Supermarket prodavao trećerazredno ulje kao djevičansko, zbog Cole kažnjen i Kaufland

Foto: Shutterstock/Fotografija nema veze s tekstom

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

HRVATSKI SUDOVI su nedavno donijeli dvije nepravomoćne presude kako bi zaštitili potrošače.

Tako je trgovačkom lancu Kaufland i direktoru prodaje izrečena nepravomoćna presuda te su kažnjeni novčanom kaznom jer kupcu nisu obračunali popust na artikl koji je bio na akciji u reklamnom letku.

Nevezano uz taj slučaj, još je jednoj pravnoj osobi izrečena nepravomoćna presuda, Orgula Grupi i direktoru, zbog stavljanja u prodaju maslinovog ulja koje nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu. 

Kaufland kažnjen jer nije kupcu obračunao popust na artikl

Prema presudi, kupac ih je prijavio nakon što je potkraj prosinca lani u Kauflandu u Zagrebu kupio Coca-Colu na akciji pa nakon kupnje shvatio da su mu naplatili redovnu cijenu, piše Danica.

"Koristili su se nepoštenom zavaravajućom poslovnom praksom na način da su na reklamnom materijalu (letku) Kauflanda istaknuli popust do 30% na sva bezalkoholna i energetska pića, a prilikom kupovine proizvoda Coca-Cola 2×2 l ustanovljeno da podnositelj prijave, kao potrošač, nije dobio nikakav popust.

Proizvod je platio po redovnoj cijeni od 26.99 kuna. Dakle, Kaufland kao pravna osoba i Ivan Rukavina kao odgovorna osoba koristili se nepoštenom praksom", navela je sutkinja u presudi.

Sutkinja je Kaufland kaznila s 5000 kuna, a direktora kao odgovornu osobu s 1000 kuna. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti. 

Poslali smo upit Kauflandu te ćemo odgovor objaviti kada i ako ga dobijemo. 


Orgula Grupa kažnjena zbog prodaje maslinovog ulja koje nije bilo u skladu s istaknutom deklaracijom

Nedavno je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je u prodaji bilo ekstra djevičansko maslinovo ulje Orgula Grupe oznake Tradicija od 1 litre, za koje je analizom utvrđeno da nije bilo u skladu s istaknutom deklaracijom na proizvodu.

Analizu je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu. Izvješćem Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, senzorskim ocjenjivanjem u zemlji proizvođača, Španjolskoj, te nalazom Službe za sigurnost i kontrolu poljoprivredne proizvodnje iz Valencije utvrđeno je da ulje ne odgovara deklaraciji.

Ustanovljeno je da se radi o ulju treće kategorije maslinovog ulja.

Orgula Grupa je zbog toga kažnjena s 15.000 kuna, a direktor Petar Zekan s 4500 kuna. Moraju platiti i po 300 kuna troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.


Nakon što su se u medijima pojavile vijesti o tom slučaju, oglasili su se i iz Orgula Grupe priopćenjem za javnost, koje su objavili 22.9.2022. na svojoj internetskoj stranici. Prenosimo ga u cijelosti.

"Objavljen članak u vezi nesukladnosti našeg maslinovog ulja sadrži elemente iz nepravomoćne presude Prekršajnog Općinskog suda u Koprivnici, a koja je vezana na uzorkovanje EDMU Tradicija 1l od 07.04.2021. Točno je da su u dosadašnjem postupku utvrđene nesukladnosti u odnosu na deklariranu kategoriju maslinovog ulja, međutim netočno je da se radi o zdravstveno neispravnom proizvodu. Takva informacija ne postoji u nikakvom nalazu i zaključku inspekcije.

Osim toga na navedenu presudu je uložena žalba, te tek kad se okonča žalbeni postupak i donese pravomoćna presuda se može govoriti o eventualnoj krivnji.

Sve objavljeno su zlonamjerno iskrivljene informacije koje su plasirane da se obmane potrošači i nanese ogromna šteta našem društvu.

Istina je da za sva maslinova ulja koje stavljamo na tržište imamo valjane ulazne analize (od dobavljača i vlastite), te poduzimamo sve potrebne aktivnosti i predostrožnosti koje su nam na raspolaganju kako bi osigurali traženu kvalitetu.

Istina je da svake godine imamo inspekcijski nadzor za naša ulja, pa smo tako imali i ove godine. Nalaz je pokazao da uzorkovano Ekstra djevičansko maslinovo ulje Tradicija 1l u svim parametrima je sukladno sa deklariranom kategorijom. U prilogu možete vidjeti službeni inspekcijski zaključak kao i potpunu analizu nadležnog laboratorija.

Ovakvim natpisima se nanosi šteta našem društvu koje se istinski trudi zadovoljiti sve tražene standarde, te osigurati najveću moguću kvalitetu proizvoda i usluge. Vjerujem da je naš pošten i profesionalan odnos prepoznat i da će tako se nastaviti u budućnosti", napisali su. 

Pročitajte više