Proizvođač Ray-Bana optužen za napuhavanje cijena za 1000% u SAD-u

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

FRANCUSKO-TALIJANSKI vlasnik marki naočala Ray-Ban i Oakley tužen je zbog navodnog spletkarenja s konkurencijom kako bi napuhao cijene za čak 1000%.

EssilorLuxottica SA sa sjedištem u Parizu, najveća svjetska tvrtka za proizvodnju naočala, "poticatelj je i glavni provoditelj" sheme namještanja cijena na tržištu SAD-a, sklapajući nezakonite ugovore s tvrtkama Frames for America Inc. i For Eyes Optical Co., među ostalima, prema kolektivnoj tužbi potrošača protiv tržišnog natjecanja podnesenoj u petak saveznom sudu u San Franciscu, piše Bloomberg.

Kompanija nije komentirala tužbu

U tužbi se također navodi da je podružnica tvrtke EssilorLuxottica EyeMed Vision Benefits sklopila ugovore protiv tržišnog natjecanja s tisućama pružatelja usluga njege očiju kako bi "usmjerila milijune potrošača na kupnju precijenjenih naočala konglomerata". Potrošači tvrde da je nezakonito dogovaranje prikriveno dogovorom između tvrtki da se uvjeti njihovih ugovora ne objave u javnosti.

EssilorLuxottica nije komentirala tužbu. Oko 20 drugih proizvođača luksuznih naočala također je imenovano kao optuženici u tužbi. Slučaj je poznat kao Fathmath protiv EssilorLuxottica S.A., 23-cv-3626, Okružni sud SAD-a, Sjeverni okrug Kalifornije (San Francisco).

Pročitajte više