Tri sata od Zagreba: Ova zadivljujuća polja lavande nalaze se u susjednoj državi

Foto: Shutterstock/booking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U SUSJEDNOJ Mađarskoj, na nekih tri sata vožnje od Zagreba, smjestila su se ova predivna polja lavande koja mnoge podsjećaju na francusku Provansu. Ova polja nalaze se na poluotoku Tihany, na obali jezera Balaton, koji je 1952. godine proglašen zaštićenim krajolikom u Mađarskoj. 1997. godine poluotok je pak postao dio Nacionalnog parka Balaton-felvidéki.

Prvo polje lavande tamo je posađeno još 1920-ih godina, a sve do danas privlači brojne turiste kao i one željne lijepih fotografija. Svake se godine tamo održava i Festival lavande koji privlači posjetitelje na sjevernu obalu Balatona. No to nije jedino vrijedno posjeta ako se nađete na ovom poluotoku vulkanskog podrijetla.

Polja lavande, benediktinska opatija, kuća paprike

Ovdje se nalazi i benediktinska opatija Tihany s koje puca pogled na Balaton i okolna naselja. Samostan u Tihanyju osnovao je 1055. godine mađarski kralj Andrija I., a bio je posvećen Svetoj Djevici i biskupu Aignanu Orleanskom. Upravo je tu i pokopan kralj Andrija I., a njegov grob je jedini do danas sačuvani grob srednjovjekovnog ugarskog kralja. 

Na poluotoku Tihany se nalaze i dva manja jezera, a istoimeni gradić Tihany je glavna turistička destinacija. Tu se nalazi i poznata Kuća lavande u sklopu koje se može pogledati interaktivna izložba, zatim razgledati pustolovni vrt, suvenirnica, a imaju i programe rukotvorina.

Također, ovdje možete i prošetati, uživati u mjestu i razgledati tradicionalne kuće ili pak posjetiti kuću paprike. Naime jedan od prepoznatljivih simbola Mađarske je crvena paprika, a ovdje se možete opskrbiti istom. Ako pak poželite ostati koji dan, imamo preporuke smještaja. 


Preporuke smještaja

Kaska Ház

Kaska Ház nalazi se 200 metara od opatije Tihany i 1.8 km od unutarnjeg jezera Tihany, a nudi smještaj s vrtom te pristupom unutarnjem bazenu i sauni. Smještaj ima visoku ocjenu od 9.7 na Booking stranici, a mnogi hvale lokaciju za koju kažu da je u središtu svega.

Noćenje u srpnju za dvije osobe u apartmanu od 23 kvadrata je 208 eura. Apartman ima veliki bračni krevet, kuhinjicu, kupaonicu i terasu. Smještaj možete vidjeti ovdje.


T.H.NY Village Inn Cottage

Ovaj smještaj se isto nalazi na 200 metara od opatije Tihany te ima vrt, privatni parking i terasu. Sobe su u potpunosti opremljene, a pojedine imaju balkon. U sklopu smještaja gosti mogu igrati stolni tenis i pikado, a okolica je popularna među ljubiteljima vožnje bicikala.

Cijena noćenja u srpnju za dvije osobe u apartmanu od 34 kvadrata kreće se od 198 eura. Apartman ima jedan bračni krevet, jedan sofa krevet, kuhinjicu i kupaonicu te popločani dio dvorišta na korištenje. Smještaj ima ocjenu od 9.7, a možete ga vidjeti ovdje.  


The Houses of History - anno 1830

Na pet minuta pješačenja od centra mjesta Tihany nalazi se ovaj smještaj, a radi se o 200 godina staroj povijesnoj zgradi koja daje ambijent 19. stoljeća. U susjedstvu se gosti mogu okušati u jahanju ili vožnji konjskom zapregom. Javna plaža udaljena je 15 minuta hoda, a Kuća lavande udaljena je 5 minuta.

Smještaj ima ocjenu 9 na Bookingu, a mnogi su pohvalili lokaciju i čistoću. Soba za dvije osobe s popločanim dijelom dvorišta u srpnju košta od 358 eura. Soba ima 30 kvadrata, kupaonicu i pogled na vrt. Možete je vidjeti ovdje

Pročitajte više