Novi podaci pokazuju: Google proizvodi izvrsne telefone koje ne želi mnogo ljudi

Foto: store.google.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO pogledate bilo koju listu najboljih pametnih telefona, sigurno ćete na njoj pronaći Google Pixel. Pixelovi vodeći modeli se uredno nalaze na mnogim top listama najboljih pametnih telefona u 2023., a Googleova A serija je uglavnom vodeća na top listama najboljih povoljnih telefona u 2023

Isto tako popis telefona s najboljom kamerom nije potpun bez Pixel telefona. Sve te pohvale natjerale bi vas da pomislite da korisnici pametnih telefona kupuju Pixel telefone slijeva i zdesna. Istina ipak ne može biti dalje od toga.

Podaci stručnjaka za statistiku Statista pokazuju da vrlo malo ljudi zapravo kupuje Googleove Pixel telefone. Prema Statista Consumer Insights, Googleovi Pixel telefoni najpopularniji su u Australiji, s tržišnim udjelom od 5.4%. Drugo i treće najvažnije tržište po prodaji su SAD i Kanada, gdje telefoni ove tvrtke imaju tržišni udio od 4.6 odnosno 4.5%, prenosi Phone Arena. 

Google Pixel 7a, 509 € (3835.06 kn)

57% trenutnih vlasnika Pixela želi prijeći na drugu marku

Nepotrebno je reći da te brojke nisu baš impresivne. Još više zabrinjava to što izvješće kaže da su Pixel telefoni jednokratna odluka za mnoge ljude. To je u skladu s nedavnim izvješćem prema kojemu nevjerojatnih 57% trenutnih vlasnika Pixela želi prijeći na drugu marku.

Googleovi telefoni stekli su reputaciju bugova i iako se većina njih ispegla, čini se da se korisnici ne žele pomiriti s telefonima koji su toliko skloni bugovima. Ne pomaže ni to što drugi vrhunski proizvođači nude više nadogradnji operativnog sustava od Googlea.

Google Pixel Fold

No s druge strane, Pixel je još uvijek relativno mlad brend i tržište trenutno nije u najboljem stanju. Tvrtka je napravila velike korake u posljednjih nekoliko godina pa je tako 2021. napravila veliku preobrazbu svojih telefona, a sada proizvodi i vlastite čipove.

Ovi napori ipak će uroditi plodom - Pixel 6 i Pixel 7 oborili su interne rekorde u prodaji, a mali tržišni udio tvrtke u SAD-u dovoljno je značajan da ga učini petim najpopularnijim brendom u toj zemlji.

Naravno, uvelike zaostaje za vodećim igračem Appleom, koji ima 46% tržišta, i Samsungom, koji ima 29% tržišta, ali je u uzlaznoj putanji. Tvrtka se također ne boji prihvatiti nove trendove i nedavno je izdala sklopivi telefon.

>> Google preuranjeno otkrio izgled Pixel Folda u YouTube oglasu
>> Tech Radar: Googleov tablet mogao bi zasjeniti sve ostale na tržištu