Toblerone mijenja svoj prepoznatljivi dizajn kako ne bi prekršio švicarski zakon

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SLIKA planinskog vrha Matterhorn uskoro će nestati s pakiranja Toblerone čokoladica jer vlasnik brenda iz SAD-a seli dio proizvodnje izvan Švicarske.

Švicarski list Aargauer Zeitung izvijestio je da Mondelez International Inc., koji proizvodi trokutastu poslasticu, mijenja dizajn planine prikazane na kartonskom omotu kako ne bi prekršio švicarski zakon, prenosi Swiss info. 

Mondelez je prošle godine otkrio da planira preseliti dio proizvodnje Tobleronea u slovačku prijestolnicu Bratislavu. Tvrtka mijenja dizajn pakiranja kako bi prikazivala općenitiju planinu umjesto poznatog Matterhorna, izvijestile su novine.

 

"Redizajn pakiranja uvodi modernizirani i pojednostavljeni planinski logo koji je usklađen s geometrijskom i trokutastom estetikom", rekao je glasnogovornik Mondeleza za Aargauer Zeitung. Na pakiranju Tobleronea sada će pisati "osnovano u Švicarskoj", umjesto "iz Švicarske".

Prema švicarskom Zakonu o švicarstvu, donesenom 2017., nacionalni simboli i švicarski križevi nisu dopušteni na pakiranjima proizvoda koji ne ispunjavaju kriterije za švicarstvo. Zakon propisuje da hrana koja koristi švicarske nacionalne simbole ili koja tvrdi da je "proizvedena u Švicarskoj" mora imati najmanje 80% sirovina proizvoda iz Švicarske i 100% za mlijeko i mliječne proizvode.

Osnovni posao za proizvodnju proizvoda proizvedenog u Švicarskoj također se mora odvijati u Švicarskoj. Iznimke su napravljene za sirovine koje se ne nalaze u Švicarskoj, kao što je kakao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.