Temu prodaje jeftinije verzije spužvica koje su zaludjele Hrvate. Isprobali smo ih

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA sam na Temuu vidjela set od tri spužvice koje izgledom jako podsjećaju na popularne Scrub Daddy spužvice, i to po cijeni jedne originalne, naravno da sam ga odmah morala kupiti. Set od tri spužvice, koji sam kupila na sniženju za 3.36 eura, odlučila sam usporediti s originalnim Scrub Daddy i Scrub Mommy spužvicama, od kojih svaka košta 3.99 eura.

Temu duplići

Scrub Daddy spužvice izazvale su pravu pomamu na društvenim mrežama nakon što su se pojavile u emisiji Shark Tank 2012. godine, a kasnije su postale popularne i kod nas zahvaljujući utjecaju tih mreža. Kada su se ranije ove godine prvi put pojavile u pojedinim našim trgovinama, police su bile gotovo odmah ispražnjene.

Sada, sedam mjeseci kasnije, Scrub Daddy spužvice, kao i ostali proizvodi ovog brenda, dostupni su u sve više trgovina, poput Interspara, Kauflanda, Plodina i Bauhausa.

Simpatične i inovativne spužvice, ali preskupe

Prilikom prvog recenziranja ovih popularnih spužvica, Scrub Mommy spužvica mi se svidjela više od Scrub Daddy spužvice, iako mi je na kraju favorit iz Scrub Daddy asortimana postao Dish Daddy.

Moje mišljenje o ovim spužvicama ostaje nepromijenjeno - simpatične su i inovativne, ali preskupe za ono što nude. Scrub Daddy mi je trajao dulje od Scrub Mommy spužvice, ali nije bio toliko udoban za držanje. Prednost Scrub Mommy spužvice je mekša strana koja stvara više sapunice pa je pranje s njom ugodnije i, po mom mišljenju, učinkovitije.

Koristila sam ih možda malo više od mjesec dana prije nego što su završile u smeću jer su se ili potrgale ili postale toliko prljave da ih više nisam mogla očistiti, ni ja ni mašina za suđe. Što je, ruku na srce, skup sport, s obzirom na to da za približno istu cijenu jedne Scrub Daddy spužvice mogu dobiti tri Viledine spužvice koje su odlične.

Temu spužvice izgledom jako liče originalu

Ako želite vidjeti detaljnu recenziju ovih popularnih spužvica, zavirite ovdje. No, sada se vraćam na Temu spužvice koje su toliko slične originalnim Scrub Daddy i Mommy spužvicama da bih ih osobno radije nazvala kopijama nego duplićima - vidljivo su inspirirane poznatim brendom, što ih u najmanju ruku stavlja u sivu zonu po pitanju intelektualnog vlasništva.

Lijevo originalne Scrub Daddy i Mommy spužvice, desno Temu duplići
Lijevo originalne Scrub Daddy i Mommy spužvice, desno Temu duplići

Duplići su često inspirirani skupljim proizvodima, ali obično zadržavaju male razlike koje im daju prepoznatljivost. To mogu biti suptilni detalji u obliku, boji ili teksturi - dovoljno da se vidi da nisu doslovne kopije, već imaju svoj mali zaokret.

Ipak, ove spužvice su i dalje dostupne na Temuu, nisu povučene iz prodaje i bilježe više od 12 tisuća prodanih komada, uz brojne pozitivne recenzije kupaca. "Odličan duplić, dobila sam tri komada za cijenu jedne originalne spužvice. Rade dobar posao", "Kvaliteta bolja nego što sam očekivala, zadovoljna sam kupnjom. Kupit ću opet", "Volim ove spužvice", "Slatke su", samo su neki od osvrta.

Iako vizualno nalikuju, Temu spužvice se ipak razlikuju u ključnim detaljima od originala. Izrađene su od drugačijeg materijala, pa nemaju efekt stvrdnjavanja u hladnoj vodi i omekšavanja u toploj. No, potonji efekt im nije ni potreban jer su znatno mekše od originalnih Scrub Daddy spužvica i tvrđe strane Scrub Mommyja, što ih čini udobnijima za korištenje.

Osim toga, sve tri spužvice s Temua imaju istu teksturu, a čak ni kopija Scrub Mommy spužvice nema mekšu stranu - možda je upravo ta razlika ono što ih štiti od tužbe, barem za sada.

Scrub Mommy
Scrub Mommy
Temu duplić

No vrijedi istaknuti da sam, prema oglasu i priloženim fotografijama, očekivala da će barem jedna, ako ne sve spužvice u setu, imati i mekšu stranu. Na slikama su jasno prikazane dvije strane - grublja i mekša, a uz to je navedeno da su spužvice dvostrane i višenamjenske. Možda je došlo do nesporazuma ili greške u opisu proizvoda, ali u svakom slučaju - first world problems.

Sve spužvice koje su stigle identične su, izrađene od poliuretana, bez mekane strane, a razlikuju se jedino po boji - žuta, ružičasta i bijela.

Zapravo su dobre, ali...

Iako ove spužvice nisu identične Scrub Mommy i Daddy spužvicama te ih s originalima povezuje jedino nasmiješeno lice i oblik, zapravo su prilično dobre. Nisu bile za baciti nakon desetak dana korištenja (što sam, moram priznati, očekivala) - koristila sam ih za pranje suđa, umivaonika, pločica i drugih površina, i za sve su mi bile više nego zadovoljavajuće.

Naravno, nisu prikladne za teža zaprljanja jer im nedostaje grublja, abrazivna strana, ali za lakša čišćenja su više nego dovoljne.

Scrub Daddy
Temu duplić

Što se tiče cijene, ove spužvice zapravo nisu jeftine. Iako su povoljnije u usporedbi s originalima, nemaju ništa drugo zajedničko s njima, pa time ne opravdavaju svoju cijenu. U osnovi, više izgledaju poput spužva za tuširanje, a ne klasičnih spužvica za pranje suđa, u prijevodu - skupe su, jedna košta čak 1.12 eura.

To nije mala cijena, pogotovo kad uzmem u obzir da u dm-u često kupujem Viledin set od deset klasičnih spužvica koji košta 2.35 eura, što je 0.24 eura po spužvici. Dakle, kad sve uzmem u obzir, osobno ne bih preporučila ove spužvice jer smatram da na tržištu postoje mnogo isplativije opcije koje imaju i abrazivnu stranu te su praktičnije za razne namjene i čišćenja.

Ipak, ako vam je simpatičan dizajn prioritet i želite da vas iz dna sudopera gleda nasmiješeno lice, set od tri spužvice s Temua po cijeni od 3.36 eura može poslužiti svrsi. I neće vas, vjerojatno, zaboljeti kad dođe vrijeme za baciti ih, barem ne kao kod skupljih opcija poput Scrub Daddy ili Mommy spužvica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.