Ovaj hrvatski sir je kralj među sirevima. O njemu je pisao i The New York Times

Foto: Shutterstock

OTOK PAG jedan je od najzanimljivijih otoka u gastronomskom smislu.

Naime, nijedan otok se ne može pohvaliti s čak tri zaštićena poljoprivredna proizvoda: paški sir, paška sol i paška janjetina.

A kad je najbolje vrijeme za okusiti ove otočne delicije? Pa, upravo sada. Sada je vrijeme proizvodnje paškog sira, paške janjetine i paške skute.

Naime, paški sir proizvodi se u prvom dijelu godine, od siječnja do srpnja, i tada paški ovčari imaju najviše posla jer je to vrijeme mužnje i proizvodnje. U ovom periodu ovčari, bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti, moraju pomusti ovce dvaput dnevno - ujutro i navečer.

Razdoblje proizvodnje mladog paškog sira povezano je i s jednim njegovim nusproizvodom, a to je paška skuta, delicija koju ljudi naprosto obožavaju, a mi je bez pretjerivanja nazivamo kraljicom proljeća. 

Ali prvo da kažemo nešto o tome kako je to sve izgledalo u povijesti i kako smo došli do toga da je paško sirarstvo u samom vrhu i da je paški sir kralj među sirevima.

Smatra se da je tradicija sirarstva na otoku Pagu stara kao i samo ovčarstvo, a da su prvi ovčari na otoku bili Liburni - ilirsko pleme. Prvi pisani spomen paškog sira je iz 1774. godine, kad je putopisac Alberto Fortis u svom Putu po Dalmaciji napisao da su najpoznatiji paški proizvodi kaduljin med, morska sol i paški sir. 

Sve do 20. stoljeća sir se proizvodio u brdovitim predjelima otoka, izvan mjesta, a pravili su ga uglavnom muškarci. Oni su živjeli u kamenim nastambama, koje se u sjevernom dijelu otoka nazivaju i stani, a pašnjaci su bili odvojeni karakterističnim kamenim zidovima, ogradama koje se nazivaju suhozidi. Pastiri su cijelo vrijeme mužnje provodili u brdu i u tim nastambama pravili sir. Vrijeme proizvodnje paškog sira je u prvom dijelu godine, kada naši paški ovčari imaju najviše posla.

Početkom 20. stoljeća to se sve mijenja, pastiri napuštaju svoje nastambe i vraćaju se u mjesto, a brigu oko izrade sira preuzimaju žene. Sir pomalo dobiva na sve većoj važnosti, bilo kao hrana za stanovnike, bilo kao značajan izvor prihoda. 

Počinju se osnivati zadruge koje otkupljuju sireve iz seoskih domaćinstava. Postupno se otvaraju i proizvodni pogoni, a sve ostalo je povijest.

Paška sirana ima najdulju tradiciju proizvodnje na otoku i u njoj je započela cijela priča o brendiranju paškog sira. Naime, Paška sirana prva je dala etiketu paškom siru, prva ga poslala na natjecanje i osvojila medalju za njega, prva je od paškog sira napravila brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Nastala kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine, kad je okupljala nekoliko otočnih manjih zadruga, danas je to moderna sirana koja izvozi u Ameriku, Singapur, Ukrajinu i diljem Europske unije.

Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine, kad je napravljen novi, suvremeni pogon financiran sredstvima EU. Bio je to jedan od prvih projekata financiranih iz pretpristupnih fondova Europske unije. Novi pogon opremljen je najmodernijim uređajima za proizvodnju sireva, ali ono što je vrlo bitno - najveću ulogu u proizvodnji ipak ima čovjek. Paški sir je manufakturni proizvod i ljudska ruka je vrlo važna. Ona ga pravi i oblikuje, zbog čega i jest tako kvalitetan. 

Često nas pitaju u čemu je tajna paškog sira. Velike tajne zapravo i nema. Paški sir sadrži esenciju otoka Paga u sebi, njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna, puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime. Naša paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njeno mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu. Dakle - tajna je u otoku Pagu.

Osim Paškog sira, Paška sirana proizvodi još desetak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka; miješane sireve Dalmatinac i Pramenko, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, kravlje sireve Trapist i Primorac, mladi kravlji sir Parenjak i Jubilarni sir Pagus, koji su proizveli povodom njihovog 70. jubileja, a odnedavno su počeli i s proizvodnjom sirnih namaza. U godini koronakrize investirali su u stroj za proizvodnju sirnih namaza. Zasad su u ponudu sirni namazi Classic i Tartuf, a prve reakcije kupaca su više nego pozitivne. Osim toga, sirni namaz Tartuf već je i osvojio medalju na International Cheese Awardsu u Engleskoj, na što su jako ponosni jer su sirni namazi novitet u njihovom sirarstvu, ali i u sirarstvu otoka Paga, koji se specijalizirao za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva. Dobiti medalju za nešto čime se nikad prije nisi bavio zaista čini tu medalju jednom od najdražih. Osim ovih sireva, proizvode i ovčju i kravlju skutu, a s obzirom na to da imaju i svoje stado ovaca, s kojim radi 20 ovčara, prodaju i pašku janjetinu. Mlijeko za svoje sireve dobivaju od vlastitog stada, ali i od svojih kooperanata. Jako su ponosni što s nekim kooperantima surađuju više od 40 godina, čime se malo koja sirana može pohvaliti.

Danas je Paški sir jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda, osvojio je medalje na brojnim natjecanjima i upisao Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta. O njemu su pisali brojni svjetski mediji, a sve zahvaljujući paškim siranama koje su tu proizvodnju podigle na jednu višu razinu.

Gotovo da nema natjecanja s kojeg Paški sir ne donese zlatnu medalju, a govorimo o prestižnim natjecanjima kao što su World Cheese Awards, World Championshop Cheese Contest, Global Cheese Awards... O njemu su pisali The New York Times, Culture Cheese Magazine i brojni drugi poznati mediji i blogeri. On je zaista upisao otok Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta i velik broj turista dolazi ljeti na otok Pag isključivo zbog njega i gastronomije. Turisti žele vidjeti gdje se proizvodi najpoznatiji hrvatski sir, žele ga okusiti u autentičnom ambijentu. 

Paška skuta, njegov nusproizvod, još je jedna od delicija zbog koje ljudima nije teško potegnuti do Paga. Ona je jako zahvalna za pripremu raznih jela, slanih i slatkih. Među najpopularnijim receptima sa skutom je onaj za pitu sa skutom ili štrudlu sa skutom - zaista vrhunske delicije. Osim toga, skuta je vrlo zdrava, bogata proteinima i djeluje blagotvorno na organizam. 

Nakon svega navedenog, ne preostaje vam ništa drugo nego da razmislite o proljetnom vikendu na Pagu. Uživat ćete u beskonačnim šetnjama mjesečevim krajolikom, degustirati najfinije otočne delicije u sezoni proizvodnje, kad nema velikih gužvi i stresa, i doživjeti otok Pag u njegovom pravom i izvornom svjetlu.

A ako vam je Pag ipak predaleko, tu je naš web shop, gdje možete naručiti skutu i ostale proizvode i u samo par klikova naći će se na vašem stolu.

Donosimo vam i jedan od najpopularnijih recepata sa skutom na ovoj poveznici.

Dobar tek želi vam Paška sirana!

Pročitajte više