Profesionalna čistačica otkrila što ne treba imati u domu: Požalit ćete

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KOLIKO god neki elementi u domu izgledali privlačno, mogu biti noćna mora za održavanje. Profesionalna čistačica i vlasnica tvrtke Mates Rates Bond Kate Croukamp očistila je tisuće domova tijekom svoje 16 godina duge karijere. Jako dobro zna koji elementi su jednostavni, a koji komplicirani za održavanje.

Preporučila je izbjegavanje elemenata poput staklenih roleta, vertikalnih zavjesa, odvodnih kanala, crnih armatura i zrcalnih ploča. Ne voli niti sjajne pločice i prevelike pećnice. Priznaje da su ti elementi estetski veoma privlačni, no upozorava kako će njihovi vlasnici trebati uložiti puno veći napor kako bi ih održavali.

@cleanlikeapro I’m ready for all the “I love my high gloss tiles” comments. This is just my opinion. You don’t need to agree with it. After cleaning thousands of homes over the past 16 years, these are the things I hate the most when it comes to cleaning. #cleantok #cleaninghouses #professionalcleaner #homedesigntips #cleanlikeapro ♬ original sound - Clean Like a Pro

Što izbjegavati na prozorima?

Staklene rolete zahtijevaju trostruko više vremena za čišćenje jer morate obrisati svaku pojedinu lamelu, zbog čega kaže da ih je najjednostavnije izbjegavati: "Sakupljaju toliko prljavštine da će vas to izludjeti."

Također, ako imate sigurnosne mreže na prozorima, pazite da su s vanjske strane. One se tad drugačije i puno jednostavnije i brže čiste.

Kako obnoviti kupaonicu?

Tuš kabine s dugačkim odvodima savjetuje izbjegavati jer su puno kompliciraniji za održavanje od standardnih, malenih odvoda te se lako usmrde.

Ako vam moderni crni sudoperi i slavine izgledaju privlačno, Croukamp upozorava da se na njima kamenac lakše nakuplja i više se vidi nego što je to slučaj kod svijetlih elemenata. Mat crni elementi posebno su teški za održavanje kada su djeca uključena, jer se otisci prstiju i mrlje od hrane često lijepe na njih.

"Izgledaju prekrasno, ali noćna su mora za čišćenje i svaki otisak i mrlja se vide", rekla je.

Ovo zaobiđite u kuhinji

Croukamp savjetuje da zaobiđete ugradbene kante i zrcalno sjajne površine. Kod ugradbenih kanti kaže da je teško doći unutar ormara kako bi ih se očistilo, a pod oko njih je obično zatrpan smećem i trulom hranom.

Sjajne, zrcalne površine su u pravilu noćna mora, pogotovo kad je u njihovoj blizini kuhalo ili sudoper. Prebrzo skupljaju mrlje i izgledaju neuredno, stoga ih je potrebno puno češće čistiti. Lijep dizajnerski namještaj ponekad ne odgovara potrebama svakodnevnog života.

Prednost daje i kuhinjskim ormarićima do stropa zbog nakupljanja prašine: "Samo izgradite kabinete do stropa kako biste izbjegli nered koji se nakuplja na vrhu njih."

Na kraju, Kate kaže da biste uvijek trebali izbjegavati prevelike plinske pećnice i ploče za kuhanje: "Nakon nekog vremena to izgleda katastrofalno. Količina posla potrebna za održavanje čistoće ovih pećnica nije vrijedna toga."

Obratite pozornost na pod i zidove

Croukamp preporučuje izbjegavanje pločica visokog sjaja zbog toga koliko lako prikupljaju prljavštinu. Savjetuje i veće pločice zbog manje fuga radi uštede vremena i novca: "Pri odabiru pločica, manje fuga je bolje. Što su pločice veće, manje je fuga. Čišćenje fuga između pločica je zamorno i skupo."

Konačno, savjetuje da potrošite više novca na kvalitetnu boju za zidove. Još jednom, razlog je jednostavnije čišćenje i održavanje: "Jeftina boja privlači više prljavštine, teže ju je očistiti, a kad ju očistite, ostavlja pruge po sebi. A kad svjetlost s nekih kuteva padne na nju, to je sve što ćete vidjeti."

Pročitajte više