Ovaj talijanski gradić izgleda kao da je izašao iz bajke. Pogledajte fotke

Foto: Shutterstock/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ALBEROBELLO je mali talijanski grad u Apuliji, poznat po svojim okruglim kućama sa stožastim kamenim krovovima. Ulice ovog gradića prošarane su ovim trullo kućama, koje izgledaju kao da su izašle iz najljepše bajke te čine ovaj grad idealnim za istraživanje. 

Ulice su mu uske i brdovite, kuće bijele, vrijeme ugodno, a život spor - tako opisuju ovaj gradić na službenoj stranici. Ako vam se možda učinilo da ove kuće nisu prave, bili biste u krivu. One su itekako stvarne i ljudi u njima još uvijek žive.

Alberobello je i na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1996. zahvaljujući jedinstvenoj arhitektonskoj i povijesnoj vrijednosti trullo kuća. Smatraju se jednim od najboljih primjera vernakularne arhitekture u Europi.

Ruralni tip gradnje

Trulli su obično jednokatne građevine. Na službenoj stranici grada navode da je teško izgraditi višekatni trullo te u samom gradu ima tek nekoliko dvokatnih trullija. Lakše je i praktičnije izgraditi nekoliko malih trullija nego jedan veliki. Zbog toga velike obitelji u Alberobellu nisu živjele u jednom trullu, već u grupama trullija.

Unutrašnjost trulla uglavnom je izrađena od drva. Krovovi nisu obojeni, ali su zidovi tradicionalno obojeni u bijelo. Trullo je ruralni tip gradnje koja je trebala služiti kao poljska skloništa i skladišta. Alberobello je jedinstveno mjesto gdje su trulliji postali glavno prebivalište lokalnog stanovništva.

Ako želite vidjeti kako bi mogle izgledati hobitske kuće uživo, onda morate staviti Alberobello na svoj popis destinacija za putovanje. Ljeto je najbolje godišnje doba za posjet Alberobellu jer se u gradu tijekom ljetnih mjeseci održavaju brojni glazbeni festivali, a osim toga možete uživati ​​u lijepom vremenu i prekrasnoj prirodi kraja. Više o ovom gradiću možete saznati ovdje.

U ovim kućama možete i odsjesti

U trullo kućama možete i odsjesti, našli smo jednu idealnu. Ovaj smještaj su mnogi recenzenti opisali kao magično i jedinstveno iskustvo. Studio od 50 m2 može smjestiti do četiri osobe, a ima dva bračna kreveta te vlastitu čajnu kuhinju i kupaonicu. Cijena noćenja se kreće od 149 eura u lipnju. Smještaj možete vidjeti ovdje.