Ovom Rolexu se cijena povećala za 10.000% od lansiranja 1963. godine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STUDIJA koju je prošle godine proveo online trgovac Bob's Watches pokazala je da satovi Rolex redovito nadmašuju tradicionalne opcije ulaganja poput nekretnina, zlata, pa čak i dionica tijekom posljednjih 10 godina. Iako je nedavno došlo do korekcije cijena na sekundarnom tržištu za sve glavne proizvođače vrhunskih satova, čini se da to nije promijenilo vrijednost vintage satova.

Unatoč trenutnim ekonomskim nesigurnostima, kolekcionari još uvijek izdvajaju stotine i tisuće eura na određene vintage satove, često stvarajući nove prodajne rekorde.

Tim Harrison, suosnivač i stručnjak za satove u tvrtki Watch Pilot sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavno je napravio analizu s ciljem pronalaženja satova čija je vrijednost najviše cijenjena uspoređujući njihove izvorne maloprodajne cijene s onima po kojima se trenutno prodaju u sekundarnoj prodaji i putem aukcija, piše Luxury Launches.

Rolex Cosmograph Daytona Oyster perpetual superlative chronometer 

Treba napomenuti da istraživanje uključuje originalne maloprodajne cijene prilagođene inflaciji, dok je trenutna vrijednost za različite modele izvedena iz aukcijskih cijena za najbolje primjerke koji su postavili cjenovne rekorde. Unatoč tome, Harrisonovo istraživanje daje ideju o tome koliko su neki od najpoželjnijih vintage satova s ​​vremenom poskupjeli.

Bez ikakvih iznenađenja, model koji se nalazi na samom vrhu piramide je Rolex Daytona. Prema Harrisonovoj analizi, kultni Rolexov sat doživio je nevjerojatan porast od 9639% otkako je prvi put predstavljen 1963.

Rolex Daytona lansiran je 1963. godine i prodavao se za oko 2500 dolara

Sat koji se 1960-ih prodavao za oko 2500 dolara, oko 2300 eura (prilagođeno inflaciji), danas može postići više od 300.000 dolara (oko 274.510 eura). To je vrsta novca koju su kolekcionari spremni platiti za sat Rolex koji nije bio baš popularan kad je debitirao prije šest desetljeća.

Međutim, postoje neke povijesno važne Daytone koje su prodane na aukciji za nekoliko milijuna dolara, uključujući osobnu Rolex Daytonu holivudske legende Paula Newmana koja je 2017. godine prodana za rekordnih 17.8 milijuna dolara (oko 16.2 milijuna eura).

Rolex Daytona Ref 6241 1968 

Početkom 20. stoljeća Rolexovi kronografi nikada nisu bili tako popularni kao modeli marke s tri kazaljke. Većina ih je dolazila s kalibrima trećih strana smještenim unutar konvencionalnih, klasičnih kućišta.

1955. godine lansiran je kronograf Reference 6234 koji nije sadržavao oznaku Cosmograph ili Daytona na brojčaniku. Samo 500 takvih satova napravljeno je do 1961. prije nego što su ukinuti, ali je postao preteča kultnog modela Daytona.

Godine 1963. Rolex je predstavio prvi model Daytona, koji je dobio ime po floridskoj trkaćoj stazi Daytona International Speedway. Stvoren kao posveta Rolexovom službenom partnerstvu s trkaćom stazom godinu prije, postao je temelj za sudjelovanje švicarskog proizvođača u motosportu.

Na drugom mjestu je Rolex Submariner, a na trećem Audemars Piguet Royal Oak

Rolex Oyster Submariner Perpetual 39 mm

Odmah iza Daytone na Harrisonovoj listi je Rolex Submariner, koji je prema njegovoj analizi poskupio za čak 3586% otkako je originalno predstavljen 1953. godine kao prvi ronilački sat na svijetu. Starinski Submariner koji se 70-ih godina prošlog stoljeća prodavao za nešto više od 200 dolara (182.99 eura) danas se lako može prodati za više od 30.000 dolara (oko 27.450 eura).

Audemars Piguet Royal Oak

Dok prva dva mjesta zauzimaju vrlo poželjni modeli Rolexa, na trećem je mjestu Audemars Piguet Royal Oak. Često se smatra prvim luksuznim sportskim satom na svijetu. Ovaj kultni sat pomogao je spasiti Audemars Piguet od bankrota kada je debitirao 1972. Harrisonovo istraživanje pokazuje da je vrijednost švicarskog sata porasla za 2456%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.