Pitali smo trgovce je li cijena ograničena i proizvodima poznatih marki. Evo što kažu

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL (fotografija je ilustrativne prirode)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OD PONEDJELJKA 18.9. na snazi je ograničenje cijena ukupno 30 proizvoda u skladu s novim vladinim paketom mjera

Mi smo se jučer uputili u pojedine trgovine da bismo pregledali kako ograničenje cijena izgleda u praksi i uključuje li i proizvode poznatih marki poput Zewe, Barille i sličnih, a upit o tome smo poslali i trgovačkim lancima. Poslali smo upit Sparu, Konzumu, Kauflandu, Lidlu i Plodinama. Do sada smo dobili odgovor od dva trgovačka lanca, njihove odgovore prenosimo niže u potpunosti. 

Kaufland

"Cijene sukladno odluci Vlade u trgovinama Kauflanda su na snazi. S obzirom na širinu asortimana u Kauflandu, s novom odlukom Vlade sada je sniženo i posebno označeno preko 450 proizvoda.

Osim toga Kaufland već sada u odnosu na 31.12.2022. ima niže cijene za gotovo 200 proizvoda s 'bijele liste' te trenutno već snižava preko 1000 proizvoda svakog tjedna, a radimo i na dodatnim sniženjima. Velik broj novih cijena Vlade u Kauflandu je već prije spomenute odluke bio niži", odgovorili su nam iz Kauflanda i priložili tablicu s primjerima njihovih cijena i vladinih maksimalnih cijena prema paketu mjera. 

"Podsjećamo kako smo i tijekom prijelaza na euro cijene preračunali u korist naših kupaca i više od 15.000 redovnih cijena zaokružili na niži iznos. Osim toga želimo još jednom naglasiti kako imamo iste cijene na kopnu i na moru, i u sezoni i tijekom cijele godine", odgovorili su iz Kauflanda. 


Lidl

"Ograničenje cijena se prema našem razumijevanju odnosi na sve proizvode unutar pojedine kategorije koja je obuhvaćena Odlukom Vlade RH o izravnim mjerama kontrole cijena, neovisno o tome radi li se tzv. brandovima ili privatnim robnim markama trgovaca", odgovorili su nam iz Lidla. 


Bit će zanimljivo pratiti posljedice ove mjere

Prema odgovorima koje smo dobili, ograničenje cijena, tj. maksimalna cijena, odnosi se i na proizvode poznatih marki, a koje su točnom gramažom/mililitražom i opisom uključene u vladin paket mjera. Postavlja se pitanje hoće li njihovo pojeftinjenje dovesti do nestašice tih proizvoda ako su se do sada ispod vladine maksimalne propisane cijene mogli naći samo na akciji, a sada će im to postati redovna cijena. 

Nadalje, pitanje je što će se događati s ovom mjerom obuhvaćenim proizvodima trgovačkih marki koji su sada cijenom izjednačeni s ovim skupljima. Hoće li i oni nestati s polica zbog toga što će ljudi birati one poznatih marki sada po povoljnijoj cijeni umjesto njih ili će možda doći do njihovog poskupljenja do maksimalne cijene koju je propisala vlada?

Postavlja se pitanje smislenosti ove vladine odluke i efekta koje će ona u praksi proizvesti. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti učinke vladinog ograničavanja cijena.