Pojedini pekari u Njemačkoj nedjeljom dodatno naplaćuju kruh i peciva

Ilustracija: Shutterstock (fotka nema veze s pekarnicama u tekstu)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U NJEMAČKOM gradu Dresdenu kupci nedjeljom moraju dublje posegnuti u džep ako žele kupiti kruh i peciva u pojedinim pekarnicama. Kako navodi Fenix magazin, razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju.

Jedan pekar u Dresdenu od ovog vikenda uvodi nadoplatu za svoje proizvode. Tako će kupci ubuduće peciva, kruh i kolače nedjeljom plaćati 10 do 15 posto više, pišu njemački mediji. Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na plaću zaposlenicima nedjeljom od 50 posto.

Tako od ponedjeljka do petka pecivo košta 80 centi, a u nedjelju 90 centi. Miješani kruh od jednog kilograma preko tjedna je dostupan za četiri eura, a nedjeljom za 35 centi više.

Preko tjedna je cijena niža, a vikendom viša

No ovaj pekar nije jedini koji se odlučio za ovu nadoplatu u slučaju kupnje gore spomenutih proizvoda nedjeljom, odnosno vikendom. Drugi pekar iz Dresdena ovo poskupljenje uveo je prije gotovo godinu dana. 

Kod njega kruh od jednog kilograma preko tjedna košta 3.70 eura, a vikendom 4.05 eura. Integralni kruh od 750 grama radnim danom stoji 3.80 eura, a vikendom 4.15 eura. 

"Svjestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osobe, slobodno vrijeme i zajedničko iskustvo s obitelji i prijateljima tijekom vikenda igraju sve važniju ulogu", kaže pekar. Zato je želio svojim zaposlenicima isplatiti dobrovoljni bonus nedjeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode njemački mediji.

Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cijena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.

Pročitajte više