Rezervirate hotele izravno ili koristite stranicu za bukiranje? Evo što je bolje

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PLANIRATE putovanje i pokušavate odlučiti hoćete li rezervirati smještaj izravno, na web stranici hotela, ili preko online putničkih agencija? Obje opcije imaju prednosti i mane, ali na kraju se izbor svodi na ono što vam najviše odgovara.

OTA ili online putničke agencije su web stranice koje imaju sve bitne informacije koje gosti trebaju kako bi rezervirali hotel, apartman ili kuću za odmor. Najpoznatiji online portali su Booking.com, Airbnb, TripAdvisor, Expedia, Trivago itd.

Trebate li rezervirati hotele izravno ili preko online putničkih agencija?

Ako često odsjedate u istom lancu hotela i skupljate bodove vjernosti, onda vam je bolje da rezervirate izravno u hotelima o kojima je riječ. To je zato što ne možete koristiti svoje nagradne bodove na web stranicama treće strane. Ni rezerviranje preko web stranice treće strane najčešće neće donijeti nove bodove.

Korištenje online putničkih agencija za hotelske rezervacije: prednosti i mane

Prednosti online putničkih agencija su da uz njih možete jednostavno rezervirati svoj smještaj online, u bilo koje doba dana. Osim toga, proces rezervacije je vrlo jednostavan.

Iako postoje iznimke, većina smještaja koje ćete pronaći na online portalima nudi besplatno otkazivanje nekoliko dana prije vašeg dolaska. 

Neke agencije imaju programe vjernosti. Uzmimo za primjer jednu od najpoznatijih online agencija Booking.com, koji ima program vjernosti pod nazivom Genius, preko kojeg možete ostvariti popuste. 

Ako volite istražiti ​mjesto prije nego što napravite rezervaciju, onda će to online agencije učiniti vrlo lakim svojim recenzijama. Samo ljudi koji su odsjeli u hotelu mogu ga ocijeniti i komentirati.

No, s druge strane, tu je i nekoliko nedostataka, budući da su to stranice treće strane koje rade na provizijama, oni mogu ponuditi malo veće cijene od stvarnih hotelskih, iako se ponekad može dogoditi i obrnuto. Osim viših cijena, prikazat će vam i manji broj soba (na stranicama treće strane može biti manje dostupnih soba nego izravno na web stranici hotela).

Rezervacija preko web stranice hotela: prednosti i mane

Ponekad izravnim rezerviranjem možete dobiti bolju ponudu u smislu cijena soba ili popusta nego kada koristite web stranice treće strane.

Ako radije odsjedate u određenom lancu hotela, možete zaraditi bodove vjernosti koje zatim možete koristiti za daljnje rezervacije.

Iako online putničke agencije također imaju službu za korisnike, ponekad je lakše kontaktirati izravno s hotelom u slučaju da nešto krene pogrešno. Izravno rezerviranje nudi i dodatne poticaje. Osim nižih cijena, hotel će ponuditi i dodatne pogodnosti koje mogu uključivati ​​kasniju odjavu, besplatan Wi-Fi, doručak ili sniženu cijenu za vaš sljedeći boravak.

Činjenica je da danas većina koristi online putničke agencije za rezervacije ne samo smještaja već letova i drugih usluga. Razlog je jednostavan način korištenja - u samo nekoliko koraka možete napraviti rezervaciju. No sljedeći put kada idete rezervirati smještaj, najbolje je da provjerite obje ponude te ih usporedite.