Stan u Zagrebu uređen je u monokromatskoj paleti boja, a glavna zvijezda je kuhinja

Foto: Maja Mihovilović

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STAN od 90 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi na Trešnjevci uređen je u monokromatskoj paleti boja i djeluje prilično elegantno. Dizajnerica Maja Mihovilović, iz studija Tu žive ljudi, koju su vlasnici angažirali za izvedbeni projekt uređenja interijera, provela nas je kroz uređenje, opisala što se radilo, ali i odakle su pojedini komadi. 

Ovaj prostrani stan sastoji se od ulaznog hodnika koji vodi do spavaćeg trakta - dvije sobe s desne strane, zatim do manje kupaonice i zajedničkog prostora kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka s lijeve strane. Na kraju hodnika nalazi se glavna kupaonica. Iz dnevnog boravka pristupa se trećoj, radnoj sobi, a stan se također može pohvaliti s dvije terase.

Elegantna kuhinja odmah upada u oko

Crna boja dominira prostorom, posebno u vidu elegantne kuhinje, a doznali smo da je ona bila glavna nit vodilja pri uređenju. Maja nam je pojasnila da je glavna želja klijenta bila monokromatska paleta boja, s naglaskom na crnu. 

"Početna nit vodilja bila je velika crna kuhinja pogodna za okupljanja i druženja. Glatkim plohama kuhinjskih fronti dodala sam teksturu tamnog drva te osvijetljenu staklenu vitrinu za pića, što je razbilo ujednačenost materijala. Kuhinjska LED rasvjeta tamnim je plohama dodala posebnu eleganciju", istaknula je. 

Od dizajnerice smo saznali da je kuhinja rađena po mjeri od anti-finger materijala iz Frischeisa, dok je compact za zidnu oblogu, radnu ploču i bok poluotoka kupljen u Contyju.

Što se tiče ostatka interijera, Maja je dodala da su prevladavajući crni tonovi obogaćeni ponekim toplim naglaskom - drvnim dekorom u kupaonicama, narančastom foteljom u radnoj sobi te autorskim fotografijama investitora.

Stan obiluje prirodnim svjetlom

Zanimalo nas je kako kod ovakvih prostora u kojima je crna dominantna iskombinirati da sve skupa ne ispadne na kraju pretamno. Maja nam je rekla da dotok prirodnog svjetla igra određenu ulogu. Naime, ovaj stan ima dvostranu orijentaciju pa obiluje prirodnim svjetlom.

No, unatoč tome, pazila je da prevladavajuće tamne boje ne zatvore prostor. Zato je odluka pala na svijetli trosjed, tepih, zavjese i tapete koji otvaraju prostor. Također, posebnu je pozornost posvetila rasvjeti. "Raspoređena je i odabrana tako da može pružiti ugodno ambijentalno osvjetljenje, ali po potrebi i jače opće svjetlo", rekla je. 

Doznali smo i odakle su pojedina rasvjetna tijela. "Luster u dnevnom boravku čekali smo dosta dugo, ali nisam željela odustati od njega jer je zaista dao pečat prostoru. Naručen je preko Lustre rasvjete. Ostala rasvjeta naručena je s nekoliko internetskih trgovina - Creative Cables, Black by design, Lightzey i Svijeta svjetiljki."

Ugradbeni namještaj je rađen po mjeri, a izradila ga je firma 4D Interijeri iz Čakovca. "U dizajnu i izradi bilo je zaista puno detalja na koje je trebalo pripaziti prilikom izrade i sve je odrađeno besprijekorno", naglasila je Maja. 

Mačji WC-i su genijalno skriveni

Vlasnici imaju mačke, i to puno njih, a nama su za oko zapele unaprijed osmišljenje niše za mačje WC-e. Naime, mačji WC-i nisu baš najljepši dodatak doma, a ovakvo rješenje genijalno ih "zakamuflira".

"S obzirom na to da su, osim njihovih ljudskih vlasnika, stanari ovog prostora i mace, njih čak sedam, zahtjev investitora bio je u prostor uklopiti mačje WC-e. S obzirom na to da se radi o elementu koji nema estetsku vrijednost, dapače, može umanjiti estetiku prostora, osmislila sam niše prilagođene dimenzijama WC-a", rekla nam je Maja. 

Niše su na kraju smještene unutar ormara te vizualno "kamufliraju" WC-e jer pogled privlače drugi lijepi detalji poput osvjetljenja ormara. "Investitorica se potrudila pronaći WC-e koji će se bojom uklopiti u ostatak ambijenta", dodala je Maja. 

I na kraju, ostalo je samo jedno pitanje - jesu li mace odobrile stan?

"Kako se čini, mace vole svaki kutak stana jer borave na gotovo svim površinama. Pazili smo na to da materijali budu otporni na mačje grebanje, da se lako održavaju te da u stanu nema biljaka koje bi mogle ugroziti njihovo zdravlje", zaključila je Maja. 

Odakle je što?

Doznali smo i odakle su neki drugi upečatljivi komadi iz stana. Poput električnog kamina, tapete, stola, stolica i trosjeda. 

Upečatljiv ukrasni, ali i funkcionalni detalj u stanu je električni kamin Aflamo Royal. "Električni kamin, osim svoje dekorativne funkcije, služi i stvarnom zagrijavanju prostora. Nudi i opciju vizualizacija plamena bez zagrijavanja ili zagrijavanja bez efekta plamena", opisala nam ga je.

Navela je da je model koji je odabran potpuno ugradben, što znači da se oko njega mogu posložiti elementi bez odmaka. Jačina zagrijavanja i efekt plamena podešavaju se daljinskim upravljačem. 

Tapete za dnevnu i spavaću sobu su iz MagisWalla, a materijal obiju je deluxe smooth. 

Stol je napravljen po mjeri i može se proširiti sa 120 na 180 cm dužine izvlačenjem iz kuhinjskog elementa. Stolci su iz Lesnine, a trosjed je Feydom BonBon. Tepih je Sintelon proizvođača Tarkett, iz kolekcije Modern Retro.

Što se tiče okvirne cijene kompletnog uređenja ovakvog jednog većeg stana, Maja napominje da ona ovisi o više faktora i opremi. Kaže ako se opremaju sve prostorije stana, da se može očekivati cijena između 40 do 45 tisuća eura za opremu srednjeg do višeg srednjeg ranga. 

Nekoliko savjeta za ljubitelje tamnih interijera

Nakon što smo završili s uživanjem u pogledu na ovaj stan, zamolili smo Maju da podijeli savjete za ljubitelje crne i tamnih tonova u interijeru i kako postići savršenu ravnotežu bez vizualnog smanjenja prostora.

"Ako ste se odlučili za tamniji naglasak na zidu, neka namještaj bude svjetliji. Također, ako preferirate crnu boju u interijer unijeti kroz veće komade namještaja, neka zidovi ostanu svijetli", istaknula je. 

Naglasila je važnost obilja prirodnog svjetla i kvalitetne rasvjete. "Tamni interijeri moraju biti posebno dobro osvijetljeni. Crne tonove razbijte detaljem u zlatnoj, žutoj ili narančastoj boji", navela je. 

Za više inspiracije i fotografija ovog prekrasnog stana, pogledajte našu galeriju.

Pročitajte više