Ovaj austrijski grad izgleda kao da je naslikan. Posjeti ga milijun turista godišnje

Foto: Shutterstock/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

HALLSTATT, grad u Austriji koji je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, svojim izgledom oduševljava mnoge. Slikovite planinske kuće smještene na obroncima planine uz pogled na jezero čine ovaj grad bajkovitim. Smatra se da je upravo ovaj grad poslužio kao inspiracija za Arendelle, središnje mjesto Disneyjeve filmske franšize Frozen. 

Ovdje možete istražiti Stari grad, uživati u pogledu, ali i okinuti savršenu fotku. Postoji jedno mjesto uz obalu jezera prema sjeveru Starog grada gdje možete dobiti savršenu sliku Hallstatta, sa šarenim malim kućicama koje se nižu uz jezero i dramatičnim planinama koje se uzdižu iza njega. 

Jedna od najunikatnijih stvari koje možete vidjeti u Hallstattu krije se u kapelici svetog Mihovila iz 12. stoljeća. Tu se nalazi kosturnica (zgrada u kojoj se čuvaju ostaci kostura), koja se sada može pohvaliti najvećom zbirkom oslikanih ljudskih lubanja u Europi, piše Uprooted Traveller.

Stara crkva i prekrasno jezero

Ovaj bajkoviti gradić ima staru crkvu s više od 1000 lubanja uredno složenih u njoj, a više od polovice njih oslikano je cvijećem, križevima i slovima. Ispostavilo se da je slikanje lubanja bila uobičajena tradicija u istočnoalpskom području Austrije u 12. stoljeću.

Pozadinska priča je da su katolici mogli biti pokopani samo na posvećenim mjestima, koja su bila ograničena zbog prostranih planina i jezera u regiji. S obzirom na problem grobnica, posmrtni ostaci bi se iskopavali svakih 15-ak godina i zamjenjivali novim mrtvim tijelima. Ostaci su zatim ukrašeni i s ljubavlju smješteni u kosturnice, kojih ima mnogo razasutih diljem Europe.

Osim navedenog, ovdje možete i uživati u Hallstattskom jezeru koje je 8.5 km dugo i do 125 metara duboko. Sa svojim strmim okolnim planinama, gotovo izgleda kao fjord koji biste očekivali vidjeti u Norveškoj. Postoji mnogo načina da uživate u jezeru i to putem tradicionalnog čamca, pedalina ili električnog čamca. 

Skywalk platforma pruža panoramski pogled na grad i okolicu

Hallstatt ima i Skywalk platformu za promatranje grada i okolice iz visine pa tako pruža jedinstvenu perspektivu Hallstatta, s panoramskim pogledom na Hallstätter See i dalje. Da biste došli do platforme Skywalk, možete se popeti uspinjačom, 360 metara iznad krovova Hallstatta, na planinu (20 € povratno) ili se penjati uzbrdo otprilike jedan sat.

Zanimljivost je i da se prvi poznati rudnik soli na svijetu nalazi upravo ovdje u Hallstattu. Ovdje je 1734. otkrivena mumija od soli, ali i najduži drveni tobogan u Europi, od 64 metra (sve to je pod zemljom). Osim toga, da biste došli do rudnika soli, koji je visok 1030 metara, morat ćete uzeti žičaru ili uspinjaču, a oba pružaju prekrasan pogled na okolne Alpe.

No mnogi žele posjetiti ovaj grad pa zna biti gužvovito, posebno ljeti. Kako piše Forbes, ovaj grad privlači više od milijun turista svake godine. Upravo zbog te popularnosti grad se bori s prekomjernim turizmom pa je uveo dnevna ograničenja broja autobusa i automobila koji mogu ući u grad. 

Ako želite izbjeći gužve, najbolje ga je posjetiti izvan sezone, u jesen ili zimu. 


Preporuka smještaja

Seewirt Zauner

Ovaj hotel obiteljski je vođen već 150 godina, a posljednje je renoviran 2014. godine. Smješten je na povijesnoj tržnici u središtu Hallstatta na idealnoj poziciji za istraživanje Starog grada. Sve sobe imaju pogled na jezero ili planinu, a interijer kombinira moderne i tradicionalne elemente. Na Bookingu su gosti ovaj hotel ocijenili s ocjenom 8.8, a mnogi su pohvalili lokaciju i pogled iz hotela. 

Cijena noćenja u rujnu u sobi od 20 kvadrata za dvije osobe je 290 eura (2185.01 kn), a u cijenu je uključen i doručak. Smještaj možete vidjeti ovdje.


Lakeview apartman

Apartman Lakeview nalazi se u Hallstattu, 500 metara od muzeja Hallstatt, a nudi smještaj s besplatnim WiFi-jem i vrtom s terasom i pogledom na planinu. Pojedine jedinice također imaju čajnu kuhinju opremljenu hladnjakom. Na Bookingu je ovaj smještaj dobio ocjenu 8. Mnogi su u recenzijama pohvalili lokaciju. 

Cijena noćenja u rujnu u studio apartmanu od 60 kvadrata za dvije osobe je od 244 eura (1838.42 kn). Smještaj možete vidjeti ovdje