Novi hit na tržištu: Adidas i Urbanista imaju slušalice na solarni pogon

Foto: adidasheadphones.com/urbanista.com/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO STE osoba koja uvijek zaboravlja napuniti svoje bežične slušalice, mogle bi vam se svidjeti slušalice koje se pune putem sunčeve svjetlosti. 

U prodaji su prve komercijalno dostupne slušalice na solarni pogon. Modeli švedske tvrtke Urbanista i njemačkog sportskog diva Adidasa imaju solarne ploče ugrađene u svoje trake za glavu, piše BBC.

Za oba modela fleksibilne panele proizvodi još jedna švedska tvrtka Exeger, koja je prošlo desetljeće provela radeći na tome da ih učini laganima, tankima i dovoljno snažnima da obave posao.

"Svaki put kad ne koristite punjač, to je dobra stvar za svijet"

Šef Exegera Giovanni Fili kaže da je to pitanje pogodnosti i, što je još važnije, to je prava stvar za okoliš: "Svi mrze punjenje, ali svaki put kad ne koristite punjač, to je dobra stvar za svijet. Nova generacija mladih očekuje da im se ponude alati prihvatljivi za okoliš, a to je ono što mi nudimo."

Urbanista Los Angeles, 1499.36 kn (199 €)

Exegerovi solarni paneli zovu se Powerfoyle, a debljine su samo dva milimetra. Tehnologija se temelji na trakama titan-dioksida prekrivenima prirodnom bojom. Jednostavno rečeno, boja apsorbira fotone iz svjetlosti, koji se zatim pretvaraju u elektrone.

Iako su približno samo upola manje učinkoviti od standardnih solarnih panela na bazi silicija iste veličine, paneli od titan-dioksida su, osim što su znatno tanji, mnogo jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju.

Slušalice na solarni pogon i dalje imaju ugrađenu bateriju, koja može napajati do 80 sati reprodukcije. Fili kaže da trenutačno ova tehnologija može proizvesti energiju za jedan sat reprodukcije za 20 minuta izloženosti engleskom ili švedskom ljetnom suncu.

Adidas RPT-02 SOL, 1725.40 kn (229 €)

Ipak, ploče mogu stvoriti i nešto energije od umjetnog svjetla, kao što je unutarnja rasvjeta, tako da je ideja da se slušalice uvijek pune osim ako nije gluho doba noći. A slušalice i dalje imaju utičnicu ako je potrebno rezervno napajanje nakon dugotrajne upotrebe.

Malo je vjerojatno da će solarni paneli uskoro biti dostupni na mobitelima

Fili dodaje kako je malo vjerojatno da će solarni paneli uskoro biti dostupni na mobitelima jer ih mnogi drže u džepu pa nemaju pristup svjetlosti. Umjesto toga, predviđa da će se ploče postavljati na odjeću i torbe iz kojih će se puniti mobiteli.

Finska tvrtka Planno već proizvodi tkanine koje imaju ugrađene solarne ploče. Tvrtku vodi Elina Ilén, profesorica na Katedri za tekstilno i papirno inženjerstvo Politehničkog sveučilišta u Kataloniji i vodeća stručnjakinja za nosivu tekstilnu elektroniku.

Umjesto da proizvodi odjeću koja može puniti mobitel, tvrtka se fokusira na perivu odjeću s ugrađenim senzorima za solarnu energiju. Oni mogu pratiti različite aspekte zdravlja korisnika, poput otkucaja srca, temperature, držanja, kvalitete sna i razine tjelesne masnoće.

Pročitajte više