Pouzdan i higijenski: Ovo je najbolji materijal za dasku za rezanje

Foto: Shutterstock/ikea.com/lonciipoklopci.hr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZBOR kuhinjskih alata danas je golem, što znači da se mnogi kupci muče s time koji kupiti. U zadnje se vrijeme dosta govori o daskama za rezanje, a rasprave o najboljem materijalu sve su žustrije. Na prvi je pogled ova rasprava možda besmislena, no izbor materijala je zapravo veoma važan zbog njihove izdržljivosti, ali i utjecaja na vaše zdravlje.

Plastične daske

Plastika je materijal koji se najčešće koristi za izradu daski za rezanje. Jeftine su za proizvodnju, a različite veličine, boje i uzorci potrošačima su zanimljivi. Uz to, obično su jeftinije od drvenih te se lako peru i u perilici suđa.

Unatoč tomu, one su najgore rješenje s aspekta zdravlja i sigurnosti. Plastične daske za rezanje često sadrže polipropilen i polietilen. Kad sjeckate hranu na plastičnoj dasci za rezanje, vrlo mali, nano ili mikro dijelovi plastike zapravo se mogu odlomiti i dospjeti u vašu hranu, piše The Manual. Ako primijetite pukotine na svojoj plastičnoj dasci, zamijenite je.

Daske od mekog drva

Kad govorimo o mekom drvu, najčešće je riječ o daskama napravljenima od bora ili cedra. Jednostavne su za korištenje, lagane i pristupačne te dobro odolijevaju ogrebotinama i drugim oštećenjima. Njihova je mana što zahtijevaju pomno održavanje kako bi ostale sigurne za upotrebu.

Zbog porozne prirode mekog drva, ove daske treba redovito i temeljito prati toplom sapunicom kako bi se spriječio rast bakterija. Preporučuje se ručno pranje umjesto pranja u perilici.

Daske za rezanje od bambusa

Daske od bambusa općenito se smatraju najboljim izborom. Za razliku od mekih drva, bambus je tvrđi, te stvara neporoznu površinu za rezanje hrane. Izdržljivost bambusa znači da je otporniji na ogrebotine. Kako je vodootporan, bambus je i otporniji na bakterije od mekih drva. 

Da biste očuvali izgled svojih dasaka za rezanje od bambusa, trebat ćete ih barem jednom mjesečno nauljiti kako biste spriječili savijanje i isušivanje. Čvrsti bambus može otupjeti vaše noževe, stoga pripazite da ih redovito oštrite.

Daska za rezanje, bambus, IKEA, 13.26 eura
Daska za rezanje od bambusa, IKEA, 17.24 eura
Preklopna daska za rezanje, bambus, Lonci i poklopci, 42 eura
Komplet daski za rezanje od bambusa, Amazon, 14.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.