Ovim namirnicama se možete opskrbiti na veliko jer imaju dugačak rok trajanja

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDAN od rastućih problema društva je bacanje hrane, a rok trajanja namirnica ima svoju ulogu u tome. Iako je sigurnost na prvom mjestu, isto tako je bitno smanjiti otpad hrane. Pojedine namirnice mogu biti sigurne za konzumaciju i nakon isteka roka trajanja, ali potrošači uvijek trebaju ocijeniti kvalitetu prehrambenog proizvoda prije konzumacije. 

Izuzetak su formule za dojenčad i neka dječja hrana, kojima je propisan rok valjanosti iz sigurnosnih razloga. Postoji nekoliko oznaka roka iskoristivosti na hrani, poput "najbolje upotrijebiti do/prije", što uglavnom označava do kada će proizvod biti najboljeg okusa ili kvalitete. 

Datum "upotrijebiti do" je posljednji preporučeni datum za korištenje proizvoda dok je vrhunske kvalitete. Najbolji način da se utvrdi jesu li hrana ili piće sigurni za jelo je da ih pregledate i vidite ima li znakova kvarenja, ističe Real Simple. 

Postoji odabrani broj namirnica koje se ne pokvare godinama, ako ikad. Naravno, možda neće imati okus ili izgledati potpuno friško, ali sve dok se skladište pod pravim uvjetima (tj. izbjegavajući toplinu i izravnu sunčevu svjetlost) trebale bi se moći čuvati jako dugo. Evo i nekih od njih kojima se možete opskrbiti pri sljedećem šopingu u većim količinama. 

>> Index šoping-lista: Našli smo hranu i kavu na 1 + 1 gratis akciji
>> Index šoping-lista: Deterdženti za rublje su na dobrom popustu

Flaširana voda

Neotvorena, komercijalno flaširana voda može se čuvati neograničeno dugo, iako na okus mogu utjecati uvjeti skladištenja (uključujući što je još pohranjeno oko nje, gdje je pohranjena i je li izložena sunčevoj svjetlosti).

Šećer

Kada se čuva u smočnici na tamnom, suhom i hladnom mjestu, šećer se neće pokvariti gotovo nikada. Ali za najbolju kvalitetu iskoristite ga u roku od dvije godine.

Konzervirana hrana s niskim udjelom kiseline

Konzervirana hrana s niskim udjelom kiseline, poput mesa, graha, graška, juhe ili povrća, konzervirane tune i sl., može trajati od dvije do pet godina. Konzervirana roba s visokim udjelom kiseline, poput umaka od rajčice i konzerviranog voća, može trajati do 18 mjeseci. Za optimalnu dugotrajnost konzerve treba skladištiti na hladnom i suhom mjestu.

Nikada ih ne stavljajte iznad ili pored štednjaka, ispod sudopera, u vlažnu garažu ili podrum ili bilo koje mjesto izloženo visokim ili ekstremno niskim temperaturama. Provjerite svoju smočnicu svakih nekoliko tjedana i nemojte kupovati ispupčene, zahrđale, limenke koje cure ili imaju izrazita udubljenja.

Umak od soje

Neotvoren, ovaj umak može stajati tri godine ili duže u smočnici. Nakon otvaranja držite ga u hladnjaku i trajat će gotovo isto toliko.

Riža i sušena tjestenina

Riža i sušena tjestenina mogu se čuvati do dvije godine.

Sušene grahorice

Sušene grahorice, poput graha npr., mogu stajati u smočnici do dvije godine. 

Med

Dvije godine može trajati i med, samo se mora paziti da ga se čuva na hladnom i tamnom mjestu da se ne bi kristalizirao. No čak i ako se to dogodi, može ga se jesti. 

Repičino ulje

Repičino ulje, ako je dobro skladišteno, može stajati u smočnici do dvije godine. U frižideru može trajati i duže. Biljno ulje može trajati od 12 do 18 mjeseci, a nakon otvaranja treba ga potrošiti u roku od 4 do 6 mjeseci. 

Sušeno voće

Sušeno voće u smočnici može trajati između godinu i dvije godine. Za još duže trajanje može se skladištiti u zamrzivaču. 

Vrećice čaja

Do tri godine se može skladištiti čaj u vrećicama ako nije otvoren. Međutim kada se kutija otvori, vrećice će trajati samo 18 mjeseci. 

Sjemenke konoplje i chia sjemenke

Ove sjemenke mogu neotvorene stajati godinu dana. Neotvorena pakiranja sjemenki konoplje prikladna su za čuvanje u smočnici, ali za optimalnu svježinu chia sjemenke držite u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Ocat

Ocat je svestran sastojak koji se stoljećima koristi u razne svrhe, od kuhanja do čišćenja. Također je iznenađujuće dugotrajan proizvod s neograničenim rokom trajanja. Neće se pokvariti, ali njegov okus i jačina mogu se promijeniti s vremenom.

Osim gore navedenih namirnica, instant kavama se isto možete opskrbiti na veliko jer imaju duži rok trajanja, kao i zobene pahuljice. Od neprehrambenih proizvoda pelene, paste za zube, šamponi i toaletni papir imaju dugačak, gotovo neograničen, rok trajanja pa, ako ih nađete na dobroj akciji, isplati se opskrbiti se njima. 

>> Najbolje posude za pohranu i savjeti kako da hrana traje što duže
>> Evo što koristiti umjesto plastičnih posuda za pohranu hrane

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.