Pitali smo hrvatske trenere koja je najbolja oprema za vježbanje kod kuće

FOTO: fitness.com.hr/ sve.hr/ bazzar.hr/ polleosport.hr/ gymbeam.hr/ sportvision.hr/ proteone.hr/ tvornicazdravehrane.com/ bossfitofficial.com/ kinetafitness.com/ ringsport.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BILO KAKVA tjelesna aktivnost je zdrava, od sporta pa do hodanja. Današnji način života promijenio je naše navike pa više sjedimo, jedemo nezdravu hranu i pijemo (ne tako zdrave) sokove i napitke. Upravo je zato bitno baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

No ponekad ne znamo od kuda krenuti, koju opremu nabaviti i koji je najbolji način vježbanja. Obratili smo se trenerima, koji su s nama podijelili preporuke proizvoda za uspješno vježbanje kod kuće, ali i pokoji savjet. 

Prije nego što počnete vježbati ili krenete u nabavu opreme i dodataka za vježbanje savjetujte se sa stručnom osobom ili svojim liječnikom. Posebno ako imate zdravstvene tegobe zbog kojih ne biste smjeli raditi neke vježbe ili koristiti određenu opremu. 

Suzana Štimac

Suzana Štimac, poznatija kao Suzana Moj Trener, osobna je trenerica poznata po svojim dinamičnim i intenzivnim treninzima, ali i jednostavnom pristupu. "Volim jednostavne treninge pa što se tiče rekvizita i vježbi, moja krilatica je - jednostavno je najbolje (eng. simple is the best)", otkrila nam je. 

  • Set bučica od 2 kg pronašli smo po cijeni od 142.50 kuna, možete ih vidjeti ovdje.

Suzana drži online treninge te svojim polaznicima preporučuje bučice i girje. "Za moje online treninge potrebne su bučice od 2 do 3 kg i jedna girja od 10 kg, s njima radim treninge 365 dana u godini i uz te rekvizite postoji neiscrpan broj vježbi koje možete raditi", rekla nam je.

  • Girju od 10 kg pronašli smo na sniženju po cijeni od 151.20 kuna, možete je vidjeti ovdje

"Od 'pomoćnih rekvizita' vrlo često uvrstim u svoj trening stolicu i papirnate ručnike, s kojima ćete izgraditi najbolje trbušnjake i mišiće nogu. Realno, za trening je potrebno samo malo dobre volje i 15-ak minuta slobodnog vremena jer s težinom vlastitog tijela možemo napraviti kvalitetan trening. Umjesto bučica, uvijek možete uzeti dvije boce vode pa nemate izliku", istaknula je Suzana.

"Trenirajte, krećite se, radite bilo što jer je to dobro za vaše zdravlje", zaključila je. 


Matea Detelić

Matea Detelić je osobna trenerica na području Zagreba. Poznata je po tome što svoje treninge ne zasniva na kardio vježbama već na izgradnji mišića i oblikovanju tijela. "Stoga itekako preporučam trening s dodatnim opterećenjem", rekla nam je. 

S nama je podijelila svoje favorite za vježbanje kod kuće koje bi preporučila početnicima. Za naprednije vježbače predlaže da se samo pojača kilaža girja i bučica.

Evo što je Matea izdvojila:

  • Podloga za vježbanje Dual Yoga Mat Grey/Blue, pronašli smo je na sniženju po cijeni od 129 kuna. Možete je pogledati ovdje

  • Boss Fit Band, 179 kuna, možete ga pogledati ovdje

  • Whey 100 protein Vanilija 1 kg FrontRunner, pronašli smo ga na sniženju po cijeni od 155 kuna, možete ga pogledati ovdje

Matea je, kao i Suzana, navela girje i bučice kao odličan rekvizit za trening. 


Tian Jagarić

Tian Jagarić je osobni fitnes i kondicijski trener na području Zagreba te je magistar kineziologije s usmjerenjem iz kineziterapije. 

Tian smatra da trening kod kuće može biti dobar uvod u fitnes svijet, posebno ako za to imate adekvatnu opremu. Pri odabiru se fokusirao na dostupnost rekvizita, praktičnost, cijenu i raznovrsnost vježbi koje se mogu s njima raditi. 

"Set bučica od 10 kg, koje se mogu sastavljati i rastavljati tako da teži od 2 kg pa sve do 10 kg, svakako je 'must have' za kućni trening. Bilo da se želite riješiti bolova u leđima, oblikovati tijelo ili dodati mišićnu masu, trening s vanjskim opterećenjem je nešto čime ćete se morati pozabaviti", istaknuo je. 

  • Ring Sport set bučica 1 x 10 kg pronašli smo na popustu te mu je snižena cijena 199.20 kuna. Možete ga vidjeti ovdje

"Suspenzijski trenažer laički još zovemo TRX po najpoznatijoj tvrtki koja ga proizvodi. Radi se o dvije drške nalik gimnastičkim karikama, s kojima se može izvoditi stvarno velik broj vježbi - od onih za potpune početnike do onih za napredne vježbače", naveo je kao drugi proizvod.

  • Suspenzijski trenažer pronašli smo za 169 kuna, možete ga vidjeti ovdje

"Pilates lopta, Fitball ili kako je već želite nazvati. Svima nam je poznata i svi znamo kako je zdravo sjediti na njoj. Svi je nadobudno napumpamo u neko doba života i onda nam stoji u kutu sobe. Ova lopta ustvari je odličan rekvizit za jačanje najviše trupa (trbušni zid i donji dio leđa)", istaknuo je Tian. 

  • Pilates lopte pronašli smo na sniženju te im se cijena kreće od 55 do 72 kune, ovisno o promjeru. Dostupne su u više boja, a možete ih vidjeti ovdje

"Klupica za fitnes nešto je skuplja od prethodnih rekvizita, s cijenom od cca 500 kuna za one jeftinije pa nadalje. Klupica vam omogućava da radite treninge poput bugarskih čučnjeva (jedna od boljih vježbi za noge i gluteus), jednoručnog veslanja, progresije sklekova i tako dalje. Uglavnom, svakako bitan rekvizit ako planirate dugoročno vježbati kod kuće", rekao je Tian.

  • Pronašli smo ravnu klupu za vježbanje po cijeni od 499 kuna, možete je vidjeti ovdje. Uz nju smo pronašli i kosu klupu za vježbanje po sniženoj cijeni od 522.45 kuna. Možete je vidjeti ovdje

"Elastične trake, takozvani 'bandovi' u svim oblicima i veličinama, jako će vam dobro doći za raditi pripremne stvari zagrijavanja i aktivacije mišića. Ima ih u raznim oblicima i veličinama, debljinama, otporima, bojama i tako dalje", zaključio je. 

  • Elastične trake smo isto pronašli na popustu, i to u setu od 5 komada, cijena na sniženju je 59 kuna. Možete ih vidjeti ovdje

Kristina Ćuk

Kristina Ćuk je osobna trenerica na području Zagreba. 

"Kada je trening kod kuće u pitanju, uz minimalno opreme i dobro programiran trening mogu se postići rezultati. No kada dođe do stagnacije u napretku (ovisi što je za nas napredak i koji je krajnji cilj), ipak će biti potrebno potražiti optimalan način za odrađivanje treninga, odnosno ići u teretanu jer nam je dostupno daleko više opreme", napomenula je Kristina.

Što se tiče opreme kod kuće, evo što je izdvojila: 

"Set podesivih utega (20 kg) je odlična investicija, koja se može pronaći po prihvatljivoj cijeni. Imamo dvije ručke za utege na koje možemo dodavati utege ovisno o potrebama i ovisno o napretku. Ako se radi o naprednijem vježbaču, preporučujem set podesivih utega od 50 kg", rekla je Kristina.

  • Set podesivih utega od 20 kg pronašli smo na popustu od 21% te im je snižena cijena 379 kuna. Možete ih vidjeti ovdje

"Girje su odličan alat kojim možemo stvarno puno toga napraviti kada je trening u pitanju te je moja preporuka da se kupe dvije girje različitih težina (npr. 16 kg i 24 kg) kako bi osigurali dobar trening za donji dio tijela s adekvatnim opterećenjem", istaknula je Kristina.

"Šipka za zgibove će nam pomoći da adekvatno možemo odraditi pokrete vertikalnih povlačenja (za leđa) jer bez te šipke teško možemo odraditi upravo taj pokret. Naravno, nećemo odmah krenuti sa zgibovima, nego ćemo je moći podesiti po potrebnoj visini (niže na vratima) i moći ćemo raditi progresiju dok ne ojačamo dovoljno da možemo napraviti zgib", preporučila je.

  • Šipku za zgibove pronašli smo po cijeni od 203.36 kuna. Možete je vidjeti ovdje

I Kristina je preporučila TRX i elastične trake, kao i Tian. "TRX trake - ovo je stvarno jedina oprema koja će vam kod kuće trebati ili može poslužiti kao fenomenalan dodatak ostatku vaše opreme jer se s TRX trakama može odraditi brutalan trening cijeloga tijela", rekla nam je.

Također je za kraj preporučila i pametan sat. "Ne mora biti najskuplji i najbolji, dovoljno je da mjeri vašu dnevnu aktivnost kako biste mogli osvijestiti koliko ste aktivni tijekom dana i imate li dovoljno odmora (san). Alternativa pametnim satovima su pametne narukvice koje su cjenovno prihvatljivije, a itekako odrade posao", istaknula je.

  • Pronašli smo Huawei Watch Fit po cijeni od 749 kuna, dostupan je u crnoj, roza i zelenoj boji. Možete ga vidjeti ovdje

I za kraj je poručila onim čitateljima koji žele skinuti višak kilograma i osjećati se bolje u svom tijelu, a nemaju mogućnost nabave sve opreme, da odaberu barem jednu. 

"Odaberite barem jednu od gore navedenih i u svoje dnevne aktivnosti uvedite bilo kakvu vrstu kretanja (šetnja je odlična opcija), minimalno 150 minuta tjedno (ili 50 minuta 3x tjedno, 30 minuta 5x tjedno, 20-ak minuta 7x tjedno)", preporučila je za kraj Kristina. 

*Tekst je informativnog karaktera, preporuke proizvoda iznesene u članku temelje se na osobnom iskustvu intervjuiranih osoba. Članak je pisan u najboljoj namjeri, a kompletan sadržaj na ovoj stranici (tekstovi, fotografije, ilustracije) treba uzimati isključivo kao neobavezne informacije i proizvoljne tvrdnje autora sadržaja, a nikako kao stručne savjete ili zamjenu za njih. Za sve upite i nedoumice oko vježbanja, opreme kao i dodataka prehrani savjetujte se sa stručnom osobom, trenerom ili svojim doktorom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.