput Forbesa, Life Hackera i New York Timesa. Spendee ti daje uvid u tvoje financijske navike, prati tvoju potrošnju i optimizira proračune te omogućava da se držiš zadanih ciljeva.

Najveća prednost: jednostavno sučelje i odličan dizajn.

Najveći nedostatak: korisnici se žale kako novi update usporava aplikaciju i briše podatke.

52 Weeks Money Challenge (4.7*)

Ovo je nešto drugačija aplikacija od ostalih koja ti omogućuje postavljanje ciljeva za štednju. Super je za sve one koji imaju poteškoće s planiranjem budžeta i štednje. Funkcionira na principu izazova uštede određene količine novca svakog tjedna (npr. prvi tjedan uštediš 5 kuna, sljedeći 10 kuna itd.) čime stvaraš sasvim konkretan iznos ušteđevine.

Najveća prednost: super je za dugoročno planiranje budžeta.

Najveći nedostatak: moraš imati dovoljno visoke prihode da možeš odvojiti dio za ušteđevinu.

Monefy (4.5*)

Ovo je jednostavna i pregledna aplikacija za koju moraš unijeti iznos plaće i upisivati svoju potrošnju, a nakon određenog razdoblja imaš mogućnost pregleda svih troškova što pomaže u racionaliziranju potrošnje.

Najveća prednost: možeš sinkronizirati podatke između svih uređaja (zgodno za praćenje budžeta s partnerom ili članom obitelji).

Najveći nedostatak: potrebna je kupnja aplikacije ako želiš zaista precizne izračune.

Goodbudget (4.2*)

Aplikacija funkcionira tako da svakog mjeseca raspodjeljuješ svoj iznos u "digitalne omotnice" odnosno različite kategorije (npr. namirnice, otplata kredita, mobilna preplata). Na taj način postavljaš sebi granicu potrošnje u svakoj kategoriji koju ne smiješ premašiti. Ako se to dogodi, omotnica će biti prikazana crvenom bojom.

Najveća prednost: postavljaš konkretne granice potrošnje

Najveći nedostatak: potrebna je kupnja aplikacije za dodavanje još jednog računa