Talijani idu u jednotjedni nacionalni štrajk zbog visokih cijena tjestenine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TALIJANI su se pobunili protiv vrtoglavog rasta cijene tjestenine. Naime dosta im je nakon što su cijene namirnica skočile dvostruko više od stope inflacije. Jedna skupina za zaštitu potrošača poziva na jednotjedni nacionalni štrajk zbog cijena tjestenine koji počinje 22. lipnja.

Sve to dolazi nakon što je vlada u Rimu prošlog mjeseca održala krizni sastanak i odlučila da neće intervenirati u cijene, piše AP News. "Štrajkom želimo vidjeti hoće li se srušiti cijena tjestenine ako je nitko ne bude kupovao", rekao je Furio Truzzi, predsjednik grupe Assoutenti. "Cijena tjestenine je u apsolutnom nerazmjeru s troškovima proizvodnje", dodao je.

Cijene prehrambenih proizvoda porasle su oštrije u Europi nego u primjerice SAD-u ili Japanu, potaknute višim troškovima energije i rada te utjecajem rata u Ukrajini.

Neke su vlade u Europi ograničile cijene osnovnih namirnica

To je tako iako su troškovi prehrambenih proizvoda mjesecima padali s rekordnih visina, uključujući pšenicu za brašno koje se koristi za izradu tjestenine. Trgovine i dobavljači optuženi su za "inflaciju pohlepe", ali ekonomisti kažu da su maloprodajni profiti stabilni i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Neke su vlade u Europi, pod pritiskom, ograničile cijene osnovnih namirnica ili pogurale sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove, nešto što je popularno u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Kupci poput Noée Borey, 26-godišnjakinje koja kupuje namirnice u lancu trgovina u Parizu, rekli su da je potpuno za postavljanje gornje granice za neke namirnice kako bi se pomoglo radnicima i studentima s niskim primanjima. Dodaje da kupuje manje mesa i bira jeftinije trgovine.

"Svi proizvodi koje kupujem su poskupjeli za 20%, bilo da se radi o maslacu ili bobičastom voću", rekla je Borey. "Više ne kupujem trešnje jer koštaju 15 eura po kilogramu", dodala je. 

Francuska vlada postigla je tromjesečni sporazum s lancima supermarketa kako bi oni snizili cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će se taj dogovor produljiti do ljeta. Britanija, gdje je inflacija hrane dosegla najvišu razinu u 45 godina, raspravlja o sličnom potezu.

Ekonomisti kažu da se cijene u trgovinama neće tako brzo smiriti

Države poput Mađarske, s najvećom inflacijom hrane u Europskoj uniji, i Hrvatske naložile su kontrolu cijena za proizvode poput ulja za kuhanje, nekih komada svinjetine, pšeničnog brašna i mlijeka.

Talijanska vlada kaže da će pojačati praćenje cijena bližom suradnjom s 20 regija u zemlji, ali neće nametati takva ograničenja. Španjolska je izbjegla kontrolu cijena, ali je ukinula sav porez na dodanu vrijednost na osnovne proizvode i prepolovila porez na ulje za kuhanje i tjesteninu na 5%.

Mjere dolaze jer banke hrane bilježe sve veću potražnju u nekim zemljama. "Stvari se ne poboljšavaju, postaju sve gore za ljude", rekla je Helen Barnard iz Trussell Trusta, dobrotvorne organizacije koja upravlja s više od polovice banaka hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trošenje mnogo više za kupnju osnovnih namirnica poput mlijeka, tjestenine i svježeg povrća kako bi se "nadopunile" donacije primljene od supermarketa borba je za Annu Sjovorr-Packham, koja vodi nekoliko javnih smočnica hrane koje poslužuju namirnice po sniženim cijenama za oko 250 obitelji u južnom Londonu.

"Iako potražnja obitelji nije znatno porasla, troškovi jesu, a to je bilo jako teško podržati", rekla je. Cijene hrane i bezalkoholnih pića zapravo su pale u Europi, sa 17.5% u eurozoni od 20 zemalja u ožujku na još uvijek bolnih 15% u travnju.

No ekonomisti kažu da će proći još mnogo mjeseci prije nego što se cijene u trgovinama ponovno smire.

Pročitajte više