Ovih šest zastarjelih trendova službeno se vratilo. Evo kako ih uklopiti u vaš dom

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POSTOJI nekoliko nostalgičnih trendova koji su izblijedjeli iz sjećanja, ali kao i većina trendova dekoriranja, postoje neki koji su se vratili i sada su popularniji nego ikad. Zapravo, mnogi ovogodišnji trendovi crpe inspiraciju iz prošlosti. 

Cjelokupna svrha dizajna interijera je stvoriti sobu ili više njih koje odgovaraju potrebama pojedinaca koji žive u njima, a istovremeno odražavaju njihovu osobnost dobrim dizajnom, prostorom i funkcionalnošću, piše Homes & Gardens. U nastavku vam donosimo šest zastarjelih trendova koji su opet u trendu.

1. Sheme smeđih boja

Smeđa je bila boja sedamdesetih, kako u modi tako i u interijerima. Ponovno se vratila u devedesete kada je sve bilo u tamnoj koži. Ali smeđa se ponovno vraća u modu i sada se reklamira kao boja koja će zamijeniti sivu.

Ove sezone vraćamo se jednostavnim, suzdržanim paletama. Blizina prirodi prešla je iz zelenila šume u meku, neutralnu paletu fosilnih tonova i prirodnih elemenata, poput kamena, tekstura pamuka i lana s mekom zemljom i mliječnim smeđim tonovima.

Lamelna ploča, cijena je 26.54 € (199.97 kn)

2. Fluidne i zakrivljene siluete

Korištenje krivulja u dizajnu interijera može se činiti staromodnim, manje modernim od linearnih, oštrih rubova. No današnji zaobljeni namještaj je nevjerojatno drugačiji i dekadentan, mekan je, fluidan i primamljiv, a opet izgleda razigrano i zabavno.

S današnjim naglaskom na domu kao primamljivom obiteljskom prostoru, koji se koristi za druženje i opuštanje, uređeni redovi, ravne linije i klinički dizajn mogu izgledati pomalo oštro i hladno.

3. Obojeni kuhinjski ormarići

Šarene kuhinje nekoć su bile popularne u dizajnu interijera, ali pomak prema kremasto bijelim kuhinjama doveo je do toga da je ushićena upotreba boja napustila naše domove u ranim dvadesetima, ali dizajni puni boja vraćaju se 2023. godine. 

Prednost je u gotovo neograničenom izboru boja, što vam dopušta slobodu da se izrazite, bilo da je vaš dom starinski ili suvremeni, seoski ili urbani i uvijek ga možete ponovno obojiti ako se odlučite za ažuriranje.

4. Maksimalizam

Ako želite izraziti svoju osobnost u svom domu, maksimalistički dekor je način za to. Uz sukobljene uzorke, razuzdane palete boja i impresivne (i goleme) kolekcije predmeta, ovaj trend uređenja doma ima svoj zasluženi trenutak. 

Trend maksimalističkog uređenja odnosi se na prihvaćanje viška. 

Gisele fotelja plava, cijena je 265.44 € (1999.96 kn)

5. Terrazzo

Terrazzo je dosegao vrhunac popularnosti sredinom prošlog stoljeća. Arhitekti i dizajneri interijera ovog razdoblja favorizirali su terrazzo zbog njegovog monolitnog, modernog, minimalističkog izgleda. 

Trajno popularne u Europi, terrazzo kupaonice doživljavaju popularnost diljem svijeta. 

Porculanske pločice, cijena je 25.69 €/m2 (193.56 kn/m2)

6. Teksturirani stropovi 

Postoji mnoštvo načina da podignete svoj strop materijalima, bojom, teksturom, pa čak i tapetama. Stropovi su u posljednje vrijeme zanemareni, ali kada posjećujete povijesne kuće i palače, strop se često tretira kao remek-djelo, a to bi također trebao biti slučaj u našim domovima, kaže dizajnerica interijera Rachel Chudley.