Poskupjela su i vjenčanja, mladenci nam otkrili: Fotografi traže i do 50.000 kuna

Ilustracija/Foto/Screenshot: Marko Lukunic/Grgo Jelavic/PIXSELL (Na fotografiji nisu osobe iz teksta)/EPA/YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON stanke koja je bila izazvana pandemijom koronavirusa ponovo se organiziraju uobičajene svadbene svečanosti bez ograničenja. Mladenci koji su zbog korone odgađali planiranje vjenčanja napokon su ove godine došli na svoje, ali onda je uslijedilo novo neugodno iznenađenje. 

Zbog inflacije poskupjelo je sve, od vjenčanica, odijela, dekoracija, cvijeća pa do žive glazbe i cijena stolica u restoranima ili hotelima, odnosno imanjima za svadbene svečanosti. 

Razgovarali smo s nekoliko mladenki i jednim mladoženjom vezano uz porast cijena.

"Rast cijene stolice je oko 10 eura"

Kristina je ranije krenula s planiranjem svadbe i to godinu i pol prije datuma vjenčanja. Primijetila je rast cijena i to najviše kod cijene stolice te benda i fotografa. 

"Da, primijetila sam rast cijena. Pogotovo rast cijene stolice u svadbenom salonu. Rast cijene stolice je oko 75 kuna (10 eura)", rekla nam je.

"Također cijena benda je 2256 kuna (300 eura) skuplja nego ove godine, fotograf također. Upravo zato išli smo na opciju angažmana fotografa iz Bosne i Hercegovine jer su tamo cijene još uvijek pristupačne. Koštat će nas 3760 kuna (500 eura) jeftinije nego fotograf iz Hrvatske", dodala je. 

Planiraju imati između 350 i 400 gostiju, a ukupni trošak vjenčanja im je 150.000 kuna (20.035 eura). 


"Iz restorana nas nitko nije obavijestio o promjeni cijene stolice"

Druga sugovornica, J.L., je također ranije sa svojim zaručnikom krenula s planiranjem svadbe i to sredinom 2021. godine. Te godine u studenom su kaparili restoran i bend, a upravo su zbog benda pomaknuli planirani termin vjenčanja jer su na željeni datum para bili već zauzeti. 

Povećanje cijena prvotno su primijetili zahvaljujući Facebook grupama gdje su drugi mladenci počeli iznositi svoja iskustva. 

"Iz restorana nas nitko nije obavijestio o promjeni cijene stolice, sve dok nismo na danima otvorenih vrata sami priupitali o mogućnosti poskupljenja. Cijena svakog menija je porasla za 30 kuna (4 eura)", rekla nam je te dodala da ne zna hoće li se cijene mijenjati do svibnja 2023. godine kada im je termin vjenčanja.

"Ne znamo postoji li način da se osiguramo od mogućih daljnjih poskupljenja", navela je. 

Na fotografiji nije vjenčanica o kojoj je riječ u članku

Također nam je rekla da zbog poskupljenja pokušavaju uštedjeti na onim stvarima koje mogu sami izraditi. "Štedimo na stvarima koje možemo izraditi sami, pozivnice, zahvalnice, reveri i dekoracije", istaknula je. 

"Pokušavamo ostati unutar dogovorenog budžeta, ali zbog raznih poskupljenja ne znamo što možemo još očekivati", dodala je. 

Planiraju imati 200 gostiju, a ukupan trošak vjenčanja im je između 225.653 i 263.262 kune (30.000 i 35.000 eura). 


"Fotografi traže i do 50.000 kuna"

Treća sugovornica Valentina nam je istaknula da su pomicali datum svadbene svečanosti zbog pandemije koronavirusa te da se nisu mogli odlučiti žele li manji ili veći broj uzvanika. 

"S obzirom na to da moj budući muž ima jako velik uži krug obitelji, samo od sebe se nametnulo da će svadba ipak biti malo veća. S planiranjem smo počeli ovog ljeta i to na poticaj prijatelja koji su to sve prošli prije tri godine, jer bez njihovih savjeta ne bismo znali uopće otkud početi. Kako su oni to iskustvo već prošli, netom prije ove krize, od prve ruke svjedočimo baš velikim razlikama u cijenama", istaknula je. 

Također nam je rekla da su se, s obzirom na iskustvo prijateljica i porasta cijena, ona i njezin zaručnik odlučili na vjenčanje izvan Zagreba. 

"U okolici Zagreba cijene stolice su porasle na 503 do 526 kuna (67 do 70 eura), bez dodataka kao što su rasvjeta, voćni stolovi, čokoladne fontane i sl. Svi ti dodaci naplaćuju se posebno i podižu cijenu stolice dodatno. U odnosu na prije tri godine, to je povećanje od skoro 225 kuna (30-ak eura), a negdje i više", navela je. 

Što se tiče porasta cijena, istaknula je da su je najviše iznenadile cijene benda, kolača, prstenja i fotografa. 

Na fotografiji nije torta o kojoj je riječ u članku

"Cijene bendova, neki računaju manje novaca za uslugu, ali traže nadoknadu putnog troška, dok neki odmah putni trošak uračunaju u uslugu. Međutim cijene se kreću od 15.043 do 18.804 kune (2000 do 2500 eura). Nas će bend ispasti 16.547 kuna (2200 eura), dok je prije tri godine bio 11.282 kune (1500 eura)", rekla nam je.

"Prije tri godine kilogram kolača koštao je 80 do 90 kuna, a sada od 100 do 120 kuna. Kod proizvođača čija je cijena niža, 90 do 100 kuna po kilogramu, sam odmah dobila informaciju da ne upisuju narudžbe za 2023. jer se očekuje poskupljenje za minimalno 112 kuna (15 eura) po kili", dodala je. 

"Prijatelji su nam rekli da su oni prije tri godine svoje prstenje platili 4000 kuna i da moj decentni odabir ne bi trebao biti skuplji od 3000 kuna. U zlatarnama su nam rekli minimalno 4500 kuna", navela je razlike u cijeni. 

Valentina nam je rekla da smatra da su fotografi najviše podignuli cijene svojih usluga, a kao primjer navela je iskustvo prijatelja koji su isto u planiranju vjenčanja.

"Neki traže i do 50.000 kuna ili imaju računice po satu od 1200 do 1800 kuna, a svi znamo da fotograf ne dolazi na par sati, treba minimalno 12 pa i više sati te jednostavnom računicom dolazim do iznosa od 14.400 do 21.600 kuna", ispričala je. 

Planiraju imati 200 gostiju, a ukupan trošak vjenčanja im je oko 165.479 kuna (22.000 eura). 


"Fotografi i videosnimatelji su nabili cijene"

Zadnji sugovornik bio nam je Nikola koji je isto naveo značajno poskupljenje kod fotografa i videografa kao i prijašnja sugovornica. Naveo je da se i sam bavi tim poslom, ali da su kolege značajno povisile cijene. 

"Fotografi i videosnimatelji su nabili cijene. Isto to radim po povoljnijim cijenama te zbog njihovog povećanja cijena me ljudi ne doživljavaju ozbiljno", naveo je.  

Isto je primijetio povećanje cijena stavki poput odijela, dekoracija, benda i sl. "Da, i to za 30%", rekao nam je. 

Planiraju imati oko 350 gostiju, a ukupan trošak vjenčanja im je za sada 106.000 kuna (14.000 eura). 


"Rast cijena je definitivan, a posljedica je to inflacije i rasta cijena goriva i hrane"

Kontaktirali smo i poznatu agenciju za organizaciju vjenčanja Noi Due iz Rijeke, a sugovornik Arsen Maršanić dao nam je svoj pogled vezano uz porast cijena vjenčanja. 

"Rast cijena je definitivan, a posljedica je to inflacije i rasta cijena goriva i hrane. Pitanje je samo dokad će cijene rasti i svi koji su vezani uz nabavne cijene hrane i prijevoznih troškova su vrlo oprezni u davanju informacija i ponuda za sljedeću godinu. Sigurno je i da ima podizanja cijena neovisno o tim troškovima jer smo svi vezani na neki način u svakodnevnom životu s tim u vezi", pojasnio je poskupljenja. 

Gospodin Maršanić nije primijetio posebno povećanje cijena kod fotografa, barem ne u njihovom okruženju, ali navodi da postoji mogućnost povećanja istih u 2023. godini. 

Na fotografiji nije cvijeće o kojem je riječ u članku

"Mislim da fotografi nisu posebno povećali cijene, u našem kraju sigurno ne, jer oni nisu toliko vezani direktno s tim povećanjem cijena. Bit će da su jednostavno mladenci naišli na nekog fotografa koji je odlučio povećati cijene jer smatra da su mu premale u odnosu na konkurenciju. Fotografi s kojima mi surađujemo u Rijeci nisu još povećavali cijene mada se razmišlja o povećanju u 2023.", rekao nam je. 

Također nam je rekao da nije primijetio manje svadbenih svečanosti zbog porasta cijena. 

"Uopće ne, imamo i dalje velik broj upita, a kako smo mi više vezani s vjenčanjima parova iz inozemstva, interes za vjenčanja u Opatiji nije pao sudeći po nama i rezervacijama u hotelskim kućama. Kod mladenaca iz našeg kraja također se nije primijetio pad interesa zbog cijena, možda se pristupa opreznije i više raspituje o pojedinim cijenama. Osim toga, bio je veliki broj otkazanih ili prolongiranih vjenčanja zbog covida pa je možda i to razlog da nema manjeg interesa", izjavio je. 

Inflacija nije bitno promijenila navike parova 

"Uvijek je bilo parova koji su štedjeli na nekim stavkama ili imali prioritete i ova inflacija to nije bitno promijenila. Sve ovisi, naravno, o parovima i njihovim mogućnostima. Uostalom, mi uvijek pristupamo i savjetujemo stranke da si naprave prioritete i na nekim stavkama potroše više, a na drugim možda uštede", istaknuo je. 

Što se tiče štednje, smatra da su tu najgore prošli videosnimatelji. "Čini mi se da ne samo zbog štednje već i samog pristupa snimanju su najgore prošli videosnimatelji, barem se to meni čini po našim strankama", rekao nam je. 

Ugovor i kapara kao zaštita od povećanja cijena

Vezano uz osiguranje od povećanja cijena, navodi da je bitno potpisati ugovor da bi se stranke zaštitile. 

"Zbog toga postoje kapare i ugovori, ne potpisuju ih svi iz raznih razloga, i ovisno o veličini kapare, cijena bi se trebala garantirati. Ako se to ne može riješiti kaparom i ugovorom, onda bolje izbjeći davatelja usluge. Svaki ozbiljan davatelj usluge sklopit će zbog svoje sigurnosti ugovor s mladencima, a s druge strane i mladenci su tako sigurni da će dobiti uslugu koju dogovaraju", istaknuo je. 

Gospodin Maršanić nam je također dao i uvid u trendove vjenčanja te je rekao da se oni uvijek mijenjaju te da se trenutno najviše reklamiraju bijeg-vjenčanja (eng. elopement). 

"Bijeg-vjenčanja su sad, recimo, vrlo reklamirana i popularna, mada se ne bih složio da netko organizira vjenčanje da bi bio u trendu. Sve je to stvar ukusa. Prate se određene stranice i moda i uzima ono što se određenoj osobi sviđa, a nikako zbog trenda", naveo je. 

U Istri i Kvarneru je prosječna cijena vjenčanja oko 18.000 eura

Što se tiče prosječne cijene vjenčanja i broja gostiju, istaknuo je da kod njih u Kvarneru i Istri broj uzvanika seže do 150 osoba, a da se najviše rade vjenčanja od oko 80 osoba. 

"Teško je reći prosječnu cijenu jer je to, kako sam rekao, personalizirano. Netko će potrošiti na glazbu 5000 kn, dok će drugi potrošiti 20.000 kn, a imati isti broj uzvanika. Možemo reći da bi neki prosjek na bazi od 100 osoba bio oko 135.392 kune (18.000 eura), mada se može potrošiti više, ali i proći s dosta manje", rekao nam je. 

"Kod nas se uglavnom kreće večera s uključenim pićem od 526 do 1053 kune (70 do 140 eura) po osobi, ovisno o lokaciji i nivou usluge", dodao je. 


Kontaktirali smo nekoliko poznatijih restorana i hotela koji organiziraju svadbene svečanosti vezano uz njihov komentar o poskupljenju cijene stolice. Neki su odbili komentirati, a druge još čekamo. Odgovore ćemo objaviti ako ih dobijemo.